VerbasingNa vele nachtelijke uren ritselen is er in de EU over de financiële regelingen in Cyprus iets tot stand gekomen dat op een akkoord lijkt.
Het is nog niet duidelijk wat er allemaal afgesproken en opgelegd is en wat de consequenties daarvan zijn.

 

Het is in ieder geval duidelijk dat vanaf nu aangetoond is dat je in de EU geen zekerheid meer hebt over je eigen geld. Als dat op een bank staat, kunnen de roverheden dat gewoon legaal van je afpakken.

Zelfs de keiharde garantie dat de eerste  100.000 euro altijd gegarandeerd zijn, is niet zeker meer. Voor Cyprus was het voorstel, door politici aangenomen, om ook kleine spaarders 6,7 % af te pakken. Dat werd echter door Cypriotische parlementariërs afgekeurd, en daarom pakken ze maar meer af van grote spaarders. Dat zijn in ieder geval in aantal minder potentiële kiezers. Daar praten ze nu over 40% of meer afpakken
En om dat aan het “volk” te verkopen, zeggen ze er dan steeds bij dat het maar gaat om “rijke Russen”!

Het beste overzicht van de ritselarij dat ik tot nu toe gevonden heb, is een Reutersbericht dat op ZeroHedge staat:

“A more granular breakdown of the deal’s “accomplishments”, but with the same result for large depositors, via Reuters:

 1. Laiki will be resolved immediately – with full contribution of equity shareholders, bond holders and uninsured depositors – based on a decision by the Central Bank of Cyprus, using the newly adopted Bank Resolution Framework.
 2. Laiki will be split into a good bank and a bad bank. The bad bank will be run down over time.
 3. The good bank will be folded into Bank of Cyprus (BoC), using the Bank Resolution Framework, after having heard the Boards of Directors of BoC and Laiki. It will take 9 billion Euros of ELA with it. Only uninsured deposits in BoC will remain frozen until recapitalization has been effected, and may subsequently be subject to appropriate conditions.
 4. The Governing Council of the ECB will provide liquidity to the BoC in line with applicable rules.
 5. BoC will be recapitalized through a deposit/equity conversion of uninsured deposits with full contribution of equity shareholders and bond holders.
 6. The conversion will be such that a capital ratio of 9 % is secured by the end of the program.
 7. All insured depositors in all banks will be fully protected in accordance with the relevant EU legislation.
 8. The program money (up to 10 billion Euros) will not be used to recapitalize Laiki and Bank of Cyprus.

Over de gevolgen zullen we nog wel meer te zeggen hebben.
De eerste conclusies:
—DE onbetrouwbaarheid van politici is weer eens bewezen.
—De EU-belofte van vrij verkeer van kapitaal s van tafel.
—Eigendomsrechten zijn verder uitgehold.
—De macht van de Troika: ECB, IMF, EU over landen en burgers.
—Dat productieve Nederlanders weer meer moeten betalen aan reddingsoperaties.

 De stelling dat Nederlanders meer inspanningen moeten leveren om uit die euro/EU te gaan wordt met de dag duidelijker! 

11 REACTIES

 1. In het artikel wordt aangenomen dat het handelen van de overheid legaal is. Dat is begrijpelijk, want details over de overeenkomst zijn nog niet verstrekt. Echter gelet op de grote lijn van de deal zou het me niet verbazen dat er sprake is van onwettig handelen, dus in strijd met de Cypriotische wetgeving. Immers men mag aannemen dat ook in Cyprus bij faillissement een curator wordt benoemd, die naar eer en geweten de pijn verdeelt onder de schuldeisers. Daar is hier geen sprake van. De overheid als schuldeiser treedt tevens op als curator en legt een buitenproportioneel verlies bij spaarders met meer dan € 100 000 vordering. Als men faillissement tracht te vermijden zouden de spaarders wellicht juridisch in het gelijk moeten worden gesteld bij alsnog aanvraag van dat faillissement. Maar wat banken en overheden inmiddels uithalen heeft bar weinig meer met een rechtstaat te maken en van de rechters moet je dan geen hoge verwachtingen meer hebben.

  Overnight [8] reageerde op deze reactie.

 2. het zou wel eens kunnen dat de russen heel boos gaan worden als je wordt bestolen door de EU onderleiding van dijssel blumsche

 3. Beste Hub,
  Ik kan me goed vinden in je betoog, maar toch is er iets raars. Om te beginnen weet jij al zo lang dat de overheid onbetrouwbaar is dat ik vermoed dat de garanties die het BankDepositoGarantiesysteem zou bieden (namelijk dat spaarders tot 100.000 Euro altijd gegarandeerd over hun geld zouden kunnen beschikken) door jou NOOIT serieus genomen is, laat staan dat je het een goed idee vindt dat de rest van de maatschappij op moet draaien voor de narigheid die de klanten van Bank X ondervinden. Uit een Reuters interview met Dijsselbloem blijkt nu dat hij dat hij vindt dat primair de partijen binnen een bank zelf voor die narigheid op moeten draaien. Dat lijkt me een goede zaak. Ook heeft hij uitgesproken dat het de bedoeling is het Europese reddingsfonds nooit gebruikt hoeft te worden. OK Politieke bla bla, maar het sluit wel aan bij de beslissing die in Cyprus is genomen.
  Dus nogmaals, als het gaat om onbetrouwbaarheid ben ik het graag met je eens, maar dit komt mij veel meer over als een overheid die toegeeft dat ze de beloftes niet waar kan maken en zich daarom terugtrekt. Dat lijkt me een goede zaak.

