1

Er zijn legio aanbieders die op sites fysiek goud en zilver aanbieden. Maar hoe weet je nu dat je niet teveel kwijt bent? Wat is het normale opslagpercentage boven de spot markt prijs voor de verschillende producten? Hoe krijg je zoveel mogelijk zilver voor je euro’s? Of is het beter iets meer te betalen en een couranter product te hebben?

Allereerst moeten de prijzen duidelijk op een rijtje worden gezet. Om het simpel te houden hieronder alleen maar goud en zilver in euro’s per kilo en per troy ounce (31,1 gram). Kilo bedragen zijn naar ronde bedragen afgerond om rekenen gemakkelijk te maken maar moeten uiteraard net als de troy ounce bedragen de dagkoersen zijn.

1

Deze matrix kan je gemakkelijk zelf invullen met de geldende marktprijzen. Heb je deze matrix helder dan is het nuttig de verschillende producten te bekijken:

2

De goud zilver markt matrix hierboven geeft een aantal van de meest verkochte producten weer. Deze matrix is een product van Ratio maar kan best ergens elders ook eerder zijn verschenen. Het is zeker mogelijk dat er betere indelingen van de markt zijn. Als je bovenstaand overzicht hebt dan is het zaak te weten wat ieder van bovenstaande producten kost. Het is natuurlijk prettig zoveel mogelijk edelmetaal voor je geld te krijgen. Een van de beste producten in dat opzicht zijn kilobaren goud. Hier is de opslag, de premie voor de handelaar boven de spotprijs maar anderhalf procent. Voor veel beleggers is een kilootje goud te hoog gegrepen. Vandaar dat het handig is de andere quadranten van de matrix te bekijken en te beslissen wat voor jou de beste optie is.

kilogoud

Eerst nog even de goudbaar van een kilo. Het opslag percentage staat ernaast, als de marktprijs van goud 40 duizend euro is, mag je verwachten voor 40 600 euro een goudbaar van een kilo te kunnen kopen. Voordeel van kilo baartjes is dat je een groot vermogen in een uiterst hanteerbare vorm bij je hebt die overal op de wereld wordt geaccepteerd. Echte rijkaards gaan overigens voor de 12 1/2 kilo baren van een half miljoen euro per stuk.

troy ounce goud

Om beleggen in goud voor de kleinere beurs aantrekkelijk te maken zijn er tal van opties die worden aangeboden en in gewicht variëren van 5 tot 50 gram en meer. De opslag percentages zijn uiteraard wel hoger. Goudbaartjes blijven een aantrekkelijk product. Ze worden aangeboden in 5 en 10 gram vorm. Dan is de opslag boven de marktprijs van het goud zelf 6 procent of meer. Baartjes van 20 gram en meer zijn duurder maar aldaar is het opslagpercentage al beduidend geringer. Het moet mogelijk zijn deze voor 4 % opslag of minder aan te schaffen. Troy ounce munten bevattende 1 Troy ounce van 99,99 % zuiver goud zijn beschikbaar vanaf 6 % boven de goudkoers. Dus in het voorbeeld: 1,06 maal de prijs van 1244,14 is 1323 euro. Sommige handelaren geven hier korting bij grotere afnames dus een beetje zoeken kan de moeite lonen. De ene Troy ounce munt is de andere niet, Maple Leafs en Krugerrands zijn hier de goedkopere opties. Merk op dat de Krugerrand niet uit 99,99 procent goud bestaat, maar netto wel 1 Troy goud bevat door zijn hogere gewicht van 33,93 gram.

Het gouden tientje is wellicht voor veel kleinere beleggers de beste optie. Nadeel is dat het buiten Nederland minder bekend en geaccepteerd is. Voordeel is dat het bij veel handelaren het goedkoopste alternatief is naast goudbaren. Het is te verkrijgen voor een bedrag dat men kan opbrengen, voor ongeveer 250 euro heb je een gouden tientje. Het is 90 procent zuiver en bevat 6,048 gram puur goud. De opslag hier is 4 procent of minder. Als gouden tientjes een te grote coupure zijn, overweeg dan gouden vijfjes aan te schaffen. Gouden tientjes kan je soms vinden voor een lagere opslag dan 4 procent. Als je ze herkent en genoeg zelfvertrouwen heb zou je ze ook buiten de handel om rechtstreeks van andere particulieren kunnen kopen wat de opslag percentages verder naar beneden brengt. Doe de aanschaf wel op openbaar en neutraal terrein (restaurant). Ik heb het over gebruikt Nederlands geld maar munten in andere valuta zijn ook goede opties om in te beleggen. Omdat ik thans geen evaluatie van de verschillende andere valuta wil presenteren beperk ik me hier tot gebruikt Nederlands geld.

