Dit is het eerste artikel uit een korte serie artikelen over de fysieke aanschaf van goud en zilver. Voor hen die overtuigd zijn dat het huidige geldstelsel risico’s met zich meebrengt. Beleggingen bij financiele instellingen zouden wel eens onveiliger kunnen zijn dan eenieder denkt. Ondanks al het professionele dure staatstoezicht zijn de meeste banken intussen genationaliseerd. We weten hoe (on) betrouwbaar onze overheid is. We weten dat onze overheid niet echt uitblinkt in efficiency en effectiviteit. We kennen de beperkingen van fractional reserve banking. De mythe dat er een milde inflatie dient te zijn. Hoe slim is het vanuit deze achtergrond om je vermogen in fiat euro’s bij staatsbanken te parkeren? Is het dan niet verstandig om in ieder geval een gedeelte van je vermogen om te zetten in edelmetalen?
Voor hen die de aanschaf van fysiek edelmetaal overwegen is deze artikelreeks. In een volgend artikel behandel ik de diverse in Nederland beschikbare producten om fysiek edelmetaal aan te schaffen. Munten, baren, baren in een douane entrepot en gebruikt nl geld worden beoordeeld op de opslag die betaald wordt ten opzichte van de spot prijs.In een artikel daarna wordt een bezoek aan een grote edelmetaal handelaar beschreven.
Voordat de keuze gemaakt wordt welke producten precies worden aangeschaft moet gekeken worden naar hoeveel geld wordt omgezet in edelmetaal. En welke verhouding zilver versus goud men aanhoudt. Maar eerst moet gekeken worden of de persoonlijke situatie zodanig is dat het wel zin heeft om edelmetaal aan te schaffen.
Dit artikel is alleen relevant als men in staat is te sparen. Hoeveel van het spaargeld kan worden omgezet is afhankelijk van het doel waarvoor gespaard wordt. Is dat een duurzaam consumptie goed of iets anders dat binnen 1 tot 3 jaar wordt aangeschaft dan is het omzetten in goud en zilver waarschijnlijk minder gepast. Er zijn immers behoorlijke transactie kosten gemoeid met het omzetten van geld in fysiek edelmetaal en vice versa. Het is dus te betogen dat beleggen in goud en zilver een langere termijn doelstelling heeft. En dus voor hen is die een appeltje voor de dorst hebben of een appeltje voor de dorst willen aanleggen.
De geldscheppende operaties van de centrale banken in aanmerking nemende en de op de achtergrond dreigende valuta oorlog om de eigen valuta te laten devalueren die al de nodige jaren smeulend aan de gang is, brengen de nodige risico’s met zich mee voor degenen die hun vermogen vooral in fiat valuta’s op de bank of in deposito’s hebben uitstaan. Iemand die grote hypotheek schulden heeft, heeft vaak niet alleen minder geld maar ook minder noodzaak om een gedeelte van zijn geld om te zetten in edelmetaal.
Edelmetaal aanschaffen is dus vooral interessant voor hen die hun vermogen willen beschermen tegen ontwaarding. Hoe de monetaire ontwikkelingen het komende decennium zullen uitpakken is onmogelijk te voorspellen. Degenen die geld hebben zullen in de toekomst zeker spijt krijgen. Ofwel omdat ze niet genoeg fiat valuta hebben omgewisseld in edelmetaal, ofwel omdat ze teveel hebben omgezet. Het omzetten van een deel van de fiat valuta is iets dat zeker overwogen moet worden. Zet niet al je eieren in 1 mandje. Diversificeer. Als geconstateerd moet worden dat fiat valuta’s onder druk staan, dan is het in het kader van de risico spreiding aan te raden een deel in edelmetaal om te zetten. Men kan ook overwegen aandelen te kopen maar indien er grote turbulentie ontstaat gaan beurskoersen flink onderuit.
Goud en zilver aanschaffen moet thans zeker worden overwogen. Afhankelijk van de omvang van iemands vermogen gaat het dan al snel om enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s. Het hangt uiteraard van persoonlijke omstandigheden af hoe iemands beleggingsportefeuille eruit komt te zien.
