Ratio-57-74x120Ik heb het volgende al wel eens verkondigd: als het belasten van inkomens niet voldoende is dan komen de vermogens heffingen. We hebben al de inflatie en de vermogensrendementsheffing. Daar is nu voor de spaarders in Cyprus een heffing gekomen tot 9,9 procent van hun spaarvermogen. Dit om het bankwezen in Cyprus overeind te houden. Mogelijk het meest bizarre is dat dit geen besluit is van de Cyprioten zelf maar van de EU ministers van financiën!

Vermogensheffingen zijn een grens die niet mag worden overschreden. Als men zomaar kan bepalen dat een spaarder met een spaarvermogen tot een ton 6,75 procent aan de bank dient af te staan en de spaarders met meer dan een ton 9,9 procent, waarom dan niet meteen dit in een jaarlijkse heffing veranderen? Waarom zou dit tot Cyprus beperkt moeten blijven? Waarom niet meteen 25 procent? Waarom niet deze “succesformule” toepassen om de Grieken en de Spanjaarden te redden?

De Grieken hebben hun geld al massaal gestald bij de Zwitsers of thuis als goud opgeslagen. Het grappige van dit alles is dat deze maatregel die bedoeld is om de stabiliteit van het financiële systeem te verhogen wellicht juist het systeem doet uiteenvallen. Als je een tonnetje hebt als Spanjaard, wil je het risico lopen dat je 10 procent kwijt raakt als de EU voor je besluit dat dit moet? Of ga je dit geld naar een veiligere bank buiten de juridische invloedsfeer van de EU brengen of beter nog in goud omzetten?

Dit maakt het seminar Spaarcenten en Pensioen (aanmelden) zeer relevant. Loopt u het risico net als de spaarders op Cyprus willoos geplukt te worden? Neemt u deel aan een financieel systeem dat failliet lijkt te zijn? Laat u uw spaarcenten en uw pensioen afpakken? Of komt u langs op 13 april? Er zijn 120 plekken beschikbaar. 

20 REACTIES

 1. Hoeveel miljarden zullen er maandag opgenomen worden van westerse banken?
  Onbetrouwbare politici met een onbetrouwbare euro.

 2. Op de beurzen is volgens mij alles manipuleerbaar.
  Ik kijk vaak naar grondstoffen handel.
  1 klein bericht over mislukte oogst , en de koersen gaan sky-high.
  2 weken later alles weer tot rust ,maar zijn er weer kapitalen verdient.
  Ik zie het bericht al voor me : overschot aan goud in verminderde vraag markt.
  .

  Andre [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Hugo [5]:

  Het is een zero sum game. Voor iedere koper van een contract is er een verkoper. Als er dus mensen zijn die goud shorten zonder dat ze het onderliggende goud hebben (we hebben het dan dus niet over de commercials) is er een koper die de prijs aantrekkelijk vindt en verwacht dat die omhoog gaat. Vroeg of laat komt het uit het niets bijgedrukte geld in omloop en veroorzaakt een opwaartse prijsdruk, waarna eventuele shorts hun verliezen op een bepaald moment zullen pakken. Dat draagt dan weer bij aan de snelheid waarmee de prijs omhoog schiet. Het mes snijdt aan twee kanten, en voor degenen die er door heen kunnen en willen kijken ligt er wat moois in het verschiet.

  Hugo [10] reageerde op deze reactie.
  Gijs van Doorn [16] reageerde op deze reactie.

 4. @cruiser [6]:

  “Op de beurzen is volgens mij alles manipuleerbaar.”
  Grote instituten kunnen de markt op termijn bewegen. Vergeet ook daar niet dat er voor elke koper een verkoper is, v.v.

  “Ik kijk vaak naar grondstoffen handel.
  1 klein bericht over mislukte oogst , en de koersen gaan sky-high.”
  Menselijk gedrag. Lees tip: https://www.facebook.com/pages/Extraordinary-Popular-Delusions-and-the-Madness-of-Crowds/103742946331349#

  Het boek is te downloaden.

  “2 weken later alles weer tot rust ,maar zijn er weer kapitalen verdient.”

  En verloren..

  “Ik zie het bericht al voor me : overschot aan goud in verminderde vraag markt.”

  Ik zie dat niet voor me.

 5. Nederland plukt de gepensioneerde (on)rendabelen, met >10%
  niemand protesteert gepensioneerden kunnen geen bankrun uitvoeren !
  Jhon

 6. @Hugo
  Hopen maar dan, hoe lager de prijs hoe meer je kunt kopen.
  Omhoog gaat hij wel weer hoor.

 7. Het stemt allemaal erg triest.
  Ik was er net achter gekomen dat als wij (mijn vrouw en ik) een huis zouden hebben gekocht in Spanje. (Ik heb daar gelukkig een huis gehuurd) dan zou mijn vrouw bij het overlijden van mij over de helft van de waarde van het huis voor successierechten belast worden en omgekeerd. Dit is ook een nieuwe wet om de Spaanse overheidstekorten op te vangen.
  Highwayrobbery als je het mij vraagt.

 8. Komt er ook een publieke toespraak van de Cypriotische president waarin hij de spaarders bedankt voor hun sociaalheid?

 9. @Andre [8]:
  Het is zeker GEEN zero-sum-game. Dat is het wèl bij beursgenoteerde opties, futures en andere derivaten. Bij de trackers GLD en SLV kan men oeverloos nieuwe papiertjes uitgeven zonder dat hier een tegenpartij voor aanwijsbaar is, anders dan de uitgever van het papiertje. Jazeker, de prijs wordt bepaald door de papieren tracker handel, maar fysiek zal zich uiteindelijk loskoppelen van de girale prijs en pas dan heb je de poppen aan het dansen. Toch zal dit “spelletje” nog wel even duren, aangezien nog weinigen door hebben dat de papiertjes waarop GOUD en ZILVER staat, absoluut niet hetzelfde is als het goud en zilver wat men in de hand heeft en in een eigen kluis kan plaatsen. Het zogenaamde “counter-party-RISK” is een zwaar onderschat risico, wat je met fysiek edelmetaal volledig kunt ontlopen…. omdat er geen counterparty IS !!

  • Het spijt me, maar zeker ben je nooit.
   Er is altijd wel een premie op baar goud.
   Ik heb goud gekocht bij de Perth mint in Australie.
   Op dat moment was de goudfix in Londen 1547.
   Ik betaalde toen $1564 per ounce

   john [19] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.