avatar MMAPHet jongste boek van Willem Middelkoop “Goud en het geheim van geld’, met als subtitel “Hoe bankiers ons financiële systeem opblazen” is weer een rationele vuistslag recht in het gezicht van iedereen die nog in de goedheid van banken en overheden gelooft als het om ons financiële systeem gaat.

Weer een geweldig boek van Willem Middelkoop, waarin hij haarfijn uitlegt wat geld is, over de geschiedenis van geld en bankiers schrijft, uitlegt welke rol goud speelt/speelde in het financiële systeem en op welke wijze bankiers en centrale banken (gesteund door overheden) juist voor inflatie zorgen, terwijl deze partijen keer op keer liegen dat zij ons hier juist tegen willen beschermen. Over de angst van centrale banken en overheden voor goud, over het uit het niets creëeren van geld, hoe zij dat geld creëeren en wat de gevolgen daarvan zijn.

Net zoals Middelkoop’s eerdere boeken stelt hij een hondertal vragen waarop hij steeds het antwoord heeft gezocht. En uiteraard die antwoorden ook geeft, voorzien van bronvermelding en talloze verwijzingen waar de lezer zich zelf kan overtuigen van de feiten die Middelkoop geeft.

Het boek leest, net als zijn andere boeken, zeer gemakkelijk en helder weg. De lezer hoeft geenszins een financieel deskundige te zijn om Middelkoop’s uitleg te bevatten; het is zo klaar als een klontje beschreven en voor iedereen die kan lezen toegankelijk.

De auteur Willem Middelkoop behoeft geen introductie en mensen die zijn eerdere boeken “Als de dollar valt”, “De permanente oliecrisis” en “Hoe overleef ik de kredietcrisis” hebben gelezen weten hoe kritisch de auteur staat tegenover het grote Ponzi-scheme dat in de huidige financiële wereld staande gehouden wordt.

Als u nog niet begrijpt wát geld is, hoe het gecreëerd wordt en wat edelmetaal kan betekenen, is Middelkoop’s jongste boek “Goud en het geheim van geld” aan absolute aanrader. Een beter en duidelijker boek in het Nederlands over dit onderwerp ken ik niet. Als u meer wilt weten of het wél begrijpt, leest het boek als een feest der herkenning en is het ook een aanrader. Dit boek is een zeer goede investering voor iedereen die wil weten hoe het nu preicies zit met geld, goud, overheden (centrale) banken en manipulatie van goudprijzen. En daarvoor hoeft u beslist geen “goldbug” te zijn.

ISBN 978 90 468 0983 9, Uitgeverij Nw. A’dam, auteur Willem Middelkoop, 2012.

5 REACTIES

 1. Toen ik me begon te verdiepen in Economics, was Middelkoop een goed introducent. Je zou hem het Nederlandse equivalent van Peter Schiff kunnen noemen. Ik kocht z’n boeken (en enkele maanden geleden ook het hierboven beschreven boek)

  Naarmate je je verder verdiept kom je erachter dat ook Middelkoop een minder jofele agenda heeft, of domweg zo goedgelovig is dat hij vele onwaarheden spuwt… vooral via z’n tweets probeert hij voortdurend z’n handeltje (grondstoffenfonds) te proppen, ook al is wat hij te melden heeft vaak regelrechte bullsh*t. Hij duldt daarop geen kritiek is mijn ervaring.

  “Goud en het geheim van geld” is in mijn ogen een redelijk boek. Niet meer en niet minder. Voor mij stond er niets nieuws in. En ook al heeft Willem z’n boek niet zelf geschreven en is hij in het bezit van een ietwat stevig ego, hij blijft voor mij een goed introducent, waarvoor ik dankbaar ben.

  “Currency Wars” van James Rickards vond ik stukken beter en qua blogs zijn FOFOA en RealCurrencies favorieten waar je meer van kunt leren.

  igor [2] reageerde op deze reactie.

 2. Ja, Willem heeft gelijk, maar het is zeker niet de enige die zijn ontdekking heeft opgeschreven. In mijn boek “Achter m’n gat vergaat de wereld’ vertel ik mijn eigen verhaal en ga daarin niet alleen op de geldcreatie in, maar wijs ook voordurend op het morele aspect van goud in het financiële systeem en de sluipende corruptie door inflatie. Bedoeld om Nederlanders die het allemaal niet zagen aankomen een spiegel voor te houden. Nu de garen rijp beginnen te worden begint men langzaam wakker te worden. Overigens heb ik met Willem contact gehad en die vond mijn eigen ‘bewustwordingsproces’ zeker interessant, mijn boek echter voor hem commercieel niet interessant…

  http://shop.boekenbent.com/product_info.php?products_id=657

  Blokletter [5] reageerde op deze reactie.

 3. Ik heb alle boeken van Middelkoop inmiddels gelezen. Ze bestaan ieder uit zo’n honderd hoofdstukjes in vraag- en antwoordvorm. Hoewel dat een goede manier lijkt om een complex onderwerp eenvoudig uit te leggen is hij daarin niet geslaagd. Ze vormen nl. geen samenhangend verhaal. Ik zou het een beginnende lezer daarom niet aanraden.

  Sander Boon is er wel in geslaagd een overzichtelijk en helder boek te schrijven. Ik raad beginnende lezers daarom “De Geldbubbel” aan.

 4. @Jan [3]: Zekur nu de rapen gaar zijn, de poppen aan het dansen en de stront aan de knikker is.
  Ook moeten we niet uit het oog verliezen dat de overheid en de banken twee hoedjes onder één buik spelen en dat dan weer in de kaart.

Comments are closed.