Als   de heffing  van  6,67 respectievelijk  9,9 procent  op  deposito’s doorgaat, dan zal daarmeemap_of_cyprus een precedent gecreëerd zijn dat weinig goeds voorspelt voor de toekomst.

Het is duidelijk, dat daarna geen enkel deposito in Europa meer veilig zal  zijn voor de grijpgrage handen van een overheid, wat men ook moge zeggen en welke  zogenaamde garanties ook van kracht mogen zijn. Men kan  er slechts  naar raden of toekomstige heffingen  1 percent, 10 procent of  100 procent zullen bedragen.

Wat te denken van:

01.
een solidariteitsheffing  ten bate van Griekenland?

02.
een  heffing omdat de overheid  geconfronteerd wordt met hoge kosten voor failliete  overheids- of semi-overheidinstellingen?

03.
Een heffing ten bate van kunstenaars die met duizenden kilo’s onverkocht werk zitten?

Ik  neem aan, dat  realisering en implementering van de heffing een flinke schrik zal veroorzaken bij eigenaars van een deposito. Velen zullen zich wel twee keer bedenken alvorens te storten.

Wat de uiteindelijke gevolgen hiervan  zullen zijn is nog niet duidelijk, maar rooskleurig  zijn zij in ieder geval niet.

Hugo van Reijen

34 REACTIES

 1. Hugo,
  De heffing in Nl is al 1.4%. De vraag is nu, wordt het 10% + 1.4% administratie kosten?
  Overigens de assurantiebelasting is ook verhoogt van 9,7% naar 21%.
  Wat zullen we rijk worden als dit alles achter de rug is.
  Daarom roep ik in dit beschuitland ik wil revolutie!

  Philosoof G&R Eigenwijs [21] reageerde op deze reactie.

 2. Het is nu overduidelijk dat je maar beter geen spaarrekening kan hebben in een EU land. Ik verwacht dat ook in Engeland je geld niet veilig zal zijn.

  Dus voortaan maar je geld bewaren in een oude sok; in Rusland of Zwitserland? Ze halen niet voor niets op steeds meer plaatsen de geldautomaten weg, nadat daarvoor de kaskantoren waren gesloten.

 3. @reiny [3]:
  Goeie vraag. Maar in dit geval zagen ze het niet aankomen, en hadden ze de kans niet om het daar te parkeren. Als men het uit voorzorg daar parkeert en er gebeurt 10 jaar niks dan is er heel wat procentjes aan rente misgelopen.

 4. In dit geval zagen ze het niet aankomen. Het besluit is op een vrijdagavond genomen. Banken gaan op slot, en ze waren kansloos om hun geld nog elders te parkeren, of aandelen te kopen of wat ook.

  Wat ik ook doortrapt vind, is dat het nu het “beschermen van de kleine spaarder” wordt genoemd als er minder van ze zou worden geroofd dan eerst het plan was. De grotere spaarders gaan dan meer betalen. Af te leiden valt dus impliciet dat de roof ten aanzien van de grotere spaarders des te groter is.

  Je krijgt dan 2 groepen die tegen elkaar worden opgezet. Als het parlement stemt voor zo’n maatregel (kans groot) dan is de hardst getroffen groep des te kleiner. Dit lijkt een aanpassing van de maatregelen van het type dat wil voorkomen dat er onlusten uitbreken, of als die uitbreken, dat de protesterende groep zo klein mogeljk wordt gehouden, en tegelijk hoopt het op steun van een deel van de bevolking. Het zet hoe dan ook 2 groepen tegen elkaar op. Ik wist nooit dat belastingparadijs Cyprus nogal links neigt te stemmen. De vorige president was een communist. Misschien is er bij een deel van het volk enig draagvlak voor een kleiner percentage roof, dat ze daar op gokken of zo?

