welvaartNL BBP volume groei per jaar voor de komst van de euro en BBP volume groei per jaar na de euro.

commentaar overbodig.

welvaart

groen is gemiddelde in euro tijdperk, bruin is gemiddelde voor de komst van de euro

bron cijfers is CBS

23 REACTIES

 1. Prachtig.
  Ik heb meteen kopie gemaakt voor kennissen die vaak (zonder bewijs) beweren dat de euro (en EU) ons zoveel goeds hebben gebracht!

 2. Ja, en het feit dat de VS en Japan nog verder heen zijn dan Europa, is natuurlijk ook de schuld van de euro. Heb de indruk dat velen hier in de haren vijftig de boot naar Noord-Amerika gemist hebben. Je kunt natuurlijk alsnog naar het beloofde land verkassen, maar dan blijven er van de 4000 libertariers natuurlijk helemaal niemand meer over en dat zou jammer zijn, om vermakelijkheidsredenen.

  Even voor de mensen die nog wel kunnen nadenken:
  – de VS staan financieel op instorten
  – de VS zijn mede daardoor in de verleiding een wereldoorlog te beginnen
  – ondertussen wordt de ene na de andere pijpleiding tussen Rusland en Europa gebouwd waardoor geopolitieke faits a compli worden geschapen
  – de geopolitieke rol vd VS gaat gedownsized worden
  – Europa en China gaan de nieuwe wereldmachten worden
  – libertarisme is een puur Amerikaans fenomeen en heeft zeker de toekomst in een gebalkaniseerde VS, maar in Europa past het niet. Hoeveel genante verkiezingsuitslagen zijn er nog nodig voordat dat hier eindelijk eens doordringt?

  witwas [12] reageerde op deze reactie.
  Mark Verbruggen [23] reageerde op deze reactie.

 3. En toch brengt de euro welvaart…. voor een heel beperkte groep. Voor gewone mensen heeft europa ongeveer helemaal niks gebracht. Niks anders dan een hoop extra belastingen. En het treurige van dit alles is dat het eind nog lang niet in zicht is. Wanneer worden onze brave burgers nou toch eens wakker en zien ze in dat ze aan alle kanten worden bedrogen en leeggeplukt?

  Moet er inderdaad een oorlog uitbreken om de lucht uit Europa te laten lopen?

 4. https://www.youtube.com/watch?v=GFdYT8OI6b0

  Volgens de logica van velen hier zou de VS de dollar moeten afschaffen en ziet, alle problemen zouden zijn opgelost.

  Wat velen hier niet willen inzien is dat het groeitijdperk definitief ten einde is door hoofdzakelijk twee oorzaken:
  1) steeds schaarser wordende energie en grondstoffen
  2) vergrijzing; steeds meer monden moeten worden gevoed door steeds minder handen

  De euro heeft er verder niets mee te maken.

  Bertus [19] reageerde op deze reactie.

 5. @Vrijdag [5]: Het komt niet door de euro, het komt door de crisis en de verkeerde manier waarop overheden hiermee om gaan. Door banken en landen te redden groeit het aandeel van de overheid in de economie. Tevens groeien de staatsschulden. Omdat overheden niet kunnen bezuinigen op andere dingen gaan ze de lasten verzwaren (zowel in VS als EU). Dit heeft vervolgens lagere economische groeicijfers tot gevolg.

 6. De monetaire unie heeft deze (mondiale) crisis niet veroorzaakt. Ze heeft haar alleen verergerd.

 7. @Ratio [6]: Mijn hartelijke dank, ga ook e.e.a. publiceren.
  Hoe meer mensen te weten komen dat we belazert worden waar we bijstaan des te beter.
  Vraag me soms wel echt af of alle moeite die we ons getroosten ergens toe leidt want soms…..
  Maar dat geef je ook al weer in de Tweet ‘waarom zien de mensen het niet?’

 8. de gulden was fiat geld en de euro ook.

  welvaart creeer je door waarde te scheppen. uitgedrukt in welke munt dan ook.

  economische groei wordt belemmerd door mensen / bedrijven te bedelven onder belastingen en regulering. hetgeen is gebeurd.

  dus beide beweringen (groei door euro of krimp) zijn onzin.

  damoN [18] reageerde op deze reactie.

 9. @damoN [17]:

  manipulatie van rentestanden (hetgeen erg populair is) zorgt ook voor booms and busts en maakt vergelijkingen nog moeilijker.

 10. @Vrijdag [11]: Met de introductie van de euro zijn instrumenten kapot gegaan. Het instrument van devaluatie bijvoorbeeld. Bovendien dwingt het Grieken om Nederlands te gaan boekhouden. Oftewel het dwingt totaal verschillende mensen to gelijkheid. Ik vind dat nogal wat. En ik denk dat in die zin de euro zorgt.

