is1Ik ga naar mijn werk per trein. Ondanks dat dat soms problematisch is gezien de prestaties van het staatsbedrijf is dat voor mij de makkelijkste oplossing.

Tijdens het wachten op de trein (dat is een wat minder geweldig puntje van het OV) zag ik in het busstation ernaast een sticker op een paal zitten. Van een site genaamd socialisme.nu. Met een afbeelding die een erg bekend thema had. Ik heb er een foto van genomen met mijn telefoon om later eens te gaan kijken.

De site zelf blijkt te zijn van een groepering genaamd Internationale Socialisten en deze naam zal onder sommigen best wel een belletje doen rinkelen. Je kan die club gerust aan de linkerzijde van de SP plaatsen en de site heeft een Marxistische insteek. Waar ze ook niet moeilijk over doen.

Opmerkelijk is dat de site vrij goed in elkaar steekt. De meeste artikelen getuigen van een prima schrijfstijl die voor eenieder goed te volgen valt. In ieder geval, de Internationale Socialisten hebben hun zaakjes goed op orde en het valt op dat de schrijvers een goed beeld hebben van de gebeurtenissen in de EU. Weliswaar vanuit een socialistisch standpunt, maar toch.

De boodschap van de site

Met de boodschap van de site kan eenieder minder mee instemmen. De kern van het geheel is dat alles de schuld is van de grote bedrijven. De voor ons als libertaristen gebruikelijke standpunten met betrekking tot de rol van de overheid blijven grotendeels onderbelicht. Of onbegrepen.

De opinie dat het automatisch redden van banken door de overheid een “Moral Hazard” is komt niet ter sprake. Wel uiteraard dat de medewerkers van die banken zo zielig zijn en het slachtoffer zijn van die banken. Dit even om een beeld te geven van hetgeen aan pareltjes te vinden is op deze site.

Klik gerust verder op deze site.

Als je wat verder klikt dan de artikelen kom je het echte Socialisme tegen.  :

“Met socialisme bedoelen we een samenleving waarin mensen zelf de middelen controleren voor de productie van rijkdom. Een maatschappij waarin niet winst, maar het bevredigen van onze behoeften door samen te werken het uitgangspunt is. Daarin besturen gewone mensen de samenleving en de economie op werkelijk democratische basis. Dat lijkt in niets op de dictatoriale staatsgeleide economieën van Rusland, China of andere zogenaamd socialistische landen, waarin niet de arbeiders maar hebzuchtige bureaucraten het stuur in handen hadden. Maar het lijkt ook niet op het verwaterde socialisme van de sociaaldemocraten, die de scherpste kantjes van het kapitalisme willen afsnijden terwijl zij hetzelfde systeem in stand houden. “

Deze quote geeft heel erg goed weer wat de essentie van het Socialisme is, maar distantieert zichzelf blijkbaar van de gevolgen ervan. Vreemd.

Dit is zonder meer opmerkelijk gezien het feit dat er een aantal “Socialistische” landen worden benoemd die weliswaar de leer van Marx volgden, maar blijkbaar, gezien de puinhoop die ze veroorzaakten, bijzonder vlot gediskwalificeerd worden.

Deze quote gaat voorbij aan het feit dat er in de socialistische leer een buitengewoon machtige overheid ontstaat die ook alle macht heeft over de economie (staatseigendom van productiemiddelen). Hetgeen een machtsconcentratie wordt die een magneet voor corruptie is. Hetgeen exact wat er gebeurd is in de landen waartegen deze quote zich afzet.

Het hele argument komt een beetje over als “Niet mijn Socialisme vriend, mijn socialisme doet dat niet” terwijl we het echt over dezelfde ideologie en motivatie hebben.

De stekeligheden

Als je verder bladert op de site (klik eens op “Over de IS”) komt je wat meer dingen tegen. Wat dacht je van deze quote

“De IS is een actieve organisatie en lidmaatschap vereist dus ook activiteit. Voor sommige leden is dat acht uur per dag, voor anderen acht uur per maand.”

Let op het woordje vereist. Hoe gaan we dat vertalen als Libertarier? Dwang?

Ik raad iedereen aan de site even door te lezen, en zijn commentaar hieronder te plaatsen.

Ingezonden door arvr

18 REACTIES

 1. ““De IS is een actieve organisatie en lidmaatschap vereist dus ook activiteit”.
  Dit is inderdaad de moeite van het overwegen waard.
  Een “organisatie” kan eisen stellen aan hen die vrijwillig lid worden.

