smtnIn voorgaande artikelen heb ik de goudmarkt proberen te beschrijven, vandaag is het tijd om daadwerkelijk tot aanschaf over te gaan. Ik bevind me op Schiphol, Pelikaanweg 8. Hier is Nederlands grootste handelaar in fysiek edelmetaal gevestigd. Geen uithangbord met in grote letters “Silver Mountain” op de gevel. Alleen de discrete huisnummers 2-4-6-8. Je bent hier op afspraak welkom.

Ik kijk om me heen. Geen hangjongere te zien, alleen een grote nogal winderige parkeerplaats. Een Koreaans vrachtvliegtuig taxiet over het talud richting het A4 viaduct. Ik parkeer mijn auto en loop enkele tientallen meters over de parkeerplaats en ga lui als ik ben via de kortste weg, de personeelsingang, door de blauwe deur naar binnen. Ik ga nog een deur door en druk op de bel van nummer 8 en hoor dat ik zal worden binnen gelaten. Het duurt even, en dan wordt de deur voor me open gedaan en bevind ik me in een wachtkamer. Voor ik verder mag moet ik mijn legitimatie afgeven. Een minuutje later betreed ik de spreekkamer. Alles heel discreet. Ik kom verder niemand tegen.

Op de grote zwarte tafel bevindt zich een geldtel machine. Er is gekozen voor een zakelijke en efficiënte opzet. Geen grachtengordel locatie. Geen teakhout of kristallen kroonluchters. Het goede nieuws, ik kan zonder problemen tot 10 duizend euro cash betalen. Er zal dan geen melding plaats vinden. Van de verkooptransactie wordt wel een bon opgemaakt maar op deze bon hoeft de naam van de koper niet vermeld te worden. De transactie gaat als een anonieme balie verkoop de boeken in. En indien gewenst loop ik met bijna 10 duizend euro edelmetaal de zaak uit zonder dat iemand weet dat ik dit heb aangeschaft. Alleen de discrete verkoper zal zich de transactie wellicht nog enige dagen herinneren. Zo hoort het volgens mij.

sm6Na de aanschaf is het mogelijk dat iemand meeloopt naar mijn auto. Kom je voor de grotere volumes, denk aan een aanschaf van een tonnetje aan edelmetaal, dan is het zelfs mogelijk dat ik mijn auto in een soort van beveiligde sluis parkeer.

Voor degenen voor wie het allemaal niet zo discreet hoeft, je kunt je goud en zilver ook gewoon op hun website kopen, dan komt UPS het aan je deur afgeven, wel zo gemakkelijk. Je kunt ook je edelmetaal kopen en door Silver Mountain laten bewaren. Je hebt dan fysiek goud, en je goud ligt veilig in een kluis. Het is niet zo dat het goud nog moet worden aangeschaft als je het wenst op te halen. Het ligt er gewoon, met een klantnummer dat aangeeft dat het van jou is. Zo veilig als bij DNB. Of nog veiliger. Want het goud van de Nederlandse Bank wordt slechter geaudit dan het goud van klanten van Silver Mountain. Vier keer per jaar komt Ernst en Young een aanwezigheids controle uitvoeren om te kijken of al het goud van de klanten dat zou moeten zijn opgeslagen ook daadwerkelijk is opgeslagen. Je betaalt wel een opslagpremie voor het bewaren maar kan te allen tijde je edelmetaal uit de opslag laten halen.

Om mijn beoordeling van Silver Mountain te structureren heb ik het volgende model toegepast:

sm1

Ieder van de aspecten wordt in delen beoordeeld met een maximale score van 10 punten per deelaspect. Behalve de twee belangrijkste aspecten, het cash kunnen kopen en het anoniem kunnen kopen waar maximaal 20 punten haalbaar zijn. Het is mijn inschatting dat libertarische kopers vooral discretie hoog in het vaandel hebben staan, vandaar dat ik dit als belangrijkste factor zie. Allereerst echter de veiligheid, daar zit het bij Silver Mountain wel goed:

sm2

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de veiligheid op het Schiphol terrein, en dat is toch net wat beter dan de lokale dienders. Bij enkele valse alarmmeldingen waren ze in een minuutje ter plekke. Veel veiliger kan het niet worden.

sm3

Bij discretie overal de maximale score behalve 5 punten aftrek bij het deel anoniem kopen omdat de legitimatie wordt opgeslagen in een bezoekregister. Dit staat los van het verkoopregister. Het verkoopregister kan anonieme balieverkopen bevatten. Aan de andere kant, als er op een dag tussen 4 en 5 uur ’s middags maar 1 bezoeker is geweest die is geregistreerd en er heeft 1 anonieme contante balie verkoop plaats gevonden, hoe anoniem is deze verkoop?

sm4

Wederom is per onderdeel 10 punten te behalen. Silver Mountain is de grootste handelaar. Het is mogelijk handelaren te vinden die op onderdelen goedkoper zijn, bijvoorbeeld als je grotere volumes afneemt. Discretie en betrouwbaarheid zijn echter ook wat waard. Er daarnaast is bij Silver Mountain gewoon veel mogelijk. Het is niet de Aldi. Als ik alle scores optel kom ik tot 87 punten van de mogelijke 100.

Mijn indruk is dat Silver Mountain een zeer professionele en gedreven organisatie is die de zilver en goud markt als groeimarkt ziet en een zo groot mogelijk gedeelte van deze markt probeert te veroveren. Ze gaan duidelijk voor een langere termijn groeidoelstelling. Hun formule en de uitvoering daarvan heeft ze in enkele jaren tot de grootste speler op de markt van fysiek edelmetaal doen uitgroeien. Dit kan alleen maar als ze veel zaken goed op orde hebben.

Als teaser hebben ze vaak sets van Franklin Mint die voor edelmetaal waarde plus een vaak relatief beperkte premie worden verkocht. Je betaalt dan wel wat meer dan bij goudbaren of gebruikt geld het geval is en het is niet zo’n courant product maar je hebt dan wel een hele mooie set in handen. Dit zijn hun showroom specials.

sm5

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

NB: Ter informatie en verduidelijking: dit is geen advertorial, noch Ratio noch Vrijspreker noch het libertarisch centrum zijn op enige wijze bevoordeeld door Silver Mountain. Indien het ervan komt dan probeer ik ook andere handelaren te bezoeken en te beschrijven. En te beoordelen conform de op Silver Mountain toegepaste criteria. Wenst u als handelaar bezocht te worden dan kunt u mailen naar info@vrijspreker.nl.

Slechts ondernemingen die in mijn optiek voldoende betrouwbaar zijn zullen worden beoordeeld, vandaar dat betrouwbaarheid geen onderdeel is van de score. Het is een conditio sine qua non als je edelmetaal aanschaft. Hier kan ik natuurlijk ook de fout in gaan maar historie en reputatie zijn voor mij in deze het richtsnoer. Ik kan me natuurlijk vergissen maar de kans is daar dat mijn inschatting van de reputatie van goudhandelaren beter is dan het toezicht van DNB op de banken, die ondanks al het toezicht de een na de ander zijn omgevallen of genationaliseerd.