 5. of ze doen het gewoon weer old skool, printen geld en stelen op slinkse wijze via inflatie.

  het volk is zo dom (staatsscholing) dat ze niet inzien dat ze zo’n heffing allang betalen. eens in de 2 jaar ongeveer. zeker in belastinghel NL met zn vermogensrendementsheffing bovenop de inflatie EN dan houden de heerschers ook nog eens de rente laag. het is echt ongelooflijk hoe stupide en ongeinformeerd de gemiddelde NLer is qua geldzaken.

 6. In de Turkse Republiek Noord-Cyprus is indertijd een nog veel hogere heffing aan depositohouders opgelegd. Deze kwam neer op vrijwel volledige confiscatie.
  Bij de splitsing in twee-en van het eiland waren alle Turkse banktegoeden geblokkeerd.
  Deze werden later omgezet in Turkse lira’s, maar tegen de koers die van kracht was op het moment van de blokkering.
  Toen na jaren deblokkering plaatsvond, werd het gefixeerde bedrag in lira’s uitbetaald.
  Deze lira’s haden in de tussentijd echter het grootste deel van hun waarde verloren. Het verschil bleef achter bij de overheid van de Turkse Republiek van Noord-Cyprus.
  Hugo van Reijen

  Vilseledd [18] reageerde op deze reactie.

 7. @pcrs [9]:
  Neen, deze 20 procent (fictief)rendementsheffing is niet terecht,
  want de heffing wordt ook toegepast, als het rendement nul bedraagt.
  hugo van reijen

 8. Als deze ramkraak lukt, dan is dit de ondergang van het depositogarantiestelsel en van de Euro.

  Jeroen Dijsselbloem riep vanmorgen nog dat alles in het werk gesteld wordt om de Euro stabiel te houden. Dat zei die Duitse Mergel ook al. Om de Euro stabiel te maken is er maar één oplossing. Alle zuidelijke EU-landen moeten direct uit de EU stappen en hun eigen valuta weer in “ere” herstellen.

  Misschien moeten we al ons geld binnen de EU wegsluizen naar landen buiten de EU en tegelijkertijd de Euro´s converteren naar een andere valuta. Ik vertrouw geen enkele minister meer en vertrouwen in de EU heb ik nog nooit gehad.

  pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 9. Waarom denken mensen in hemelsnaam dat dit het einde van de euro is?

  Het enige wat de ECB nu bereikt is dat de inwoners van de EU wakker gaan worden en zien dat de euro geen medium is om in te sparen.

  Is iedereen nu zo hersendood dat u niet kunt begrijpen waarom goud binnen de EU BTW vrij te koop is?

  Nadenken a.u.b.

  U blijft gewoon netjes schulden maken en betalen in euro’s, maar uw gespaarde vermogen zet u om in fysiek goud.

  Zo moeilijk is het allemaal niet mensen. Hoe dom moet je zijn om je gespaarde vermogen om te zetten in schuldverklaringen hetgeen alle fiatvaluta’s zijn.

  Dijsselbloem geeft u een wake up call… als u de boodschap nog niet begrepen heeft…

 10. De banken in Cyprus zijn tot woensdag gesloten, om een bankrun te voorkomen. Oproepen tot een bankrun mag niet, maar ik stel adviseer mensen om goed na te denken wat te doen met hun geld. Een bankrun betekent de ondergang van het huidige financiële stelsel, met roerige tijden in het verschiet.

  Bubbelprikker [20] reageerde op deze reactie.

 11. @hugo van reijen [7]:

  Tja, en de gestaatschoolde Nederlander gelooft, dat Cyprus in zijn geheel één onafhankelijk land is, zoals de Iraniër gelooft, dat Israël niet bestaat en de Marokkaan, dat Marokko twee keer zo lang is.

 12. hier kun je op wachten dit wordt binnenkort in alle EG landen toegepast

 13. @R. Reuvekamp [17]:
  Oproepen tot een bankrun mag gewoon hoor. Of kunt u mij het wetsartikel aangeven waarin staat dat dit verboden is?

