Pensioen_niet rekenenZonder dat het iemand iets kost kunnen we de bezuinigingen achterwege laten. Het is moeilijk om het uit te leggen, maar  het is zonder dat het iemand iets kost mogelijk. Een simpele gedachte maar wel realistisch!! Latente belasting geld vanuit pensioenfondsen gebruiken om bezuinigingen achterwege te laten.

 

Er is bij de pensioenfondsen een gezamenlijk vermogen van 1000 Miljard Euro. De mensen die dit bedrag ingebracht hebben konden dit bedrag in mindering brengen op hun inkomsten en daardoor miste de staat  inkomsten. Gemiddeld al gauw 25 % belasting . Uiteraard bij veel verdieners is dat 52 %.

De spaarder bouwde het recht op een pensioen op. De gevolgen zijn wel dat als het pensioen uitgekeerd wordt, de ontvanger er wel belasting over moet betalen. In feite zit er dus 250 Miljard Euro aan latente belasting bij de pensioen instellingen.

Als we dan dat latente belasting in de staatskas storten, is het probleem van bezuinigen opgelost. Daarna worden de uitkeringen aan de pensioenontvangers verlaagd naar 0 % belasting, of naargelang welk bedrag het pensioenfonds terugstort in de Staatskas. Uiteraard kan dit ook met een andere berekening, want pensioenfondsen moeten ook in stand kunnen blijven. De pensioenfondsen hebben wel 1000 miljard ontvangen waar ze geen IB of rente over betalen moeten. (maar wel rente kunnen ontvangen of mee speculeren)

Een begrotingstekort van 3 % bij de overheid zou nooit mogen voorkomen, dat moet 0 % of een begrotingsoverschot zijn. De economie mag best even stil staan, om te kunnen heroriënteren en risico uit te sluiten.

Vergelijk het met wandelen in eigen tempo en bepaal je eigen route welke je wilt lopen, als je dan mensen in een grote groep ziet hardlopen zijn er altijd mensen die niet mee kunnen komen en zich forceren gaan, en dat kan grote gevolgen hebben.
Je moet je eigen leven onder controle kunnen houden en zo is het ook met de economie van de overheid.

Ingezonden door Reiny

25 REACTIES

 1. Vooruit belasting betalen op pensioenspaargeld is vermindering van het rendement en dus uitkering op pensioendatum. Lijkt me geen goed idee. Beter is het dat de overheid minder uitgeeft en mij dunkt dat daarvoor voldoende mogelijkheden zijn. Er talloze nutteloze en zelf schadelijke overheidsbestedingen. Laat ik er een paar noemen: subsidie openbaar vervoer, publieke omroep, ontwikkelingshulp, bestrijding drugcriminaliteit, enz enz.

 2. Met 250 miljard lossen we net de helft van onze staatsschuld af. Dat zet dus ook geen zoden aan de dijk, met een overheid die chronisch teveel uitgeeft. Voor 1 jaar hebben we dan een overschot, maar daarna beginnen we van vooraf aan. We zitten met een schuldenmunt, terwijl we naar een waardemunt toe moeten. Een munt die bestand is tegen inflatie en die tegen 0% rente kan worden uitgegeven.

  Hugo Z. [7] reageerde op deze reactie.

 3. @R. Reuvekamp [6]:

  Bijna goed.

  De euro is een schuldenmunt, dat is waar. Maar deze schuldenmunt kunt u belastingvrij omzetten in een waardemunt.

  Daalt de schuldenmunt in waarde dan gaat de waardemunt omhoog.

  Zo gaan we langzamerhand naar een goudgedekte euro toe. Daarom heeft de ECB ook goud op de balans die zij marked 2 market waardeert.

  Je kunt dus kiezen, of je leent je euro’s uit aan de bank en draagt risico, of je koopt fysiek goud en loopt geen enkel risico.

 4. De Staatskas aanvullen; 2 Antwoord op vragen.

  Je hebt het dus over de opgebouwde (latente) belastingschuld van de mensen die in de toekomst met pensioen gaan. Als je dat of een deel zou gaan gebruiken voor het dempen van het begrotingstekort over een jaar dan moet je volgens mij ook de volgende zaken regelen:

  1. Hoe zit het met de mogelijke begrotingstekorten van volgende jaren? Je zult toch
  andere maatregelen moeten nemen om toekomstige tekorten te voorkomen.

  Geen begrotingstekort meer toestaan en goede controle daarop.

  2. Hoe verreken je de opgenomen latente belastingschuld in de toekomst met de dan
  gepensioneerden? Welke gepensioneerde betaald vanaf wanneer, hoelang hoeveel
  minder belasting? Het is natuurlijk wel zo dat deze gepensioneerden hierdoor dan
  netto niet meer of minder krijgen. Hoe bereken je dat?

  Ze ontvangen het bedrag netto evenveel als nu ook. De pensioenfondsen dragen de belasting aan de belasting dienst. Nu dragen ze het niet over aan de belasting, maar storten dit op een derdenrekening, welke dan met het geleende bedrag aan de staat verrekend kan worden.

