HersenkronkelHet confiscatieplan van Cyprus ervaart nogal wat weerstand.Politici moesten de definitieve stemming uitstellen om een betere PR voor hun diefstal te fabriceren.

Lees het NOS bericht hieronder.

Dan ziet u:

–In de titel al een leugen, want het bedrag dat bij elkaar gestolen wordt, is niet minder maar moet gelijk blijven.
–Hij zegt we stelen van Jan iets minder en van Piet iets meer. Wat een edele gedachten!
–Ook dreigt hij met verlaten eurozone, terwijl dat net een beloning is.Want dan kunnen de mensen van Cyprus veel vrijer hun gang gaan en zelf de kost verdienen.

————————————————-
NOS : Spaarders Cyprus minder kwijt’
  President Anastasiades spreekt de bevolking toe AFP
Update: zondag 17 mrt 2013, 22:32

De president van Cyprus heeft gezegd dat hij het reddingsplan voor het land wil aanpassen zodat kleine spaarders minder geld zullen verliezen.

Zakenkrant Financial Times zegt dat er een plan is waarin rekeninghouders 3,5 procent van hun spaargeld tot een ton kwijtraken, in plaats van de 6,75 procent in het huidige plan. Bij bedragen boven een ton zou de eenmalige belasting dan juist omhoog gaan van 9,9 procent naar 12,5 procent.

Sinds het reddingsplan voor Cyprus in de nacht van vrijdag op zaterdag is bekendgemaakt, is er veel kritiek gekomen op het gegeven dat ook rekeninghouders die minder dan 100.000 euro hebben, moeten meebetalen. Een stemming in het Cypriotische parlement over het plan is uitgesteld van zondag naar maandag.

Aardgasbaten
In een toespraak tot de natie zei president Anastasiades dat Cyprus zijn ergste crisis doormaakt sinds de Turkse invasie in 1974. Volgens Anastasiades is het ook de bedoeling dat spaarders die een heffing moeten betalen deels gecompenseerd worden in de vorm van aandelen in banken. Die aandelen worden gedekt door toekomstige aardgasbaten.

De president drong er bij de politieke partijen op aan om zich achter het reddingsplan te scharen, omdat er geen andere keus zou zijn. Volgens hem is het alternatief dat de Cypriotische banken failliet gaan en dat Cyprus uit de eurozone vertrekt.

12 REACTIES

 1. Als je dit artikel doorleest en alle links aanklikt kom je tot de conclusie wie eigenlijk de kosten gaat betalen voor het krankzinnige euro project.

  Yep, de spaarders die voor een Cypriotische bank kozen.

  Ro [8] reageerde op deze reactie.

 2. @arvr [3]:

  Ik schat het boerenverstand van de Cyprioten net zo hoog in als dat van de Nederlander. Dus als hier een X aantal procent de gevaren van die enge EU inziet, zal dat daar niet veel anders zijn.

 3. @Alex [4]:
  “. . . een bankrun?. . . ”
  En wat dan nog?
  Het is toch positief als mensen voor hun eigendom zorgen?
  Ik zou zeggen zorg dat je op tijd bent! Vóór de bankrun!!

 4. Ik vermoed dat er weinig Cyprioten zijn met € 100,000 op een bankrekening. Het meeste geld op de Cypriotische banken zijn van buitenlanders. Die laatste groep hebben hun geld daar gestald via een fiscale constructie. Laat die groep maar betalen en blijf van de locale bevolking af.

  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.

 5. De spaarheffing bestaat al lang en wel onder de naam inflatie. Het maken van schulden lijkt me een passende oplossing. Niet je hypotheek afbetalen. Als straks de boel ineenstort zullen de mensen echt niet op straat belanden. Immers je laat mensen toch niet in een tentje slapen, terwijl alle huizen leegstaan. Wel dollars kopen bijvoorbeeld, of goud of zilver. Of onroerend goed en dat verhuren aan Chinese toeristen of Chinese expats.

 6. @Walter [11]:
  Zolang het gros nog braaf in de overheid geloofd is de kans klein dat er wat veranderd. Misschien gaan er een paar ogen open.

  Overigens, de rekening van de politiek komt altijd bij de burgers terecht. Hoe dan ook. In dit geval iets directer. Maar of het nou indirect is (belastingen) of direct (gewoon open en bloot confisqueren) ik zie het verschil niet. Het is beiden immoreel.

Comments are closed.