Woodstock_redmond_hairDe politieke partij 50PLUS is sinds enige weken het gesprek van de dag. Afgelopen week voorspelde een peiling de partij maar liefst 24 zetels in het parlement. Partijleider Henk Krol heeft al laten weten dringend op zoek te zijn naar kandidaat-kamerleden.

De komeetachtige opkomst van deze partij doet denken aan de opkomst van de LPF in 2002. Na de ineenstorting van de LPF was er de opkomst van Rita Verdonk alias Trots op Nederland in de peilingen, zij het dat die peilingen zich voor Rita Verdonk niet vertaalden in echte zetels. Ook voor 50PLUS geldt dat zetels in de peilingen nog geen zetels in het parlement zijn.

De zetelwinst van 50PLUS in de peilingen is ongetwijfeld het gevolg van onvrede met het beleid van dit kabinet dat bestaat uit een combinatie van lastenverzwaring en snijden in voorzieningen en verstrekkingen.

Maar kan 50PLUS een alternatief bieden, vraag je je af. Het beleid van lastenverzwaring en bezuinigingen vindt zijn basis in het gegeven dat het geld in de publieke sector op is. Dat heeft allerlei oorzaken, niet in de laatste plaats het gegeven dat er in Nederland te weinig mensen werken in relatie tot het aantal niet-werkenden. Als 50PLUS de kiezers iets anders wil bieden dan een combinatie van lastenverhogingen en bezuinigingen zal het geld ergens anders vandaan moeten komen. Maar waar vandaan dan? Instructief in dit verband is een bericht in De Telegraaf van 9 februari van dit jaar. Dat bericht luidt als volgt: ‘Rijken, jong of oud, kunnen best meer bijdragen m de crisis op te lossen. Maar ik ben tegen een tweedeling jong en oud.’ Dat zegt 50Plus-voorman Henk Krol. Hij erkent dat menig oudere een flinke bankrekening heeft en dan ook best mag inleveren, maar vindt dat de hele groep niet over één kam mag worden geschoren.

Op basis van deze uitspraak vraag je je af waarin het verschil met de PvdA dan nog zit. Als Krol dit echt meent kunnen zijn kiezers net zo goed meteen op Diederik Samson stemmen. Die wil immers ook de mensen die niets hebben ontzien, en de mensen die nog wel iets overhouden – inkomen of vermogen – de rekening sturen. Beide partijen hebben in feite maar één recept: nivelleren. En dat terwijl Nederland al zo’n genivelleerd land is. Voor het productieve deel van de bevolking belooft dit niet veel goeds. Voor de Nederlandse economie ook niet: daar waar mensen iedere keer opnieuw moeten betalen voor anderen vergaat de lust tot werken wel. Een pikant feit in dit verband is dat Henk Krol in de jaren 80 voorlichter van de Tweede Kamerfractie van de VVD was. Het was de tijd waarin de kabinetten-Lubbers op soms hardhandige wijze de tering naar de nering zetten, met als uitkomst een opmerkelijke economische revival.

Het heeft er alles van dat de partij van Henk Krol handig inspeelt op het levensgevoel van wat we kunnen betitelen als de generatie 1968. Deze generatie heeft altijd alles gekregen wat zij wilde: massale toegang tot het hoger onderwijs, lage collegegelden, een bijna onbeperkte studieduur, goedkoop wonen in kraakpanden of gesubsidieerde studentenhuisvestingspanden en na het afstuderen (of het uitgestudeerd zijn) je eigen baan scheppen in de publieke sector (overheid, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening etc). Deze generatie heeft al jong geleerd dat een collectief gedragen egoïsme loont, en niet zo’n beetje ook. En jong geleerd is nu eenmaal oud gedaan. Nu gaat deze generatie voor de laatste keer op de barricaden: deze keer niet voor hun toekomst, maar voor hun oude dag. Het bevestigt wat iedereen al dacht van deze generatie: zij stopt pas als de pot echt helemaal leeg is. De generatie die na hun komt moet zelf maar zien. Dat is de boodschap van de 50PLUS-stemmer.

Dat neemt niet weg dat de economische realiteit voor 50PLUS niet anders is dan voor de huidige regeringscoalitie. Dus als 50PLUS al een majeure verkiezingsoverwinning gaat boeken bij de volgende verkiezingen, is het nog maar de vraag of dat tot een ander beleid leidt. De kiezers van 50PLUS konden dus weleens bedrogen uitkomen.

Paul Verhaegh

10 REACTIES

 1. De eerste 2 punten van het verkiezingsprogram van 50+ zijn:

  – hogere AOW (dat noemen ze dan vakantiegeld (sic!))

  – hogere rekenrente pensioenfondsen.

  Allebei = een dikke middelvinger naar de jongeren. Want AOW is omslagstelsel. Zij hebben daar dus nooit premies voor afgedragen (Sterker, AOW hoef je geen dag voor te werken, je hoeft alleen maar 40 jaar of zo ingeschreven te staan) en omslag werkt nog wel als bijna niemand ouder wordt dan 70. Dat is nu wel wat anders, met minder jongeren om de demografische druk te dragen.