  Wij zouden ook kunnen overwegen om een LV = Libertarische Vereniging op te richten waarin ieder lid wil worden/zijn:
  –een contributie betaalt
  –een bepaalde tijd “arbeid” levert. (dat kan van alles zijn, schrijven, folders verspreiden, stickers plaatsen 1*) enz.)

  Het lijkt niet gek om zelfs eens serieus over zoiets te brainstormen!

  1*)en stickers kunnen werken, dat zie je wel dat door de IS sticker dit artikel ontstaan is!!!

  Het Libertarisch Centrum/Vrijspreker heeft nog stickers en visitekaartjes om te verspreiden beschikbaar. Aan te vragen bij info@vrijspreker.nl

 2. @Primitieveling [2]:

  “Dat is mooi een andere visie die sociaal is.”

  Dat hebben de socialisten dan ook mooi voor elkaar gekregen. Door hun eigen voorstellen weg te zetten als “sociaal beleid”, worden de opponenten automatisch in de hoek van asociaal beleid gedreven.

 3. @arvr

  Ik ga eens even lezen wat de IS te melden hebben.

  Met de volgende eis vind ik niks mis:
  “De IS is een actieve organisatie en lidmaatschap vereist dus ook activiteit. Voor sommige leden is dat acht uur per dag, voor anderen acht uur per maand.”

  Er zijn zat verenigingen waarvoor verplichtingen gelden, zoals bijvoorbeeld een bardienst bij een sportvereniging. Het staat een vereniging vrij om eisen te stellen aan haar leden, zolang lidmaatschap aan niemand verplicht wordt.

 4. ““De IS is een actieve organisatie en lidmaatschap vereist dus ook activiteit. Voor sommige leden is dat acht uur per dag, voor anderen acht uur per maand.”

  Let op het woordje vereist. Hoe gaan we dat vertalen als Libertarier? Dwang?”

  Nee, gewoon contractvrijheid. Als je lid wordt van een voetbalclub moet je regelmatig naar de training en wedstrijden en als je lid wordt van deze club moet actief zijn.

  “Daarin besturen gewone mensen de samenleving en de economie op werkelijk democratische basis.”

  Dit bevreemdt me meer: want doen we met de niet-gewone mensen dan? Bestaan deze?

  Adam [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Vilseledd [5]:

  ‘“Daarin besturen gewone mensen de samenleving en de economie op werkelijk democratische basis.”

  Dit bevreemdt me meer: want doen we met de niet-gewone mensen dan? Bestaan deze?’

  Niet-gewone mensen worden tot gewone mensen gemaakt in heropvoedingskampen. De voorbeelden van deze kampen (soms zelfs met de dood te gevolg) in socialistische regimes zijn legio.

  Het is wel grappig dat de IS zich afzetten tegen socialistische regimes, terwijl hun ideeën resulteren in dit soort regimes.

 6. @Primitieveling [2]:
  Voor leugens, bedrog en geweld kun je ook bij kapitalisten terecht. Het is dan ook niet zo moeilijk om verschillen tussen het libertarisme en een willekeurige andere stroming te vinden. Als je echter continu de aandacht richt op de verschillen, zul je nooit dichter bij elkaar komen. Het is dus de kunst om niet zo zeer naar de verschillen maar naar de overeenkomsten te kijken.

 7. essentie van het libertarisme: “libertariers zien liever mensen doodgaan en sterven dan dat ze belasting betalen”.

 8. Over de Internationaal Socialisten is de afgelopen jaren al heel veel geschreven en onderzocht door onderzoeks Journalist Carel Brendel. De IS bestaan al heel wat jaren met wortels vanuit de jaren 60 in o.a. de kraakbewegingen en allerlei obscure klupjes in en rond Amsterdam. De laatste jaren gaat het lang niet meer zo goed met de IS als in haar hoogtij dagen toen Pim Fortuyn nog leefde. Enkele jaren na zijn dood organiseerde René Danen jaarlijks de Kristallnacht Herdenkingen in Amsterdam, waren die in het begin in samenwerking met de IS nog succesvol, na diverse optredens van anti semitische moslims die de herdenking vooral misbruikte om Wilders te bashen en Jodenhaat te propageren ging het snel bergafwaarts.