 4. Ik denk vooral aan die simpele ondernemers die voor hun oude dag een paar euro opzij hebben gezet. Dag oude dag… Ik hoorde een restaurant houder in Cyprus…. Hij probeert een aardige prijs te krijgen voor zijn tent om vervolgens een ticket naar bijv. Thailand te kopen om daar opnieuw te beginnen.
  De schande van Europa…. Later kunnen we tegen onze kleinkinderen vertellen dat in Cyprus het grote stelen is begonnen en wij stonden er bij en keken er naar. Het is nog maar een kleine stap totdat de Dieven ook hier uw geld afpakken. Geld waar U voor heeft geknokt.

  Ik walg van Europa, van banken en de combi banksters en Europa.

 5. Maar hopen dat iedereen gelijk heeft.
  Wat staat er op de rekening na deze rekensom.
  Schuld bij de CypreskiBank wegens hypotheek 300.000,==
  Ik heb 200.000 euro op de rekening staan bij de CypreksiBank.
  Wat is dan mij saldo.

 6. Wat ik interessanter vind zijn de oorzaken van de crisis. Zowaar een WikiPedia artikel bestaat reeds:

  Link naar Wikipedia

  De oorzaken zijn:
  – Wereldwijde crisis (gerommel met de huizenmarkt)
  – Munitie explosie met een schade met schade van 10% van de economie
  – Afwaardering Griekse staatsobligaties die de locale banken niet konden dragen
  – Hogere werkloosheid als gevolg die de staatsschuld opdreef.

  (De munitie explosie was een in beslag genomen partij van Iran naar Syrie, onder druk van andere landen, oa USA)

  Tevens blijkt dat ongeveer 50% van de boven de 100.000 euro rekeningen Russisch is/was. Dus er zijn zeker meer “slachtoffers” dan de Russen..

  Overigens, de logica dat Russen minder recht op hun eigen bezit hebben ontgaat mij volledig. De argumentatie hiervoor is bijzonder wankel en doet meer denken aan de praktijk om een bepaalde groep mensen af te schilderen als slecht om zodoende met een morele verdediging ze te kaal plukken.

  Als je kijkt naar de oorzaken moet je tot het inzicht komen dat, vanuit de Cypriotische visie, de oorzaken redelijk extern zijn. Je kan moeilijk tegen de Cyprioten “Eigen schuld, dikke bult” zeggen. In dat licht bezien is de kosten keihard neerleggen bij de Cyprioten inderdaad nogal … Immoreel.

  Laten we niet vergeten dat het bij een overheid altijd zo is dat de kosten bij de inwoners terecht komen. Het enige wat verbaast is dat de roof zo direct en open en bloot is. Het had ook anders gekund, met torenhoge belastingen. Maar wat is het verschil?

  Het is een volslagen illusie dat dit niet in Nederland kan gebeuren. Als de overheden de economie voldoende gesmoord hebben met regels en belastingen en de uitgaven/schulden torenhoog heeft laten oplopen zullen ook wij de rekening krijgen. Jezelf veiligstellen is zinloos. De moraliteit van een overheid is namelijk roof.

 7. @B.L. Tijdens [1]: ‘normaal’zou een curator nog wat voor de onverzekerden kunnen betekenen, maar als ik naar de SNS nationalisatie kijk, is dat voor de overheid ook niet meer normaal.

 8. “Als dat op een bank staat, kunnen de roverheden dat gewoon legaal van je afpakken.”

  Hub, dit is wel de meest misleidende uitspraak van je in lange tijd. Sinds wanneer heeft de EU ‘geld afgepakt’ van de Cyprioten? De EU werd weer eens geconfronteerd met hand ophoudende bedelaars en weigerde voor de verandering eens de volledige rekening te betalen om de russische zwart geld maffia te helpen. Hulde! Maar de vrijspreker, de facto de vijfde colonne van Washington, schreeuwt moord en brand en eist een bailout op kosten vd europese beladtingbetaler. Hoe krom wil je het hebben!

  Zo, en ga nu maar door met je opzichtige permante anti-Europa campagne onder het mom van libertarisme.

  arvr [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Vrijdag [9]:
  Quote:
  “Sinds wanneer heeft de EU ‘geld afgepakt’ van de Cyprioten? “

  Zoals boven al vermeld, door de afwaardering van de Griekse staatsobligaties. Er is meer aan de hand, immers, ongelijke economieën onder een munt levert een stroom van welvaart op. Naar de sterkere economieën.

  Maar goed, het is de keuze van Cyprus zelf geweest om “Mee te doen”. Overigens is de politiek in Cyprus wel behoorlijk aan de linker kant, misschien daar een probleempje?

  Quote:
  “De EU werd weer eens geconfronteerd met hand ophoudende bedelaars en weigerde voor de verandering eens de volledige rekening te betalen om de russische zwart geld maffia te helpen.”

  Slechts 50% van de boven de ton rekeningen was/is überhaupt Russisch. En dan nog is het bijzonder fout om er van uit te gaan dat van dei 50% iedereen crimineel is. Net zoals het belachelijk is om te stellen dat iedereen in Nederland in de kaasfabriek werkt.

  De logica om te stellen dat de misdaad in Rusland hoger is dan hier, dus iedereen die Russisch is een misdadiger is, dus dat we alle Russische accounts naar hartelust kunnen plunderen is een ook doodlopende weg.

  Evenals om te stellen dat iedereen in Cyprus bedelaar is en dus geen rechten heeft. Houd ook geen stand. Ongenuanceerd.

 10. a href=”#comment-351508″>B.L. Tijdens [1]: Hoe is het mogelijk dat de bijkantoren van de banken die in het buitenland gevestigt zijn gewoon open waren en er dus alles mogelijk was terwijl er in Cyprus niets mogelijk was bij dezelfde banken omdat ze gesloten waren,rarahoe kan dat

Comments are closed.