7813142-a-businessman-in-jail-giving-bribe-isolated-on-white-backgroundDe Duitse regering heeft een opmerkelijk plan: volgens dit artikel op FOK! wil de Duitse regering dat bankiers gevangenisstraf kunnen krijgen als hun bank omvalt.

Als gevangenisstraf een goed middel is om burgers deugdzaam te maken, waarom dan niet hetzelfde invoeren voor politici? Volksmenners die projecten starten die de brave burgers miljarden aan belasting kosten – de Betuwelijn bijvoorbeeld – kunnen dan daarvoor boeten in de kerker! Dit idee lijkt onder politici echter niet populair te zijn, maar bankiers zijn natuurlijk een geliefd doelwit.

Het is curieus dat elke bank vanaf de oprichting al in een staat van faillissement verkeert. Tenslotte hebben ze dan tot wel 25 maal hun eigen vermogen als krediet uitstaan. Geen enkele bank kan ooit aan zijn verplichtingen voldoen. Geen enkele bank kan het zich permitteren om hun uitstaande kredieten daadwerkelijk te betalen. Dat zo’n systeem kan omvallen is evident, maar om bankiers gevangenisstraf te geven? Het zijn juist de banken die zich het meest misdragen hebben die staatssteun krijgen en een bestuurder die flink wat publiek geld binnenharkt is toch zeker een vakman? Wie is er schuldig als de kat op het spek gebonden wordt, de kat of zijn baasje?

Als managers van gewone bedrijven zich misdragen prijzen ze zichzelf uit de markt. Een bedrijf dat managers aanstelt die zeer risicovol gedrag vertonen loopt snel kans om in te storten. Er is dan niemand die ze te hulp schiet, daarbij zijn banken uitzonderingen. De miljarden die vadertje staat uitdeelt zijn natuurlijk bijzonder verleidelijk!

Een bank moet kunnen omvallen en klanten zouden zich daartegen privaat moeten kunnen verzekeren. Een verzekeraar zal natuurlijk een forsere premie vragen als je bij een bank zit die teveel risico’s neemt zodat het ontmoedigd wordt daar je geld neer te zetten. Dan zijn celstraffen niet meer nodig en kan het financiele bestel een stuk gezonder worden.

9 REACTIES

 1. prima idee, maar misschien kunnen deze banken dan niet meer zoveel staatsobligaties opkopen en kunnen politici dan niet meer het nog ongeboren belastingvee verkopen (staatsschuld) om stemmen in het heden te scoren met cadeautjes voor het volk dat vakkundig dom wordt gehouden (staatsscholing, staatsmedia)

  daarom hou ik niet mijn adem in tot je idee wordt geadopteerd.

  Philosoof G&R Eigenwijs [7] reageerde op deze reactie.

 2. Vreemd berciht. Volgens mij is een bank gewoon en bedrijf en als een berdijf failliet gaat door wanbeheer zijn de eigenaars/leidinggevenden zondermeer aansprakelijk te stellen.

  Waarom zou dat niet voor banken gelden?

  In ieder geval, het is wel duidelijk in het verhaal hoe dat beter in een vrije maatschappij wordt geregeld.

 3. Gezien de landsbelangen die geschaad zijn/worden is zelf levenslang nog wel erg kort. En vergeten we niet de politici te berechten, ook met terugwerkende kracht. Persoonlijk zou ik zeggen dat de verantwoordelijken voor de staatsschuld moeten hangen. Is de bouw ook weer uit het slop , we gaan mega en veel gevangenissen bouwen. Ik kan niet wachten. hoera.

 4. Wat is er nu zo opmerkelijk aan dit plan ? Of is het opMERKELijk ?

  In IJsland, óók EU, zitten er al bankiers in de gevangenis.

 5. Een paar reacties zijn opmerkelijk daar zij de zin of onzin betwisten tussen wel of niet berechten van banken en politici .
  Vaak heb ik het al benoemd op dit forum een soort Nürnberg 2 proces voor diegene die vaak als een stuk onbenul de maatschappij schade berokkend .
  Of dat nu een bankier of een politicus is , maakt mij niet meer uit als barbertje maar gaat hangen voor hun wanstaltige daden .
  Opsluiten met het predicaat staatsmisdadigers en voorlopig levenslang , gewoon berechten alsof het terroristen zijn die de samenleving moedwillig ontwrichten .

  arvr [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Rinus De Nadenker [8]:
  Dus gewoon een liberarische revolutie. De macht aan het libertarisme en de tegenstanders zullen worden berecht. Er is geen lang proces nodig omdat ze al schuldig bevonden zijn. Er kan worden volstaan met een beschuldiging want de rest is slechts een formaliteit.

  Als in het revolutionair geweld een paar bankiers of bureaucraten door omstandigheden het loodje leggen is dat geen probleem. Er is immers toch geen plaats voor hen in de nieuwe maatschappij en het spaart weer een paar rechtszaken voor het libertarisch tribunaal zodat we sneller kunnen doorgaan met het opbouwen van de libertarische maatschappij.

  Waar heb ik dat soort dingen eerder gehoord? Mnmnmn..

Comments are closed.