Bersani en Berlusconi hebben een fraaie erfenis van 2 biljoen euro Palazzo_Comunale_di_Asti_imbandierata_per_Italia_150overheidsschuld te pakken, gefeliciteerd ! Met 126 % van het Bruto Nationaal Product is de Italiaanse staatsschuld op zijn hoogst sinds WO I. Ondanks – of dankzij ? – Monti bleef de schuldenberg doodleuk doorstijgen.

In de aanloop naar de afgelopen verkiezingen kwamen de partijen met hun eigen schuldsaneringsplannen. Silvio Berlusconi’s ‘Volkspartij voor Vrijheid’ stelde een massale verkoop van staatseigendommen voor terwijl links een deel wil privatiseren en mildere schuldeisen met de EU uit wil onderhandelen. De EU wil dat Italië haar schuld terugbrengt naar 60 % BNP in 20 jaar. Beppe Grillo’s 5 sterren beweging wil tijdelijk de rentebetaling op Italiaanse staatsobligaties bevriezen.

Maar gezien de politieke situatie en algemene ervaring met politici zal er van terugdringen niets terecht komen. De overheidsschuld kost de Italianen 80 miljard euro per jaar – gelijk aan 5,5 % van het BNP – en vier keer het ‘versoberingsprogramma’ van Monti.

Tussen 2000 en 2010 was de gemiddelde Italiaanse economische groei minder dan 0,3 %. Dat was niet alleen het langzaamst in de Eurozone maar ook goed voor een schildpadpositie op wereldniveau, net boven Zimbabwe, Eritrea en Haïti. Tussen 2007 en 2013 kromp de economie met 7 % en als die trend doorzet is schuldreducering een illusie.

Wat Italië nodig heeft, is groei. Maar het krimpt stug verder en alleen als er een libertarisch wonder zou gebeuren, kan de economie weer groeien. Ook de verkoop van alle staatseigendommen – de overheid is eigenaar van de Post (duh…), spoorwegmaatschappij (…) en is 30 % eigenaar van energieconcerns ENI en Enel –  levert slechts 135 miljard euro op. Dat is minder dan 7% van de totale schuldenberg.

In de tussentijd zijn meer en meer Italianen afhankelijk van hun familie, de kerk en de zwarte markt om overeind te blijven. Het is dankzij deze netwerken dat er nog geen bloedige revolutie uitgebroken is. De vraag is alleen hoe lang dit nog stand kan houden…

 

2 REACTIES

 1. “In de tussentijd zijn meer en meer Italianen afhankelijk van hun familie, de kerk en de zwarte markt om overeind te blijven.”

  Wel, is die zwarte markt niet DE oplossing? Dat is in feite de “vrije markt”! Die wel belaagd wordt door twee elkaar beconcurrerende maffia’s, maar misschien zijn daar oplossingen voor te vinden.

  Aristoteles [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [1]:
  “Silk Road” (Alleen toegankelijk via Tor) is een website die eigenlijk een libertarische vrije markt is waar relatief anoniem met bitcoin betaalt kan worden. Men zou denken dat door deze anoniemiteit er veel fraude en oplichting zou zijn. Dankzij een reputatiesysteem (vgl. ebay) is de hoeveelheid fraude echter laag.

  Dichter in de buurt van een vrije markt kun je haast niet komen!

  Wat jammer is is dat de site nu vooral voor de verkoop van drugs gebruikt wordt. Dit is waarschijnlijk omdat die sector bij uitstek de zwarte markt opgedrukt wordt, terwijl het voor gemiddelde consumenten makkelijker is op de witte markt te blijven.

Comments are closed.