OrkaanDe vooruitzichten voor de markten zijn zeer negatief. De Duitse verkiezingen zijn gepland in september dit jaar en de consequenties kunnen grote gevolgen hebben voor de eurozone en zelfs de wereldeconomie.

Iedereen weet dat Duitsland de grootste economie is in Europa en een enorm productieapparaat heeft. In 1990 herenigden de twee Duitslanden zich en dat heeft het westelijke gedeelte een flinke duit gekost. De schatting was dat voormalig West-Duitsland zo´n 1000 miljard DM (omgerekend €500 miljard) moest betalen via een overdrachtsbelasting oftewel Solidaritätssteuer ten behoeve van de failliete communistische DDR.

Een econoom van de Commerzbank vertelde toentertijd dat het voordeliger was om Portugal over te nemen, omdat de DDR zelfs onder het BBP lag van dat Zuid-Europese land. De DDR economie bleek maar 13% van de West-Duitse te vertegenwoordigen, zodoende heeft dat voor een hele traumatische ervaring gezorgd. De DDR is gesaneerd met behulp van de Treuhandanstalt, die zich toelegde op de verkoop van de VEB´s (Volkseigenes Betrieb). De meeste konden niet worden verkocht en werden uiteindelijk gesloten, daar zij geen enkele mogelijkheid hadden om concurrerend te zijn met het westen.

Spoel de tijd 20 jaar vooruit en we hebben hetzelfde fenomeen en een déja vu van de problematiek. We hebben een productief deel van de Europese Unie en een onproductief landenkwartet (Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal), gevolgd door een neergaande economie in Frankrijk en Italië. De Duitsers zien de bui al hangen en gaan de verkiezingen in met een flinke dosis wantrouwen in het europroject.

Er zijn twee mogelijkheden qua uitkomst. Enerzijds als Merkel gaat winnen, dan zal Griekenland worden gevraagd of gedwongen de eurozone te verlaten, omdat er geen hoop is dat dat land uit de crisis kan komen met een onproductieve economie en almaar hoger wordende schuld. Dit heeft consequenties voor de rest van de kneusjes binnen de eurozone, want de kapitaalmarkten gaan op slot in alle aangesloten landen om te zorgen dat er geen bankruns ontstaan of er een massale migratie van kapitaal uit de periferielanden op gang komt.

Mocht de oppositiepartij, de SPD, winnen, dan wordt de eurozone een vorm van Socialistische Internationale, want zowel Duitsland als Frankrijk wordt dan door deze ideologie geregeerd. Massale stimuleringen zullen dan het gevolg zijn en de markten zullen dientengevolge de handdoek in de ring gooien en de aandelenbeurzen gaan grote klappen te verduren krijgen.

Zoals gezegd zijn dit de vooruitzichten en in beide gevallen zijn deze allerminst rooskleurig voor de aandelen- of vastgoedmarkten. Er zal een stormloop ontstaan op veilige beleggingen, zoals obligaties uit Duitsland, Nederland en Finland, alsmede op die van AAA-landen buiten de eurozone. Verder zullen de edelmetalen behoorlijk profiteren van het verlies aan vertrouwen in de EU en haar regeringen.

Met andere woorden we zijn sinds medio 2012 in het oog van de orkaan beland na 4 jaar van chaos, maar na september barst de rest van de storm los die de rest van de wereldeconomie op haar grondvesten doet schudden.

Voor de pensioenfondsen zal het een hard gelag zijn, omdat zij tamelijk opgelucht hadden gereageerd op het ´herstel´ van de markten en de stijging van de rekenrente. Deze twee zaken zullen aan het einde van dit jaar in een ander daglicht komen te staan. De prognose is dat de kortingsronden van dit jaar nog niet ten einde zijn als men dezelfde beleggingsformule blijft volgen.

Men is gewaarschuwd.

13 REACTIES

  1. “…kapitaalmarkten gaan op slot in alle aangesloten landen om te zorgen dat er geen bankruns ontstaan of er een massale migratie van kapitaal uit de periferielanden op gang komt.”

    Ik denk dat mensen er rekening mee moeten gaan houden dat er ook reisbeperkingen zullen worden opgelegd aan productieven. Uitreisvisa, zoals in China, ligt niet meteen voor de hand, maar de beperkingen zullen waarschijnlijk fiscaal zijn. Belastingen die op inkomsten wereldwijd zullen worden opgelegd, ongeacht of er ergens anders al belasting betaald is. En speciale belastingen voor wie zijn paspoort inlevert. Je kan het als losgeld zien.
    Amerika is al op deze weg, en het ligt voor de hand dat hier iets vergelijkbaars zal gebeuren. Iemand moet tenslotte betalen voor de uitkeringen van alle (import-) paupers en de luxe stijl van leven van de bureaucraten.
    http://www.forbes.com/sites/robertwood/2012/04/07/forget-travel-if-you-owe-the-irs/

  2. meestal reageren aandelenmarkten juist uitbundig bij nieuwe ‘ stimuleringen’ (lees: geld printen).

    in reeele termen (bijv. tov van goud) zal vermoedelijk de daling (die al sinds 2000 aan de gang is) doorzetten.