  Rekenrente verhogen is doen alsof je een hoger rendement haalt zodat je nu kan doorgaan met hoge uitkeringen uit de pensioenpotten. Als het werkelijke rendement na 10-20 jaar toch echt lager blijkt, dan is de pot leeg. Dus staat de jongere, die nu al gedwongen wordt om een veel hoger percentage af te dragen aan pensioenpremies dan de ouderen ooit hebben gedaan, met lege handen.

  Respect voor grijze haren. Yeah right.

  Rob [3] reageerde op deze reactie.

 2. Hoe doen ze dat ? massaal mensen tegen elkaar opzetten ? de maatschappij is aan het debiliseren. De overheid is je vijand.

  Jhon

 3. @damoN [1]:

  “Dus staat de jongere, die nu al gedwongen wordt om een veel hoger percentage af te dragen aan pensioenpremies dan de ouderen ooit hebben gedaan, met lege handen.”

  Dan zijn die jongeren grote sukkels. Zijn ze te stom of te naïef om te begrijpen dat er ook nog zoiets is als eigen verantwoordelijkheid ?
  Als ze met legen handen staan hebben ze kennelijk met de voorkennis die ze nota bene nu kunnen opdoen, gewoon hun kop in het zand gestoken en al hun verdiensten er door gedraaid.
  “Ik heb recht op…” en de “Overheid moet dit en de overheid moet dat” Hoe stom kun je zijn !
  Met lege handen staan ? Volkomen terecht, eigen schuld dikke bult dan had je eerst je verstand maar moeten inschakelen voordat je tot handelen overging !

  frank [5] reageerde op deze reactie.
  damoN [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Rob [3]: ff doortrekken die gedachte Rob: hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van die ouderen?

 5. @Rob [4]: Laat iedereen ook hier goed onthouden dat H.Krol & N.Klein alleen voor zichzelf op het pluche zitten!!!

 6. De economie in Nederland gaat vanzelf naar de kl*te, dat kan niet anders.

  Slechts in de productieve sectoren wordt er geld verdient (agrarisch, bouw, productie, transport, handel). Agrarische sector zal altijd blijven, de bouw gaat ook niet zomaar kapot en de productie van goederen ook niet. Het transporteren en verhandelen van goederen daarmee ook niet.

  Werkelozen, ambtenaren en (het grootste gedeelte van het) kantoorklerken, het kost bakken met geld maar levert uiteindelijk niets op.

  Maar aangezien Nederland uit z’n voegen barst van alle werkelozen, ambtenaren en kantoorklerken, het productieve werk naar lage lonen landen is verplaatst en het laatste productieve werk door oost-Europeanen wordt uitgevoerd, is het vooral een roulatie van geld.

  De bejaarden klagen en piepen wel, maar ze vergeten dat ze zelf deze problemen veroorzaakt hebben.

  Bovendien, ze hebben toch altijd gespaard voor later. Dat moment is nu aangebroken.

 7. @Rob [3]:

  tuurlijk moeten ze zelf maatregelen nemen. dat is evident.

  maar het wordt hen niet makkelijk gemaakt. ze worden gedwongen hun hele jeugd opgesloten in waardeloze staatsscholen waar ze ingepeperd krijgen dat de overheid voor hen gaat zorgen.

  als ze dan al een baantje kunnen krijgen met hun skills die totaal niet aansluiten op wat demarkt vraagt dan blijft er – dankzij de roverheid – bijna niets netto over om te sparen. de pensioenpremies voor de ouderen zijn verplicht. de hogere BTW is verplicht. hogere ziektekostenpremie verplicht. accijnzen etc.

  eigen verantwoordelijkheid is leuk, maar dan niet met allebei je handen op je rug gebonden.

 8. Vrijheid dient elke dag bevochten te worden, vrijheid komt te voet, en verdwijnt per paard !

  Jhon

 9. Ik vind het nogal eenzijdig m de aanwezige onvrede alleen bij de generatie van ’68 neer te leggen. Maar ook wat sindsdien bekend staat als de ”de generatie van ’68” is maar 1 bepaalde groep. Dat die zich roert, en mondig is en goed georganiseerd, is evident. Maar er zijn verdomd veel ouderen van dezelfde leeftijd en ouder, die je niet kunt scharen tot die groep, laten we die ”Jan en An met de Pet” noemen. DIE voelen zich na een leven lang hard werken en vooral zuinig leven (zijn nog van het spaarbankboekje) gewoon in het verdomhoekje gezet. Misschien gaat het ook over de TOON waarop de discussie gevoerd wordt? Als je het alleen maar over ”bezuinigingen” hebt en ”de oudere” neerzet als een verstokte egoist die het altijd goed gehad heeft en bang is om zijn of haar, ahem, weelde te delen met de jongere generatie, dan kun je de knuppel in het hoenderhok verwachten.

  Ben geen 50+, maar wel bijna 45+ 😉 en nee, ik zal geen 50+ stemmen puur en alleen omdat ik het generatiehokjesdenken in dit land meer dan zat ben. Oud klaagt over jong, jong mekkert over oud, houd op, schei uit! In elke leeftijdsgroep zijn er de geslaagden en de minder-geslaagden, de kansrijken en de kanslozen.

  Nederland: Hokjesgeest, Hokjesland. Toch de volksaard?

Comments are closed.