kilo zilver

Zilver laat het een beetje afweten. Waar de historische waarde verhouding goud versus zilver 1 staat tot 16 was, is dit enkele jaren geleden opgelopen tot 1 staat tot 88. Thans is het ongeveer 1 staat tot 50. Zilver lijkt dus ondergewaardeerd. Daarnaast verdwijnt zilver doordat het als grondstof in tal van producten zit verwerkt. Allemaal redenen om aan te nemen dat zilver in waarde gaat toenemen. Of het dat gaat doen is de vraag, een belemmering om hierin te beleggen is dat zilver met 21 procent BTW wordt belast omdat het door de wetgever als grondstof gezien wordt. Munten zijn belast met de marge regeling. Beleggers in zilver zijn in Nederland al snel veel geld kwijt aan BTW.

Een optie om dit te ontlopen is aanschaf van zilver en het opslaan in een entrepot. Dit zilver is dus niet ingevoerd maar wel van jou. Dan is de premie 4 procent. Let wel dat de kosten van het bewaren in het entrepot erbij komen, wat al snel 1 procent van de zilverwaarde per jaar is. Ingevoerde kilobaartjes kopen lijkt een vorm van sado masochisme gezien de BTW. Om voor de handelaar nog een beetje marge over te houden moet de prijs incl BTW 23 tot 25 procent boven de spotprijs van zilver liggen. Als je BTW plichtig bent zou je dit overigens weer wel kunnen overwegen. Er worden boxen aangeboden met 500 Troy ounce munten maar ook hier is de premie niet misselijk, een procent of 18.

De goedkoopste oplossing hier is de aanschaf van Nederlands geld. De oude zilveren guldens en rijksdaalders. De opslag is een procent of 4. Niet altijd overal beschikbaar. En daarnaast natuurlijk niet zo breed internationaal geaccepteerd als de bekendere internationale troy ounce munten. Bovendien is de zuiverheid heel slecht, het is maar 72 procent zilver. Pas dus op als iemand een kilo zilveren guldens of rijksdaalders aanbiedt. Als het een kilo munten is dan krijg je slechts 720 gram zilver. Dat mag dus niet veel meer dan 560 euro kosten met de koersen die in dit artikel gehanteerd worden. Wil je daadwerkelijk een kilo zilver op deze wijze aanschaffen dan dien je 1,39 kilo munten te krijgen.

troy ounce zilver

Tenslotte de troy ounce munten. Helaas ook hier vaak een flink opslag percentage.

De goud en zilver koop matrix ziet er dus zo uit

3Hopelijk biedt dit houvast bij de koopbeslissing. Disclaimers zijn legio. Ik ben geen deskundige. Zilver en goud kunnen enorm in waarde fluctueren. Ik heb deze gegevens van het internet gehaald aangevuld met gesprekken met onder meer handelaren. Let bij aanschaf op internet op dat de handelaar reeds enige tijd bezig is en betrouwbaar is. Aanbiedingen te goed om waar te zijn bestaan maar worden na betaling meestal niet uitgeleverd. In een volgend artikel behandel ik het aanschaffen van zilver en goud bij een handelaar. Hoe gaat het in zijn werk. Ik beschrijf een bezoek aan een grote en betrouwbare handelaar en wat de sterke en zwakke punten zijn van deze handelaar. Zodat de drempel om daadwerkelijk tot aanschaf over te gaan lager wordt. Het is mogelijk dat ik daarna nog een ander bezoek beschrijf. Betrouwbaarheid en discretie zijn uiteraard zeer belangrijk. Zelf heb ik goede verhalen gehoord over the Silver Mountain en Kevelam.

Dit is een eerste poging de fysieke producten in een matrix te vangen, besef dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend en dat er fouten in kunnen zitten. Indien u fouten of tekortkomingen constateert gelieve deze in de comments te delen.

 

11 REACTIES

 1. @jhon [1]: In NL is ook geen BTW op goud, alleen op zilver. In Zwitserland is de BTW op zilver volgens mij een procent of 8, dus is de verleiding daar om een souvenir mee te nemen en dit niet aan te geven……..

 2. Heb je het nu over het vermenigvuldigen van goud en zilver?
  Of gaat het over goud- en zilverproducten?

  pffffff, maar Turken moeten wel Nederlands leren zeker?

 3. Die paar procent BTW op zilveren munten en op de kosten van een goudbestelling neem ik graag voor lief. Ze vallen binnen een jaar al weg tegen e inflatie op de euro (of andere valuta) als ik mijn geld op de spaarrekening zou laten staan en zékrtegen de onkosten als ik het in pensioenverzekeringen zou steken.