  3. @Aristoteles [4]:

    Beste vrind ;

    En ik hoop met jou mee….maaaarrrrr , ik wandel nu 51 jaar op deze planeet rond en zie vele aan mijn blikveld voorbij trekken.

    Sommige zijn dom , andere zijn gewoon corrupt , maar er zijn er ook die waarlijk ” aarden in het kwaad “.

    Maar gelukkig zijn er ook nog oprechte mensen , die er niet voor terugschikken om zich nog uit te spreken , ware het niet dat vele een hoge prijs daarvoor betaald hebben.

    Herinner: Anthony Sutton , William Cooper , Fritz Springmeier , Kent Hoveith enz. enz.

    Vele hebben in de jaren 80 en 90 zaken voorzien , die nu realiteit worden , en ik krijg niet de indruk dat het spoedig beter zal worden , maar dat er nog de nodige ontberingen zullen volgen.

  4. Uitstekend artikel. De Oostenrijkse school leert ons dat na een periode van misallocatie (verkeerd gebruik van) kapitaal een periode van correctie volgt. Deze correctie is altijd pijnlijk. Hoe langer de periode van misallocatie hoe groter de correctie. Het kost gewoon wat tijd alvorens het kapitaal weer zijn juiste weg heeft gevonden en weer gaat renderen.

    Hoe dan ook, er staat ons wat te wachten. Maar op korte termijn?

    Vlak echter niet het blind fanatisme (sheer fanaticism zoals Farage dat zo mooi kan zeggen) van de EUcraten uit. Ze hebben tientallen jaren een web van regels, verdragen en schulden geweven en zullen zeker niet schromen om deze in te zetten mocht Duitsland zich op enig vlak bedenken.

    En ik heb ook nog wel wat twijfels over de politici, een anti Europese houding doet het goed bij de kiezer, maar intentie is geen resultaat. Noem mij een politicus die volledig zijn verkiezingsbeloften is nagekomen en je krijgt van mij de volle verbazing terug.

    Als de Europese zeepbel eindelijk klapt denk ik dat ik een week dronken zal zijn van vreugde, maar ik maak mij geen enkele illusie.

    Ook is het niet aannemelijk dat een dergelijke klap de ultieme kans is voor het Libertarisme is. Een ontwrichte maatschappij staat er om bekend slechtere keuzes te maken, denk aan Fascisme, Communisme of misschien regilieus fundamentalisme.

    simon [11] reageerde op deze reactie.

  5. Goed artikel maar het ziet m.i. wel een saillant detail over het hoofd.
    http://hat4uk.wordpress.com/2012/10/04/greek-aegean-bonanza-new-study-confirms-potential-greek-wealth/
    Me dunkt dat de EU Griekenland niet zal buitengooien. Integendeel, misschien heeft men er de crisis wel bewust verergerd om privatiseringen (niet alleen van pakweg staatsbedrijven als OPAP maar ook van bodemschatten) te kunnen afdwingen om alzo de hand te kunnen leggen op deze strategische reservers die de EU minder afhankelijk maken van Rusland en overige niet-lidstaten.

  6. Albert, je kunt dus concluderen dat Duitsland en haar bevolking als geen andere natie ervaringsdeskundige zijn met het op de rails zetten van een land. En dan hadden ze nog het voordeel dat dit landsdeel binnen eigen grenzen kwam met de terechte veronderstelling dat het gewoon mee ging doen op de Duitse manier. Dan moet je als volk bij de komende verkiezingen toch wel heel sceptisch staan tegenover het redden van heel Zuid-Europa. Ook als je scocialist bent; want die hebben toch ook hun eigen portemonnee. Dus eigen portemonnee eerst en dan sociaal zijn. Nog los van het nut van dat redden.

  7. @arvr [7]: Ik hoop nog steeds op een relatief geleidelijke overgang naar een ander monetair systeem door geleidelijke invoering van inelastisch geld zoals goud of internet valuta als Bitcoin.

  8. Albert heeft het voorzichtigheidshalve opgegeven om te roepen dat de euro op instorten staat.

  9. Maak je geen zorgen over Europa. Duitsland heeft over 2012 alweer een export record geboekt; Italie staat er financieel nog beter voor dan Duitsland en hoeft niet gered te worden. Griekenland is prut, maar de bodem lijkt bereikt. Spanje heeft de laagste schuld en staat er financieel niet slechter voor dan Nederland. Nee, dan de VS. Dat staat er nog slechter voor dan Griekenland. Gisteren repte Gary North over 222 trillion unfunded liabilities. De VS gaan een implosie beleven waar die vd USSR niets bij is. En dan is Europa weer de baas in de wereld, net als vroeger. Jammer he, mijn waarde anglofielen. Doe nog eens een videootje, Andre 😉

    http://www.welt.de/img/wirtschaft/origs111865855/4259728-w900-h600/DWO-EU-27Nachhaltigkeitsran.jpg

Comments are closed.