Goud geeft geen interest maar doet een fiat valuta dat thans wel? Die paar procent rente die men krijgt wordt meteen uitgehold door de inflatie. Een gouden tientje kostte in 1936 10 gulden en thans 250 euro. In 76 jaar van 10 gulden naar 550 gulden. Een jaarlijks rendement van ruim 5 procent.
Goud heeft het voordeel dat je het gemakkelijk thuis kan bewaren. Een holle tafelpoot kan tienduizenden euro’s bevatten. Het opslaan van goud of zilver bij een financiële instelling of het afnemen van goudrechten en dus niet tot fysieke metaal aanschaf overgaan, lijkt me met de kwaliteit van het huidige staatstoezicht een riskantere optie dan het thuis bewaren. Maar dat is een persoonlijke inschatting.
Zilver is relatief ondergewaardeerd. De historische verhouding van 1 deel goud is 16 delen zilver is nu ver te zoeken. Het is thans 1 op 50. Met daarbij als aantekening dat zilver als grondstof wordt gebruikt en dus verdwijnt uit de voor belegging beschikbare hoeveelheid zilver.
Advies over de verhouding zilver vs goud in de beleggingsportefeuille is lastig. Voor een kleine belegger maakt het ook niet zoveel uit. Een grotere belegger die voor een halve ton fysiek zilver aanschaft zal zich een breuk tillen en zal ook de nodige ruimte moeten hebben om deze ruim 60 kilo metaal thuis een plekje te geven. Goud is demotiverend duur. Vijf duizend euro geeft minder dan 4 gouden troy ounce munten als Krugerrands. Of 20 gouden tientjes. Deze hebben de diameter van een 20 eurocent stuk maar zijn ongeveer half zo dik. Dus stapel 10 tot 12 twintig eurocent muntjes op elkaar en dat is zo ongeveer de hoeveelheid metaal die je in gouden tientjes krijgt voor 5 duizend euro. Voor de kleine belegger is het dan wel zo aardig om flink wat zilver te hebben. Dan lijkt het tenminste nog wat. Bovendien is het zo dat het altijd prettig is te beschikken over geld in kleinere coupures. Dat geldt zeker ook voor edelmetaal.
Voor hen die nog steeds fysiek edelmetaal wensen aan te schaffen verschijnt een volgend artikel dat de verschillende producten beschrijft en aangeeft tegen welke opslag deze normaal gesproken op de NL markt worden aangeboden.
NB: disclaimer: ik ben geen beleggingsadviseur, de waarde van beleggingen kan fluctueren, historische gegevens zijn geen garantie voor de toekomst en wat al niet verder geneuzeld moet worden in artikelen over beleggen…….
Goud Aanschaffen kunt u bij Amsterdam Gold.
Gelukkig ben ik maar een “arme sloeber” en heb ik geen geld te besteden.
Maar ik ben ook schathemeltje rijk. Ik ben gezond en heb huisje, boompje, beestje. En het mooiste is, ik hoef me geen zorgen te maken over mijn aandelen, goud, vastgoed en andere hebzucht strelende zaken, want ik heb het niet!
Ik investeer in mijn kinderen,familie en vrienden KENNIS IS MACHT, MAAR KENNISSEN ZIJN MACHTIGER !
Jhon
Goed stuk Ratio
Zet je nu nog waardevolle € om in dingen die blijven.
En die je onafhankelijk maken houtkachel zonnepanelen ed.
Aristoteles [6] reageerde op deze reactie.
zilver [24] reageerde op deze reactie.
Het goud dat men koopt, is dat fysiek of ook via een zogenaamde bankbelegging? Want in dat geval kunnen ze goud verkopen dat er gewoonweg niet is. Zo hoor ik mensen dat ze hebben geïnvesteerd in goud. Nu vraag ik of ze dat goud ook fysiek in een kluis hebben, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het goud is gekocht en wordt ‘ergens’ bewaard. Geloof me, als de pleuris uitbreekt heeft niemand goud en krijgt er ook niemand toegang toe.
Adam [5] reageerde op deze reactie.
@R. Reuvekamp [4]:
Ik weet dit natuurlijk niet zeker, maar als je naar de bank stapt en zegt dat in goud wilt investeren zullen ze ze je ETF’s aansmeren. Dit is papieren goud met een minimale dekking (ik weet het getal niet, maar zeker minder dan 5%). Het systeem lijkt op fractional reserve banking. Hartstikke handig natuurlijk wanneer niemand echt goud wil, maar zodra mensen fysieke levering van hun staafjes willen, blijkt dat het gros van het goud er nooit was.