  Sinds 2010 Organiseren Joodse organisaties weer zelf de Kristallnacht Herdenkingen. Men heeft geen behoefte aan de IS en lieden die zich ermee afficieren die o.a. deze herdenking misbruiken voor politieke doeleinden. Carel Brendel heeft in vele artikelen aangetoond hoe de IS verstrengeld is met o.a. Hamas en Hezbollah aanhangers, anti Joodse en Politieke Criminele organisaties.

  In de afgelopen jaren zijn diverse mensen met connecties met de IS al aan de kaak gesteld. René Danen deed vanuit het gedachte goed van de IS o.a. een gooi naar de macht bij Groen Links om zo via de 2e kamer het socialisme te kunnen promoten. Er werd bijtijds ingegrepen, Groen Links zat niet te wachten op een extreem linkse Wolf in Schaapskleren. Eerder moest beroeps kraker Wijnand Duyvedak al het veld ruimen uit de 2e kamer nadat zijn criminele verleden met aanslagen door Kees Broere (keesje maduraatje) aan het licht was gebracht.

  De IS en aanverwante klupjes wil je echt niets mee te maken hebben het zijn zeer enge mensen die geweld en moord niet uit de weg gaan.

  Vr. Gr. Pineut

  Referentie : Carel Brendel – Het verraad van Links
  http://www.carelbrendel.nl/category/dossier-nbk/diverse-artikelen/

 9. Aanvulling : Wie verder en dieper gaat graven in de geschiedenis van de IS zal ontdekken dat zij nauwe banden had en heeft met Extreem Linkse bolwerken elders in Nederland, o.a. in Nijmegen. Zo komt de moordenaar van Pim Fortuyn uit hetzelfde extreem linkse nest. De Dierenpartij is na diverse afsplitsingen in het verleden uit dezelfde extreem linkse hoek ontstaan. Velen mensen uit het verleden zijn inmiddels vijftigers en spelen vrijwel geen belangrijke rol meer, behoudens invloed die zij nog hebben op de nieuwe jongere generatie extreem linksen. Hun invloed is echter lang zo groot niet meer als dat zij was in de jaren 60 en 70. Koninginnedag 1980 wordt nog steeds gezien als de extreemste uitingsvorm van extreem linkse lieden die hun wortels in de kraakbewegingen en de IS hadden.

  Tegenwoordig heeft de IS vooral nauwe banden met extreem islamitische bewegingen en zijn er connecties met diverse door het Rijk gesubsidieerde organisaties zoals o.a. Oxfam Novib.

  Zie ook het weblog van keesje maduraatje :
  https://www.google.nl/search?q=keesje+maduraatje+internationaal+socialisten&oq=keesje+maduraatje+internationaal+socialisten&aqs=chrome.0.57j62.13794&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=nl&spell=1&q=keesjemaduraatje+internationaal+socialisten&sa=X&ei=5jgmUcqMAoPS0QXKuoGIDA&ved=0CC4QBSgA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42661473,d.d2k&fp=b042f570351d4cea&biw=1680&bih=925

  Vr. Gr. Pineut

 10. De inherente ondeugd van kapitalisme is de ongelijke verdeling van zegeningen, de inherente deugd van socialisme is de gelijke verdeling van ellende
  – Winston Churchill

 11. Met libertarisme bedoelen we een samenleving waarin mensen zelf de middelen bezitten voor de productie van rijkdom. Een maatschappij waarin niet winst, maar het bevredigen van onze behoeften door samen te werken het uitgangspunt is. Daarin besturen gewone mensen van de samenleving de economie op werkelijk vrijwillige basis.

  Zo gezien staan het socialisme en het libertarisme niet ver van elkaar. Kleine verschillen in uitgangspunten kunnen grote gevolgen hebben.

 12. Met libertarisme bedoelen we een samenleving waarin mensen zelf de middelen bezitten voor de productie van rijkdom (en wie bepaalt dan wie wat mag bezitten, wie eigenaar is van welk productiemiddel, wie ziet toe dat degenen die de grondstoffen als eigendom hebben daar geen misbruik van maken, aan kartelvorming doen en zo hun macht misbruiken?). Een maatschappij waarin niet winst, maar het bevredigen van onze behoeften (wie bepaalt wat ieders individuele behoeften zijn? wie stelt dat vast, controleert op de naleving ervan en ga zo maar door. misschien is “winst maken” wel mijn individuele behoefte?) door samen te werken het uitgangspunt is. Daarin besturen gewone mensen van de samenleving de economie op werkelijk vrijwillige basis.

  ergo: ideologische utopie

 13. bah dit soort infantiele demagogische fantasieen zijn zwaar irritant.

Comments are closed.