IMG_1589Frank Karsten heeft de aftrap gegeven voor wat hopelijk een libertarische klassieker gaat worden. Een maandelijkse bijeenkomst van libertarisch Amsterdam onder de vlag van de lokale afdeling van de LP. Ruim dertig bezoekers kwamen op de boodschap van de vrijheid af.

Frank behandelde het thema van zijn boek, “de democratie voorbij” dat intussen in negen talen is verschenen. Samen met Karel Beckman heeft hij hiermee een duidelijke waarschuwing afgegeven voor de gevaren die aan democratie verbonden zijn. Zelf heb ik Frank deze boodschap meerdere keren horen verkondigen maar het blijft altijd een verfrissende analyse. Democratie legt meer dan andere staatsvormen uit het verleden beslag op eigendommen en inkomsten van haar onderdanen. En weet daarnaast in combinatie met fiat valuta de staatsschuld tot ongekende hoogtes te doen stijgen. Het verbazingwekkende is dat niemand de democratie ter discussie stelt. Ondanks dat tal van seinen op rood staan. Frank is na Hoppe een van de weinigen in ons tijdperk die de democratie kritisch durven te analyseren.

IMG_1603

Frank ontkracht in zijn boek diverse mythes:
Democratie brengt geen vrijheid, stemmen is de illusie van invloed in ruil voor het opgeven van je vrijheid. Democratie brengt geen harmonie, stel je eens voor dat we met zijn allen democratisch gaan bepalen hoeveel en wat voor brood er moet worden gebakken? Dit geeft eindeloze discussies en geruzie. Democratie verpest de gemeenschapszin, de veelgenoemde maatschappelijke solidariteit wordt in een democratie afgedwongen en vervangt de echte medemenselijkheid. Democratie staat niet voor vrijheid, individuele vrijheid is slechts daar waar de meerderheid nog niet over is gaan stemmen of dat wat de politici nog niet tot beleidsterrein hebben verheven. Democratie bevordert geen vrede, de democratie bracht veel van haar burgers de plicht te sterven in de loopgraven. De Engelse democratie vond in de boerenoorlog de concentratie kampen uit. De eerste wereldoorlog, de eerste waar veel democratische landen aan meededen, deed alle voorgaande conflicten verbleken. In een democratie zou de wil van het volk regeren. Om met de woorden van Wim Kan te spreken, lees je iedere morgen in de krant wat je nu weer wenst. Democratie is feitelijk, in haar diepste wezen, een totalitaire ideologie.

IMG_1582

Bijzonder fnuikend voor de werking van democratie is de schaalgrootte. Hoe groter een land hoe groter de ellende. Mini staten lijken nog min of meer immuun te zijn voor de ellende die democratie brengt. Dat is ook het voorzichtige antwoord op de vraag, hoe nu verder? Kleinere eenheden. Het recht op afscheiding. Letterlijk door als nieuw land door het leven te gaan. Of bestuurlijk door op lokaal niveau meer zeggenschap te claimen. Helaas is de omgekeerde tendens waar te nemen, grotere gemeentes, grotere provincies, een gemeenschappelijk Europa en krachtige NGO’s.

IMG_1604

Voor degenen die de interessante lezing, de discussie, en de borrel met heerlijk bier van de eigen brouwerij hebben moeten missen het advies om de volgende keer te verschijnen. Cafe Bastiat wordt iedere derde dinsdag van de maand in “de Bekeerde Suster” gehouden, Kloveniersburgwal te Amsterdam.

IMG_1590

Let op: over twee weken kunt u van de partij zijn op een ander libertarisch evenement in Amsterdam. Het is gelukt een belangrijke Amerikaanse libertarische activist naar Nederland te halen. Een Amerikaanse gastspreker die overal op de wereld de boodschap van de vrijheid tijdens jongeren kampen heeft verspreid komt zijn verhaal houden. Houd aankondigingen hiervoor in de gaten. Het betreft Glenn Cripe die in tal van ontwikkelingslanden met name van het voormalige oostblok, als libertarische gids en zendeling heeft vertoefd.

IMG_1595

1 REACTIE

  1. Uitstekende aftrap! Goed verslag! “…Democratie is feitelijk, in haar diepste wezen, een totalitaire ideologie.” = “De keizer (“kiezer” spelde ik eerst UITERAARD PER ONGELUK) heeft geen kleren aan!” Maar iemand moet het zeggen!
    Treffende foto’s, en, inderdaad, lekker bier! ONdemocratisch gebrouwen!

Comments are closed.