weegschaalEr zijn grofweg vier soorten mensen: De één heeft een sterk ontwikkeld analytisch vermogen en zal dus vooral uit de ratio handelen. Deze groep mensen zal als eerste geneigd zijn libertarisch te worden: Een samenleving die gebaseerd is op vrijwilligheid is immers de meest logische. Dan heb je de mensen die eigenlijk alles op intuïtie doen, hun beslissingen gevoelsmatig nemen. Ik heb ontdekt dat ik tot die laatste groep behoor.

De laatste keer dat ik vanuit de ratio een besluit nam, kostten me bijna negen van mijn beste jaren. Gelukkig overwon mijn hart en koos ik binnen een week alsnog voor de juiste vrouw. Jaja, ik had keuze toen ik nog mooi en jong was 😀

Hoe dan ook: sindsdien heb ik weinig rationele beslissingen genomen. Ik “voel” of iets goed of fout zit en luister daarnaar. Dat heeft me geen rijkdom gebracht (en ook geen armoede), maar wel tevredenheid. En puur op gevoel ben ik uiteindelijk ook libertariër geworden.

Vanzelfsprekend stemde ik vroeger ook. En toen luisterde ik ook naar mijn hart. De partij die beloofde de meeste goede dingen voor zielige mensen te doen kreeg mijn stem. Of zelfs een keer Famke Halsema, gewoon omdat dat toen de enige mooie vrouw in de 2e Kamer was en ik het mezelf wel gunde haar regelmatig op TV te zien 😀

Op enig moment voel je echter dat het niet klopt: de zielige mensen die ik kende werden er helemaal niet beter op, maar ik wel armer. Dan lees je over de verkwistingen, de Balkenende-norm, de EU-afdrage, de oorlogen, verplichte pensioenen en de afromingen daarvan, de armoede… En dan kom je op een site als Meervrijheid en dan weet je eindelijk waaraan je lijdt: je bent niet gek maar een libertariër!

Dat is in het kort mijn verhaal. Gevoelsmensen zijn dus ook makkelijk te overtuigen (ik heb er wel een paar ontmoet die ook op de lijst van de LP stonden). Je moet alleen de juiste snaar raken.

Om mijn verhaaltje compleet te maken: je hebt nog recht op de andere twee groepen. Groep drie bestaat uit de mensen die helemaal ZEN zijn. Dat zijn de mensen die goed bij hun verstand, én goed bij hun gevoel kunnen komen. Die zullen vast als eerste bij de rationelen en gevoelsmensen aansluiten als zij eenmaal van Libertarisme hebben gehoord.

En tot slot heb je nog een groep die eigenlijk niets heeft: geen verstand en geen gevoel. Dat is de grootste groep. Het zogenaamde stemvee dat gewoon via SBS6, DWDD, P&W en andere campingkanalen doet wat hen wordt opgedragen. Die laatste groep zal pas voor het libertarisme kiezen als het een hot item, als een gadget, kan worden gebracht. En dat zal helaas nog wel even duren.

13 REACTIES

 1. Gevoel en denken zijn moeilijk te scheiden, ze beïnvloeden elkaar. Het gevoel wordt voor een groot deel bepaald door het denkwerk en ervaring uit het verleden.
  Hoe beter het denkwerk gedaan is, hoe beter de gevoelsbeslissing.
  Het gevoel werkt veel sneller, daarom is het nuttig, nodig, om onmiddellijke beslissingen te kunnen nemen. Opzij springen als er een auto op ons af komt. Dan is er geen tijd om rationeel de toestand te analyseren.

  Toch blijft het goed om belangrijke zaken rationeel te analyseren.
  Een rechter kan/mag niet iemand veroordelen op zijn gevoel.

  Ron Arends [4] reageerde op deze reactie.

 2. het is best rationeel om je gevoel te laten spreken in gevoelszaken…

 3. Ik denk dat ik vooral een gevoelsmens ben, en voor tenminste 75% libertarier. (voor zover dat al mogelijk is) Soms vind ik het net een beetje te veel ‘religie’ worden, en een absolute waarheid bestaat nu eenmaal niet. ‘Waarheid’ is altijd relatief.

  Hier onder een aardig stukje dat aangeeft wat ik bedoel. Gaat er om de discussie aan te wakkeren over de (on)betaalbaarheid van De Zorg:
  http://www.nachthemel.nl/index.php/29-gezondheid/46-wordt-oud-krijg-kanker

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [10]:
  Ik plak zelden meer dan 1 link, en toch verdwijnen er regelmatig reacties die ik plaats, ook een keer een zonder link. Staat het spam-filter misschien een beetje agressief afgesteld?

Comments are closed.