Person_Berlusconi-CartSilvio Berlosconi is terug op het politieke toneel. Hij heeft weliswaar de verkiezingen niet gewonnen, maar zeker ook niet verloren. Zijn winst is zo groot dat er wel iets moet gaan gebeuren.
De poging van bijna alle EU-politici om hem zwart of belachelijk te maken hebben tot nu toe gefaald.
Financieel en economisch is Italië op dit ogenblik, samen met Spanje, een van de landen die in dergelijke grote problemen zitten dat ze het voortbestaan van de huidige euro in gevaar brengen.
Het crashen van de huidige euro zal toch wel gebeuren omdat het maken van meer schulden nog lekker doorgaat. En de EU oplossing van steeds grotere machtsconcentratie en steeds meer dictatuur (= minder vrijheid) op den duur ook niet meer geslikt zal worden.

Duitsland <http://nos.nl/artikel/478354-duitse-hoop-op-snel-succes-italie.html> heeft al aangedrongen op een snelle oplossing en Spanje spreekt zijn grote zorg uit.
Maar misschien wordt het nog een lollige toestand nu de comediaan Beppe Grillo de balans in handen heeft.

Het feit dat de door de EU opgedrongen president Monti door de verkiezingen is weggevaagd laat zien dat het volk wel veel slikt, maar op een bepaald moment toch nog veel kan terugdraaien.
Is dat een hoopvol voorbeeld dat ook Nederlanders nog ooit onder de EU dictatuur  uit  kunnen komen?

13 REACTIES

 1. Aan de Italiaanse verkiezingen viel me vooral de manier op hoe de Nederlandse staatsomroep hierover berichtte. Grillo en Berlusconi werden compleet belachelijk gemaakt, neergezet als clown, etc.

  En over die (ex?) communist die uiteindelijk de meeste stemmen heeft behaald, geen kwaad woord uiteraard. Typerend.

 2. VOX POPULI ? VOX DEI !!!

  Mario Monti fulmineerde onlangs nog heftig tegen wat hij noemde , het verfoeilijke “populisme ” .
  Wel het “professorke” krijgt nu de rekening gepresenteerd voor zijn misplaatste arrogantie …. welbesteed zeggen ze hier in Flanders !
  En tegenwind voor de EU komt er niet alleen vanuit Italië , maar nu ook van over het Kanaal met name van Cameron !
  Ik hoor die ET (= Herman van Rompuy) nog zeggen : “we have the Euro-crisis behind us” !!! Doet me denken aan Hendrikus Colijn destijds ..
  “en ga nu maar rustig slapen ….”

  Jhon [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Aristoteles [6]:

  Ik zou daar niet te zeker van zijn, ik zou zelf niet durven beweren dat beide niets met elkaar te maken hebben, die Berlusconi is me te rechts en te onbetrouwbaar, gajes is het.

  Enkele jaren terug waren wij in Luino op vakantie en als je daar hoorde hoe men daar over Berlusconi sprak is de link met Mussolini zélfs door het Italiaanse volk duidelijk, dus waarom zou ik als noorderling daar aan niet moeten denken ?

  Aristoteles [9] reageerde op deze reactie.

 4. Hub, het proces loopt zoals het loopt maar de richting is onvermijdelijk omdat dingen naar een gezond nieuw evenwicht zullen gaan. Dus het verlaten van het pad van instandhouding is wat beter eerder dan later kan gebeuren. Dat zal volgens mij gebeuren zodra de leiders aanvoelen dat er geen houden meer aan is en zij zelf het hazenpad zullen kiezen.

 5. @Jan Snijder [7]:
  Berlusconi heeft Mussolini openbaar verdedigd. Ook heeft hij banden met de maffia. (Cosa Nostra bedoel ik, niet alleen de politiek, maar wat is het verschil?)

  Mijn opmerking was bedoelt als cynisch en suggestief. Hier ziet men weer de beperkingen van communicatie via tekst, waarbij belangrijke signalen als intonatie, gezichtsuitdrukking en lichaamstaal verloren gaan, waardoor de boodschap niet overkomt zoals deze bedoeld was.

  dutchy [13] reageerde op deze reactie.

 6. @Pasparal [1]:
  Berlusconi? 100% verrot en corrupt. Zijn linkse tegenstanders? Ook. Italië is een bananenrepubliek verworden.

  Ik ben benieuwd met welke retoriek de Europese Malloten deze last voor de Euro gaan verpakken. En hoe ze gaan uitleggen dat de stabiliteit van de Euro absoluut niet wordt beïnvloed door dit soort ontwikkelingen.

  Good luck, dit gaat een beste duit aan propaganda en leugen kosten!

 7. Ik acht het zeer de vraag, of Italie (en ook Griekenland) op lange termijn betere bestuurders kan leveren.
  En bij gebrek daaraan is het wellicht beter om Berlusconi te lachen dan te huilen.
  Is hij slechter of corrupter dan bepaalde leden van de Europese Koninklijke Huizen?
  Hugo van Reijen

 8. @Aristoteles [9]:

  Sorry Aristoteles, maar het is te makkelijk om even de Nederlandse pers te volgen en roepen over Maffia banden.

  Al 20 jaar roepen zijn (linkse) tegenstanders dat maar bewijs, nee. Alleen dat zijn staljongen ooit veroordeelt is als maffie loopjongen.

  Daarentegen hoor je de pers nooit over meneer Andreotti, 7 keer premier van Italie, die in meerdere instanties is veroordeeld voor maffia banden. Maar in de laatse instantie werd hij vrijgelaten want de zaak was verjaard.

  Maar je hebt gelijk Berlusconi is een eikel en ik geloof zeker ook corrupt. Alleen word ik boos van de oneerlijkheid dat hij alle schuld krijgt terwijl de CD nooit ergens van beschuldigd wordt in de NL pers. De CD sinds heeft WO2 italie kapot gemaakt en de stemmen in het zuiden via de maffia kocht.

Comments are closed.