Een vriend  in  Amsterdam verklaarde mij gisteren voor gehersenspoeld opcrf grond van mijn uitgesproken mening dat er geen aanwijzingen zijn voor het bestaan van een bovennatuurlijke entiteit.

Ik heb hem geantwoord, dat ik eveneens gehersenspoeld  ben op het stuk van mijn geloof dat Elvis niet meer in leven is en dat Hitler aan het eind van de oorlog niet naar Zuid- Amerika ontkomen is met een onderzeeboot.

Hoe heerlijk moet het echter zijn om  vol geloof mee te deinen op het lied “Veilig in Jezus’ armen”,  na de verstandsknop voor enkele uren op  nul gedraaid te hebben!

Of , zoals een mij bekend  persoon in Manila overkwam, je in een kerk  te bevinden, waarin  stante pede het dak  opensplijt, zodat je direct  het  parardijs in kunt kijken!

Op het punt van religie is immers alles geoorloofd, als het maar gek genoeg is.

In veel landen wordt bovennatuurlijke hocus-pocus  zelfs door de overheid aangemoedigd en zelfs gesubsidieerd. Zo is in Australië alleen nodig een gebouw en een  medewerker in dit gebouw die  zich met het bovennatuurlijke bezighoudt.

Het gebouw, de medewerker en het bovennatuurlijke vormen een ijzersterke   combinatie, die stante pede recht verschaft op het ontvangen van  aanzienlijke bedragen aan subsidie:  gesubsidieerde hersenspoeling dus , die volledig past in de overheidskraam.

Hugo van Reijen

10 REACTIES

 1. Het hangt er een beetje vanaf waarmee je je hersens spoelt, maar als je iets spoelt wordt het toch schoner?

  Maak je niet druk om dat soort opmerkingen, ze zijn vaak de laatste verdediging als alle andere argumenten gefaald hebben.

 2. @hugo van reijen [5]:
  Goede vraag en geen idee. Deze god is het produkt van iets, of deze god was er al ongeacht tot welke religieuze stroming hij behoort. Laten we er dan vanuit gaan dat alle goden één en dezelfde god zijn.
  Als we dit scenario loslaten dan komen we bij de gangbare theorie van de oerknal. Wat was er dan voor de oerknal? Is de oerknal het resultaat van het samenklonteren van materie zoals sterrenstelsels in een super zwart gat en daaruit voortkomend de grote explosie zodat het verhaaltje opnieuw begint, of is het ontstaan vanuit het niets? Wat was er dan voor dit niets en hoe definiëren dit niets? Wat is ruimte en hoe eindig is het heelal? Is er een grens of gaat het maar door en door zonder een barriere? En waar komt dit dan vandaan? Waar leven wij eigenlijk in?
  Kudo’s voor degene die het begrijpt en kan bevatten, en bovenal kan uitleggen, maar ik denk dat ik inzake deze kwestie moet afhaken want het gaat mij de pet te boven.

 3. Het is projectie. Mensen die gehersenspoeld zijn en dan een afwijkende opvatting horen, denken direct dat die opvatting van de ander net zo door hersenspoelen is veroorzaakt als hun eigen opvattingen.
  Iedereen zal net zo gehersenspoeld zijn als ik.

Comments are closed.