Huis_cartoonEven uitleg zodat u er kennis van kunt nemen, en mogelijk wat inzicht in de prijzen. De getallen zijn zoals ze bij mij uit ervaring bekend zijn.
Er zijn twee soorten projectontwikkelaars, de bouwbedrijven die dit uitsluitend doen voor bouwproductie en niet als grondspeculanten, maar de grond overdragen aan de Gemeente om bouwkavels terug te kopen. Grond kopen ze vaak voor € 25 per m2 en verkopen het aan de Gemeente voor plm. € 35 per m2. De gemeente verkoopt het dan voor € 240 per m2.  Opmerking 60% van de grond wordt vaak ingevuld en de infrastructuur (plm. € 20 per M2 ) bepalen de lasten.

Anderen die het gewoon doen om grondspeculatie en woningen laten bouwen door aannemer. Vaak betalen ze een bijdrage voor de infrastructuur om bouw vergunningen te verwerven. De Gemeente eist wel dat de verkoopprijs van de woningen gelijk is aan de woningen die in de omgeving gebouwd worden. Redenen is de concurrentie en de hoogte van de OZB Waarde, dat is het inkomen van de Gemeente.

Per HA kost de grond als de gemeente zelf koopt vaak € 300,000,– infrastructuur ongeveer afhankelijk van de situatie € 200.000,– per HA. Verkoop per HA  bij 60 % bebouwing levert dan bruto ongeveer  € 1.400.000 per HA op. Aangezien de kavel prijzen in Nederland variëren van 200 tot 500 € per m2 kan er een groot verschil zijn.

Het is niet terecht om alle projectontwikkelaars de schuld te geven van de huizenprijzen.

Ingezonden door Reiny

10 REACTIES

 1. Maar het zijn toch echt de projectontwikkelaars die bereid zijn om de grond aan te schaffen voor de prijs die de gemeente er voor vraagt. En dat doen ze omdat ze weten dat er genoeg mensen zijn om veel te dure huizen te kopen. Inmiddels gaat die vlieger niet meer op, maar iedere huiseigenaar heeft gewoon meegewerkt aan het systeem. Natuurlijk heeft de overheid meegeholpen door het aangaan van grote schulden (hypotheken) te stimuleren.

 2. ” Het is niet terecht om alle projectontwikkelaars de schuld te geven van de huizenprijzen. ”

  Klopt.. Dat is de bevolking zelf.. Zij staan dit toe door hun stemgedrag in zogenaamde gemeente verkiezingen…Hoe je het ook went of keert, gemeente doen alles met geld wat vabn de burger is. Alleen zien ze nooit wat terug van de winst die gemaakt wordt. Wel zijn ze aan de beurt als er verlies wordt geleden…

 3. @reiny [3]:
  Als die prijs te hoog is, wordt de grond simpelweg niet verkocht. Maar zolang mensen de prijs acceptabel vinden, kan de gemeente gewoon doorgaan met het vragen van een hoge grondprijs.

 4. @OBL-Rien [5]:

  Waarbij gezegd moet worden dat de “overheid” wordt aangestuurd door de lobbyisten van…. juist.

  Als iedereen eens eerlijk was over het hoe en waarom zou duidelijk worden dat het slechts één grote oplichtersbende is, zowel in den Haag als in den Lande.

 5. … = bouwmaffia !!!

  Klokkenluiders genoeg die dat hebben aangekaart, maar ja die worden dan weer afgeserveerd naar een bestaan met slechts een oude camper als woning en een psotbus als adres.

  We leren er dus blijkbaar niets van en de maffia zij leeft in utter rijkdom voort !

 6. Willen ze de bouw weer aan de gang krijgen zullen ze die grondprijzen tot het absolute minimum moeten laten zakken. Waarom moeten ze er eigenlijk aan verdienen. Maar ja, ze zijn er aan verslaafd geraakt. Dus het zal nog wel effe duren.

 7. @OBL-Rien [5]: Spijker –> kop.

  De gemeente bepaalt bouwbestemming woon/bouwgebieden. Landbouwgrond = paar stuivers per m2, bouwgrond = honderden per meter + OZB + heffingen + plus + plus

Comments are closed.