  Mijn vermogen in fysiek edelmetaal (hoewel nog bescheiden, toch elke maand groeiend met een paar duizend euro en al ruim boven het bedrag waarover men 1,2% vermogensbelasting zou moeten betalen) staat geheel buiten de boeken.

  Als ik enkele facturen van mijn edelmetaalaankopen bekijk van de laatste maanden zie ik toch erg weinig BTW terug. Voorbeelden:

  The Silver Mountain, 1 kg muntbaar Cook island, geen BTW, 100 stuks zilveren munt van 1 troy ounce Wiener Philharmoniker, geen BTW, 50 grams goudbaar, geen BTW, verzendkosten € 12,- waarop € 1,95 BTW. Dus € 1,95 BTW op een totaalbedrag van € 5660,-.

  CoinInvestDirect bestelling van totaal € 1949,82 aan goud en zilver, totaal nog geen € 30,- BTW.

  AmsterdamGold, 2 gouden Maple Leaf munten van 1 troy ounce en 3 boeken van Middelkoop, 6% BTW op de boeken en een beetje op de verzendkosten is totaal € 30,27 BTW op een bestelling an ruim 2600 euro.

  ZilverGoudWinkel geen BTW op zilveren munten (60 stuks van 1 troy ounce), maar wél 21% op apart bestelde muntcapsules (om munten in te doen). Totaal € 5,20 BTW op een bestelling van meer dan € 2100,-.

  En zo heb ik veel meer voorbeelden. De BTW gaat over zilverbaren, extra dingetjes als boeken, opbergcassettes of muntcapsules en op de verzendkosten. Een beetje uitkijken wat en waar je koopt en de BTW is te verwaarlozen. Met een inflatie van 10% per jaar op de euro is de BTW helemaal een lachertje.

  En ook ik heb weleens een zilverbaar gekocht, waar ik de volle 19% BTW over moest betalen. Of Nederlandse Guldens, als herdenkingsmunt van 1 troy ounce puur zilver, die niet als munt maar als baar worde gezien in Nederland, waar ik de volle BTW over betaald heb.

  Maar verder? BTW is verwaarloosbaar. Zeker als je het afzet tegen vermogensbelasting, nagenoeg geen rente op de bank, kosten van verzekeringen en de inflatie op valuta. Heb je een paar honder euro of meer te besteden, en je kunt rekenen op het niveau van het basisonderwijs, ben je “tegen jezelf” als je het niet in edelmetaal steekt.

  Ad [5] reageerde op deze reactie.
  Nuuko [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Ad [5]:

  Ad heeft gelijk… beleggings goud moet je eigenlijk opgeven. Zilver niet geloof ik, althans niet de munten. Maar pas op wat je opschrijft…het blijft internet en je weet niet wie of wat meekijkt, die kunnen je dan even verlossen van je spulletjes.
  ps Ad, Handelaren moeten het volgens mij pas aan de belasting doorgeven als de aankoop hoger is dan +/- 15000

 5. @MMAP [4]:

  Sjonge jonge MMAP, je maakt een opsomming van de duurste dealers zeg. Ik sta steeds weer te kijken hoe duur Nederlandse dealers zijn.
  http://Www.gold.de mooi overzichtje. In D slechts 7% btw en toch veeeeel goedkoper dan de Nederlanders met margeregeling.
  Vreemd he…
  En http://www.gold-silver.be is zo mogelijk nog goedkoper.
  Maar nee, liever bij een flashy ‘vertrouwde’ website van een dealer uit eigen huis.
  Doe uw huiswerk mensen en betaal niet teveel!

  MMAP [8] reageerde op deze reactie.
  Peter [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Nuuko [7]: Het zijn ook maar enkele voorbeelden, JUIST van voornamelijk Nederlandse handelaren. Er is internet en ik kijk ook over de grens, hoor. 😉

  @Ad [5]: Oh ja? Dan moeten ze het wel vinden. Ik heb het echt niet thuis liggen hoor. En die kleine periodieke aankopen gebruik ik misschien wel om diverse mensen gelukkig te maken of schulden te voldoen of… verzin maar wat. 🙂

  reteip [9] reageerde op deze reactie.

 7. @MMAP [8]:
  Met de wetenschap dat twitteraars 500 euro boete krijgen omdat ze een foto van een politieagent hebben gephotoshopt, ben je nogal dom bezig je hele edelmetaalvoorraad op internet tentoon te spreiden.

 8. @Nuuko [7]:

  Volgens mij zit in ieder geval CoinInvestDirect altijd behoorlijk netjes qua prijzen. Is deels Engels/Duitse dealer trouwens..

Comments are closed.