Vrijspreker-meeuw1Donderdag schreef ik over de bijzondere positie die onze koninklijke familie heeft. Sommige reageerders waren van mening dat het in de praktijk wel meevalt. Wel, de afgelopen dagen zijn er wederom een tweetal mensen die deze positie ter discussie stelden opgepakt dan wel veroordeeld.

Ten eerste de waxinelichthouder gooier. De eisen van het OM waren bizar en uiteindelijk heeft het hof geoordeeld dat er geen sprake was van poging tot mishandeling van omstanders of lakeien. De waxinelichthouder werper heeft uiteindelijk 5 maanden in hoger beroep gekregen. Vanwege belediging van de koningin, de kroonprins en natuurlijk ook Maxima. En daarnaast zou de gouden koets ook zijn beschadigd.

Jammer dat deze dader beduidend langer in voorarrest heeft vastgezeten. Een dag onterechte opsluiting betekent een vergoeding van 100 euro. Belachelijk laag in mijn ogen. Die dagen krijg je niet meer terug en als ik als burger iemand onterecht opsluit kom ik er niet met 100 euro per dag mee weg….

Daarnaast is gisteren iemand gearresteerd die een bord omhoog hield met de tekst “weg met de monarchie”. Juridisch zal de arrestatie wel terecht blijken te zijn. De vrouw zal door de politie waarschijnlijk zijn gemaand te vertrekken en als ze dat niet opvolgt, tsja, dan wordt je gearresteerd, zit je een paar uur op het bureau, en mag je daarna dokken. Hetgeen me onrechtvaardig voorkomt is dat het zo goed als zeker is dat de tegelijkertijd aanwezige hun liefde voor de koningin betuigende pro oranje demonstranten niet zijn gemaand te vertrekken. En zo wordt dan het spelletje gespeeld. De protesterende dame zal niet voor majesteit schennis worden vervolgd maar het niet opvolgen van een aanwijzing van een agent. Heb je besloten te demonstreren, ben je bezig geweest met je protestbord, ben je afgereisd naar de locatie, en binnen een halve minuut wordt je gemaand door te lopen. Wat doe je dan? Je wacht een minuutje omdat je in de war bent en niet meteen wil afdruipen, en voor je het weet zit je in een busje.

Al met al begint deze maatschappij steeds enger te worden. Ik begin ernstig te overwegen een huisaltaartje in te richten met beeltenissen van de koninklijke familie en daarnaast mijn auto te voorzien van enige oranje parafinalia. Wellicht word ik zelfs lid van een oranje vereniging.

UPDATE: De berichtgeving is niet geheel duidelijk. De vrouw in kwestie zou nu niet gearresteerd zijn maar voor haar eigen veiligheid gedwongen zijn afgevoerd. De vrouw hield haar kartonnen boodschap omhoog. De sfeer werd grimmig omdat oranjegezind publiek deze uiting van vrije meningsuiting niet wist te waarderen. De politie greep in. In plaats van het vrije woord te verdedigen, en de kennelijk dreigend aggressieve oranje gasten te amoveren, werd de verkondiger van het vrije woord verwijderd. De vrouw afvoeren was kennelijk gemakkelijker. Dat de politie daarmee de suggestie wekt dat agressie loont en dat de politie je dan zelfs meehelpt, tsja, komt dat nog als een verrassing?

4 REACTIES

 1. “Wellicht wordt ik zelfs lid van een oranje vereniging.”

  Wij zullen straks een lintje voor je aanvragen 😉 Sommige mensen verwachten Thaise toestanden, als Prins Pils op de troon zit. Want naar verwachting zal Maxima de echte monarch zijn, net als toen Adolf, uhh, Bernhard dat was toen hij nog leefde. En die heeft een beetje hoog in d’r bol (als je de verhalen mag geloven).
  De kruiperige ambtenaren (en politici) werken er vast aan mee, want die werken aan alles mee. Hoef je geen Godwin voor de posten.

  Andre [3] reageerde op deze reactie.

 2. Ik hoorde laatst van iemand die als fan zijnde zat te denken aan oranje poppetjes en een kasteeltje of twee om ze in te stoppen. Om mee te spelen op een regenachtige zondagmiddag, als ze niet gekleed in oranje ergens met een oranje vlaggetje en toeter langs de kant van de weg kan gaan staan zwaaien. Sommige oranjefans gaan wel erg ver..

 3. @Naam * [1]:

  Dat van hoog in d’r bol weet ik niet. Wat mij opvalt zijn mensen die het hebben over de grote ogen, op het moment dat de desbetreffende persoon op TV voorbij stiefelt. Er zit maar één kleine gedachtensprong tussen een dergelijke gedachte en wat er een paar uur later bij de commerciëlen voorbij dwarrelt aan groot-ogige vrouwen die blijkbaar zo weinig verdienen dat ze bijna geen kleren aanhebben.

  Naam * [4] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.