Wat ook bestaat is dat je een fysieke staaf krijgt toegewezen met een nummer. Hier kan ook fraude mee zijn (meerdere mensen met hetzelfde nummer), maar de kans hierop is kleiner. De kosten zijn wel hoger, omdat niet zoals als bij ETF’s 1 dezelfde goudstaaf vele malen kan worden aangesproken.
“Goud is demotiverend duur.” Daar zie ik het probleem niet in. Je kunt voor €10.000 goud kopen, of zilver. Het voordeel van het duur zijn van goud is dat je er minder van hoeft te slepen om dezelfde waarde te dekken.
Goud is veel zwaarder dan lood. Een liter goud is ca. 19 kg, is ca. 19 * 36.000 = 6,9 ton waard.
Het goud dat nodig is om een miljoen te dekken past in een melkpak en is dus makkelijk op te slaan.
Dat goud duur is wordt pas een nadeel als je er gebruiksvoorwerpen van wilt vervaardigen. (Goud en zilver worden bijvoorbeeld gebruikt in microchips vanwege goede geleiding en chemische inertheid.)
@bonbon [3]:
Zonnepanelen lijken mij een prima investering, betalen zich na een aantal jaar af, meteen goed voor het milieu.
Goud moet je niet kopen, goud moet je delven.
Adam [8] reageerde op deze reactie.
@Crisis [7]:
Ik heb helaas geen tuin en ik vrees dat wanneer ik wel een tuin zou hebben hierin ook geen goud te vinden zou zijn.
Of bedoel je dat je beter aandelen in goudmijnen kunt kopen? Dat is inderdaad wel een goed idee.
Iedereen is multimiljonair in Zimbabwe dus ik zit zwaar in de Zimbabwaanse dollars…
goud is voor losers..
arvr [10] reageerde op deze reactie.
@Hugo [9]:
Hahaha, hij is leuk! Ik hou wel van een geintje.
Zimbabwaanse dollars
Goud en zilver moet je ook niet bij een bank kopen, maar bij een edelmetaal handelaar.
Banken handelen in geld, en door goud te kopen ondermijn je hun systeem. Ze zullen je dus nooit goed adviseren over de aankoop van goud. Ze zullen het je afraden.
Het is zeker verstandig om iets van je vermogen in goud te steken. Ik in ieder geval en ook kennissen van mij. Dit komt doordat wij geen vertrouwen hebben in het huidige bankensyteem. Wij kopen al geruime tijd onze goud bij http://www.goudpensioen.nl dat ook een winkel in Amsterdam heeft. Dit is wel zo gemakkelijk omdat het namelijk om hoge bedragen gaan. Ik raad ook de rest aan om in ieder geval een gedeelte van je vermogen in goud of anders zilver te steken.
Stop toch met die onzin zeg, goud is de nieuwste bubbel in de geschiedenis.
Je zal zien dat ook het goud in afzienbare termijn zal devalueren en dan zijn al die “sukkels” die daar in zijn getrapt dubbel genaaid.
Als je cht in iets wilt investeren investeer dan in een betere samenleving waarin je de mens laat zien dat we niet langer mogen doorgaan met het leegroven van de aarde en het beroven van onze medemens en het afdwingen van volgzaamheid aan het klootjesvolk.
Want voorwaar het is voorspelbaar, deze samen;eving zal zich tegen de overdadige rijkdommen keren en een ongekende revolutie tot gevolg hebben.
We kunnen niet blijven doorgaan met zelfverrijking ten koste van het individu, ten koste van het volk, ten koste van de wereld om ons heen.
Het leegroven van de zeeën en de aardbodem zal als een bom in ons gezicht ontploffen, en dat duurt niet zo heel lang meer.
Bijvoorbeeld het gasveld in ons Groningen, de NAM heeft de productie verdubbeld en pomt gigantische hoeveelheden gas uit de grond met als gevolg het verzakken van de bodem, en waarom ?
