logoHoewel ik normaal de SP eerder op de korrel neem dan GroenLinks omdat de rol van de groene ‘progressieve’ toch al is uitgespeeld trok ditmaal toch dit artikel mijn aandacht. GroenLinks beklaagt zich luidkeels over de belastingontwijking die Nederland biedt.

Dat is natuurlijk ook wel logisch, elke cent die bedrijven in eigen zak mogen houden is geld dat de overheid niet kan gebruiken om stemmen te kopen. Niet dat GroenLinks ooit in die positie komt, maar als ze dat toegeven moeten ze zichzelf opheffen en erg aantrekkelijk is dat idee natuurlijk niet.

Groenlinks becijfert zelfs dat overheden binnen de EU 1000 miljard euro mislopen, nogal niet een misselijk bedrag. Ik weet niet of GroenLinks er wel bij stilstaat dat als je het bedrijfsleven extra belastingen van 1000 miljard oplegt, het met veel bedrijvigheid gedaan is omdat veel zaken niet meer rendabel worden. Van die 1000 miljard zal uiteindelijk niet veel overblijven en daarmee moeten dan wel de uitkeringen worden betaald van werknemers die geen salaris meer kunnen krijgen omdat hun bedrijf geen geld meer heeft. Sterker nog, die 1000 miljard zal veel bedrijven stomweg de nek omdraaien of naar een ander belastingparadijs jagen.

Maar zelfs al zouden we aannemen dat multinationals keurig netjes die 1000 miljard gaan betalen, dan nog slaat GroenLinks volkomen de plank mis. Bedrijven kunnen – in tegenstelling overheden en andere maffia – geen geld van burgers afnemen. Ze kunnen alleen producten en diensten leveren waar klanten vrijwillig voor betalen. De multinationals moeten hun prijzen verhogen als ze extra heffingen van vadertje staat moeten ophoesten. Dus wie draait voor die zo rechtvaardige belastingverhoging op? Toch echt de brave burger, u en ik.

En GroenLinks beweert met droge ogen dat de rekening van de financiële crisis eenzijdig bij burgers wordt gelegd. Maak het nou niet erger groentjes! Elke belastingverhoging komt op de rekening van alledaagse burgers en je zou ze dus moeten verlagen.

9 REACTIES

 1. Juist gezien!!! Maar het is bekend dat GL steeds meer geld in hun idealistisch streven naar een groen milieu nodig is. De realiteit van de dag zijn ze uit het oog verloren en denken dat de hemel beter wordt als het helemaal groen is. En de inwoners ; Groen van ellende!!!!

 2. Op zich ben ik tegenstander van iedere vorm van belasting, maar het in dit artikel getoonde medelijden met multinationals is nogal misplaatst. De belastingontwijking wordt gefinancierd door de brave burger. Burgers zouden immers minder belasting kunnen betalen als er meer belasting door multinationals wordt betaald. Die multinationals vallen daar echt niet van om, in tegenstelling tot de burger die het steeds moeilijker krijgt. Misschien dat de producten van deze multinationals dan iets duurder worden, maar dat betekent alleen maar dat de concurrentiepositie van bedrijven die nu geen gebruik (kunnen) maken van belastingontwijking verbetert. Natuurlijk zou het beter zijn als de politiek pleit voor belastingverlaging voor iedereen, maar dat kan nog wel even duren.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. Multinationals die rijk worden op andermans grondgebied, hetzij door productie of grondstofonttrekking moet bijdragen aan de gemeenschap, anders zijn het ordinaire plunderaars. Nog erger wordt het natuurlijk als zij worden beschermd door autoriteiten en ´normnale´ burgers hogere belastingen moeten betalen. Feodaal is dat, in één woord

  Paul van Leeuwen [9] reageerde op deze reactie.

 4. De beste vooruitgangen in duurzaamheid zijn volgens mij als de economie goed is. ‘Nuff said.

 5. @Hub Jongen [3]:
  Ik denk dat als multinationals net als andere bedrijven belasting zouden betalen, de belasting voor burgers omlaag kan. Of dat ook werkelijk zou gebeuren is natuurlijk maar de vraag. Maar daar gaat het in dit geval niet om. Het heeft ook helemaal niets met solidariteit te maken. Het gaar er om dat multinationals wel profiteren van de lusten, maar niet bereid zijn om de lasten te dragen. Ze gaan dus – net als overheden – over de rug van de burger.

 6. Het maakt in principe geen zak uit of een bedrijf wordt leeggeroofd door de belastingdienst of door aandeelhouders.

  Beide groepen hebben nooit genoeg, willen zich verrijken over de rug van de hardwerkende arbeider, trekken de ziel uit het bedrijf en laten het bedrijf zo failliet gaan als het niet genoeg meer oplevert.

  Veel van die multinationals zijn bedrijven die prima in staat zijn om hun productiekosten te laten stijgen (staatsdiefstal, lonen, productikosten), maar tegelijkertijd de productprijs te laten dalen.

  Alleen willen de rovers van de beurzen daar nooit aan meewerken.

 7. Bij Radio 1 was onlangs Groen Links crimineel Jesse Klaver te gast over dit thema.

  Naar ik begreep had de Amerikaanse overheid er bij de Nederlandse overheid op aangedrongen om iets te doen aan het Nederlandse belastingparadijs.

  In de ogen van de Amerikanen ontstaat er oneerlijke concurrentie door de houding van Nederland ten opzichte van multinationals.

  Op zich hebben die Amerikanen wel een punt, maar die oneerlijke concurrentie is op 2 manieren op te lossen. De Amerikanen kunnen de Nederlandse overheid verzoeken de belastingen te verhogen (hetgeen ze gedaan hebben), maar hierbij hebben ze het niet in eigen hand. De Amerikanen kunnen ook zelf de belastingen verlagen om zodoende multinationals naar hun land te trekken. Dat hebben ze wel in eigen hand, maar dan komt wel rupsje nooitgenoeg in gevaar.

  Het is maar een keuze en daarbij is het opvallend dat niets presterende politici een patent lijken te hebben op slechte keuzes.

 8. @Leona [4]: Dan nog blijft het zo dat belastingverhogingen voor bedrijven voor rekening van de burgers komen. Overigens maken grote multinationals ook zeker wel verlies, wat wel geheel voor eigen rekening is. Blackberry bijvoorbeeld, of Kodak. Het zijn grote multinationals waar wij als consumenten nogal eens veel aan te danken hebben, je moet ze niet zien als ordinaire plunderaars. Dat zijn overheden. Google, Apple, Microsoft, Opel c.s. kunnen ons niet dwingen hun spullen te kopen, ze kunnen ze alleen aanbieden. Take it or leave it…

  Het argument van oneerlijke concurrentie zit wat in, maar de oplossing is natuurlijk om de belastingen voor de rest ook te verlagen. Bovendien concurreren multinationals eerder met elkaar dan met lokale aanbieders. Dat is misschien niet het geval voor Starbucks en Burger King, maar het wordt tijd dat de belastingen voor ondernemers een stuk omlaag gaan. Ze hebben het toch al niet gemakkelijk in deze tijd en dat zou ze een stuk helpen.

Comments are closed.