  Ik zit mij af te vragen waarom je je geld in goud zou omzetten. Ik denk dat dit toch ook gewoon wordt afgepakt indien nodig. Misschien bitcoins, of een rekening bij een bank buiten de EU?

  simonvrouwe [22] reageerde op deze reactie.

 14. @OBL-Rien [16]:
  @Hugo [15]:

  Goudstandaard is alleen een vaste prijs voor goud, als het bankbiljet ook echt zegt dit staat voor bijvoorbeeld 1 kg goud. En een bank heeft voor alle uitgegeven biljetten ook echt die voorraad goud, voor de volle 100%, in huis (of in kluis, zo je wil).

  Een overheid kan dus niet bepalen dat 1 kg goud 1 euro waard is, waar dat goud op de markt veel meer waard is. De waarde van een bankbiljet dat 1 kg goud voorstelt, wordt bepaald door de marktprijs van goud. De goudprijs op de markt bepaalt dus juist bij goudstandaard de waarde van een bankbiljet.

  Hugo [25] reageerde op deze reactie.

 15. Ze hebben nog steeds geen besluit genomen in het Parlement op Cyprus? Het voor de rijken worst case scenario lijkt zich te gaan ontvouwen, maar liefst 15% ten kosten van hun, en iedereen tot 100.000 euro zwijnt er tussenuit. De grootte van de getroffen groep wordt zo klein mogelijk gehouden, om het verzet kennelijk klein te houden. En de ene groep te laten hopen de dans te ontspringen, en stilletjes te accepteren dat de andere groep genadeloos wordt… meer dan gedecimeerd.

 16. @Pteranodon [23]:

  Een goudstandaard betekent niets meer of minder dan dat je voor een vaste prijs je fiatgeld tegen goud kunt omwisselen.

  Aangezien banken fractioneel reservebankieren, (slechts 10% wisselt immers fiat in voor goud), wordt er standaard meer fiatvaluta’s in omloop gebracht dan er goud op de bank staat. Dit leidt altijd tot een bankrun, waarna confiscatie en revaluatie van goud volgt.

  Doe maar eens een rekenoefening wat de werkelijke waarde van goud in euro’s is en u slaat stijl achterover.

  De FED heeft geen goud en de ECB wel, wie blijft overeind?

  MMAP [26] reageerde op deze reactie.
  GVR [27] reageerde op deze reactie.
  Pteranodon [28] reageerde op deze reactie.

 17. @Hugo [25]: Doe maar eens een rekenoefening wat de werkelijke waarde van goud in euro’s is en u slaat stijl achterover.

  Heel grof, BNP Nederland = 705,7 miljard euro. Goudvoorraad zou 650 ton zijn.

  Prijs per kg goud op deze basis (als ik goed reken) € 1.150.000,-.

  Hugo [33] reageerde op deze reactie.

 18. @Hugo [25]:
  Als een bank meer biljetten in omloop brengt dan de dekking door goud, dan heet dat ook geen gouden standaard meer, maar een goudkernstandaard. Bijvoorbeeld wanneer er maar gouddekking is voor 30% van alle biljetten die in omloop zijn. Dat is niet wat ik bedoel. Een vaste prijs voor goud is er, wanneer een biljet zegt dit is zoveel pond goud (de oorspronkelijke betekenis van het woord pond, of dollar waar het een ander soort gewicht betrof). Deze waarde is niet door de staat bepaald, maar wil alleen maar zeggen: dit papiertje staat voor een pond goud in een kluis. Wat goud waard is, maakt de markt verder uit, niet de overheid.

 19. @GVR [27]:
  Laat me raden, een som met heel veel cijfertjes!
  Als ik me de groote van de klomp goud voorstel waar ik jaren voor werk, dan kom ik niet erg veel verder dan de grootte van een literpak appelsientje, als ik niks zou hebben uitgegeven.

Comments are closed.