Om zoveel mogelijk winst te maken voor de eigenaars aandeelhouders, omdat ook zij wel snappen dat de revolutie aanstaande is en ze dan terug moeten geven wat ze van het volk en de aarde hebben gestolen.
Over 15 jaar is er als ze in dit tempo doorgaan geen druppel gas meer in Groningen maar hebben zij de buit binnen, snapt u het ? juist, geld, geld, stinkend geld, om daar vervolgens ? goud van te kopen ?
Investeer daarom in uzelf, in uw medemens, in uw wereld.
Adam [16] reageerde op deze reactie.
Peter [21] reageerde op deze reactie.
In goud investeren vereist kritisch denkvermogen, inzicht en moed. Dat hebben er maar weinig. Vandaar dat er van een mania/bubble geen sprake kan zijn. Anti goud/zilver commentaar komt onveranderd van de diegene die bovenstaande eigenschappen missen… Think for yourself and shut up!
Ik dacht dat de meeste bubbels klappen doordat virtueel geld ‘er niet blijkt te zijn’ (zoals feitelijk met fractional reserve banking) en leningen niet afbetaald kunnen worden. Als je thuis een paar gram of kg goud hebt is daar geen sprake van. Er zijn natuurlijk altijd schommelingen in de prijs. Ik verwacht (maar ik ben geen econoom) dat als inderdaad de Euro zou klappen op dat moment de goudprijs stijgt.
De enige voor mij denkbare manier waarop goud plotseling ontzettend zou kunnen devalueren is als er heel veel gevonden wordt.
Wat natuurlijk altijd een goede investering is is in onderwijs van jezelf en je omgeving. Kennis wordt je niet afgepakt (behalve door Alzheimer’s).
@Jan Snijder [13]:
Niet dat er iets mis met investeren in jezelf, je medemensen of de wereld, maar ik moet toch even kwijt dat goud geen bubbel is.
Als het een bubbel zou zijn zou er veel reclame door banken of beleggingsfondsen voor worden gemaakt. Ook beleggingsadviseurs zouden het je proberen aan te smeren. Dit gebeurt helemaal niet.
De reclames die ik soms op de radio hoor over goud zijn er om goud te vèrkopen, niet om het te kopen.
Goud koop je niet om snel rijk te worden. Je koopt het als verzekering tegen het koopkrachtverlies van fiatgeld. Dus om je welvaart behouden.
Goed artikel. Sluit ook mooi aan bij het Goud&Zilver Event dat Edelmetaal-Info.nl op 9 maart organiseert. Hier ontmoet je de mensen achter de artikelen, columns, webshops, grafieken, abonnementen, turbo’s en beleggingsfondsen. Hier kun je van gedachte wisselen in diverse gesprekken en luisteren naar diverse presentaties. Zie: http://www.goudenzilverevent.nl
Even over rente: Fiat geld levert ook geen rente op.
Pas wanneer je geld uitleent krijg je rente.
Datzelfde kun je ook met goud doen.
Bezit van goud geeft geen zekerheid. Als de boel ploft, pakt de overheid ook je goud af. Zie het verschil niet. De overheid weet dat je goud hebt. Immers ook dat moet je aangeven.
Bubbelprikker [20] reageerde op deze reactie.
@Bertus [19]:
Inderdaad. Dit alles is zelfs wettelijk allang geregeld, in de ‘Noodwet financieel verkeer’, bron:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0003173
neem bijvoorbeeld artikel 26 van deze wet:
Artikel 26 [Treedt in werking op een nader te bepalen tijdstip]
[Red: Dit artikel is nog niet in werking getreden; ingeval buitengewone omstandigheden dit noodzakelijk maken kan bij koninklijk besluit, op voordracht van Onze Minister-President, dit artikel in werking treden.]
Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabrikaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.
lees deze wet door, als je wil weten wat de staat kan doen als ze een ‘noodsituatie’ uitroept!
Barend [23] reageerde op deze reactie.
@Jan Snijder [13]:
…oh dear…….
Tsja, je “moet” het opgeven.
@Bubbelprikker [20]:
Daarom ook anoniem kopen.
W@bonbon [3]:
Er word niet gesproken over zilver maar alleen over goud.
Betreft noodwet financieel verkeer artikel 26
Comments are closed.