  Met arbeidsproductiviteit kan het probleem van de vergrijzing aangepakt worden.

  Aan het stenen tijdperk is geen einde gekomen omdat de stenen op waren. Voorraden zijn er genoeg.

 11. … en hoe zit het met de curve in de jaren 1980, die er netjes buiten de grafiek is gehouden, en met de curve van 1920 – 1950? En hoe zit het met de invloed van 11 sept, met de prijsstijgingen op de metaalmarkt, de Amerikaanse hypotheekcrisis de stijging van de belastingen…? Heeft de Euro ineens pootjes gekregen en daar eigenhandig voor gezorgd?

  Dit soort suggestieve materiaal – zonder verdere uitleg of onderbouwing – streelt volgens mij alleen de mening van al die aartslaffe figuren die niet gewoon dorsten toe te geven dat ze het gewoon jammer vinden dat ze met de gulden een nationaal symbool hebben verloren. Het bevestigt, maar overtuigt niet…

  Ja, in zeker zin is het zelfs jammer dan de Stad Amsterdam geen eigen munt meer slaat zoals het in een ver verleden nog deed (toen A’dam nog een wereldstad was).
  Ik hoef geen gegevens uit haar verband te rukken en enge toekomstbeelden te verzinnen om iets jammer te kunnen vinden.
  En volgens mijn bescheiden mening maakt het weinig uit of er in Europa betaald wordt met een internationale munt of met een hoop nationale muntjes (de voors en de nadelen strepen elkaar weg), behalve dan dat een nationale munt erg onpraktisch is.

  Wat ik persoonlijk wel me durf af te vragen – ik, als leek, net als de meeste andere burgers – is of het daadwerkelijk nodig is om al die miljarden belastingeuro’s in de euro te stoppen. Misschien wel, maar dat kan ik – net zoals 95% van de burgers – niet toetsen. Het enige wat ik op het moment concreet zie is het gegeven dat er steeds meer werk naar zogenaamde lage lonenlanden wordt verkast – dus de euro flink laten devalueren?

  Wat mij betreft wordt de euro en heel haar zogenaamde redding uit handen gegeven aan het ECB, bemoeien de overheden er zich helemaal niet meer mee – dus zeker niet met inzet van belastinggeld – en krijgen/nemen de burgers en haar organisaties/bedrijven/verenigingen het recht om alternatieve munten te gebruiken en in te voeren. De nuchtere burger blijft de euro gebruiken, de rest de kudo, de amsterdamse florijn of het Van Landschot Oortje. Of het goed is voor de economie?
  Ik betwijfel het, maar het zou de mens wel minder afhankelijk maken van de waan van de politiek. En ik hoef geen schema’s aan stukken te knippen om te kunnen stellen dat vrijheid een goed recht is.

 12. @Adam [13]:
  Serieus? Maar hoe valt een zuid Europese knakeneconomie als Portugal te vergelijken met een nuchtere oliestaat als Noorwegen. En het criminele Italië met het nette Zwitserland…

  Persoonlijk denk ik dat het moeilijk te bewijzen valt dat de neergang van (enkele) Europese landen te wijten is aan de Euro.

  Wat wel frustrerend is dat de euro er als argument wordt bijgehaald door politici die belastinggeld willen lospeuteren om falende banken te redden. Politici hebben namelijk die vuile neiging om te liegen of halve waarheden te vertellen…

 13. @Vrijdag [5]:
  Grotendeels mee eens, maar…
  “- libertarisme is een puur Amerikaans fenomeen en heeft zeker de toekomst in een gebalkaniseerde VS, maar in Europa past het niet.”
  Misschien toch wel… Een sterke Europese Libertarische beweging zou een goede rem zijn om de neiging van de Europese nationale regeringen (en daarmee de EU) om zich met alles en nog wat te bemoeien en hun bemoeienissen met steeds hogere belastingen te financieren. En ik denk dat vooral deze arrogantie van de nationale overheden hetgeen is waar veel Europeanen sceptisch over zijn.

  “Hoeveel genante verkiezingsuitslagen zijn er nog nodig voordat dat hier eindelijk eens doordringt?”
  Je doelt op het ultieme falen van de LP tijdens de laatste verkiezingen? Tja, daar heb je een punt. Misschien komen de Libertariërs te veel over als nationalistische eurobashers om zich van de PVV te onderscheiden, missen ze de nuance en de nuchterheid van een VVD of een PvdA, hebben ze niet de marketingmachine van de SP, en gaan ze niet zoals de Partij van de Dieren recht op hun doel af… maar dat kan allemaal nog veranderen.

Comments are closed.