  3. Opname heeft ook gevolgen voor de dekkingsgraad van de pensioenfondsen. Hoe ga je daar mee om? Er is dan minder in kas en daardoor zullen vermoedelijk de pensioenrechten weer verlaagd gaan worden.

  En als er minder in kas dan zal de opbrengst ook lager zijn. Minder geld, minder rente, minder koerswinst, minder winst op vastgoed, enz. En deze toekomstige opbrengsten moeten voor een belangrijk deel de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen bekostigen. In feite veranderd er niets, enkel dat er geld aan de overheid geleend wordt.

  Pensioenfondsen hebben gemiddeld per jaar een overschot, en ontvangen het geld uitgeleende geld via deze constructie immers weer terug. Zo zijn ze zeker dat het uitgeleende geld aan de staat terug komt.

  Als de burgers niet zoveel hoeven te bezuinigen zal de economie eerder aantrekken en dat betekend ook goed voor de werkgelegenheid. De voorspelling is dat er een ijstijd aankomt, daar is iedereen het over eens, maar niemand weet hoelang dat nog duurt. Dus laat de temperatuur van de aarde maar 3 graden verhogen, de natuur kunnen de mensen toch nooit beheersen, en gebruik dat milieu geld en subsidie voorlopig maar om Nederland uit de recessie te halen. Belangrijk is dat de overheid minder uit gaat geven aan projecten die tijdelijk even uitgesteld kunnen worden.

  Dit zijn zo een aantal gevolgen die bij zo’n beslissing m.i. een rol spelen.
  Een behoorlijk ingewikkelde materie maar zou goed voor de economie zijn.

 5. Achterlijk idee waarschijnlijk voorkomend aan gebrek aan economisch besef en een totaal gebrek aan notie hoe pensioenfondsen werken.

  Pensioenfondsen hebben vandaag de dag sowieso al nauwelijks rendement maar Reiny gaat die dus even voor zo’n 50% leegroven zodat ’t rendement naar nul daalt. Particulieren stoppen dan uiteraard met sparen voor hun pensioen want dat heeft geen enkel nut en raken aangewezen op de voedselbank.

  Er wordt ook maar even voorbij gegaan aan ’t feit dat NL dik betaald aan faillisementen door heel Europa – dat pensioengeld wordt niet eens ’thuis’ verbrand maar in Spanje, Italie e.d. door mensen die nog nooit een cent gespaart hebben.

  Daarbij dat PARTICULIER geld in die pensioenfondsen staat niet still maar is in allerhande zaken geinvesteerd. Als je dat die investeringen stopzet en ’t PARTICULIER geld via de overheid vernietigd dan is ’t precies dat; kapitaal vernietiging.

 6. zo weet ik er nog wel een paar: laten we onze kinderen de eerste 10 jaar van hun werk 100% belasting betalen en daarna nooit meer.
  Of nu alvast de sterftaks innen, of…
  Enne wat denkt u als er nu 25% van de latente pensioen belasting wordt geheven en zoals gebruikelijk, de belasting voet de komende jaren stijgt naar gem 30 %. Dan is het toch eerlijk?? om die extra 5% alsnog weer in rekening te brengen bij de pensioenfondsen? Kortom, je bent er nooit veilig voor.

 7. Beste Reiny,

  Ten eerste, je gaat aan de overheid net zo min meer geld geven als aan de maffia.

  Ten tweede, bezuinigingen bij de overheid betekent dat ze minder gaan uitgeven. DAT IS JUIST DE BEDOELING. Je gaat ook niet klagen dat de maffia moet bezuinigen op zijn activiteiten.

  De oplossing is niet bezuinigingen voorkomen, maar steeds meer activiteiten overdragen aan de vrije markt.
  Geweld “efficienter” maken is niet de oplossing. Het is eerder de oplossing om aan te tonen hoe inefficient en immoreel het geweld van de overheid is. Juist nu kun je zien waar het bij de overheid vooral om gaat. Dat masker schuift af en dat is goed.

  De overheid toont nu breed aan hoe incompetent het is, en jij wil hun spaarvarken doodleuk gaan vullen met gestolen geld en dat masker weer rechttrekken.

 8. Ben er groot voorstander van om de pensioenfondsen tot staatseigendom te maken om met die spaarpotten de staatsschuld af te lossen.

  Die pensioenfonds spaarpotten zijn grotendeels gevuld door mensen die voor de huidige ellende medeverantwoordelijk zijn, dus het zou goed zijn als die mensen ook bloeden.

  Als de staatsschuld is opgelost kan vervolgens de overheid opgedoekt worden. Het laten bestaan van het Ministerie van Defensie is voldoende om de binnenlandse veiligheid te waarborgen en kan prima betaald worden uit de aardgasbaten.

  arvr [14] reageerde op deze reactie.
  Jan Snijder [21] reageerde op deze reactie.

 9. Het klinkt als een mooie truc, maar is het niet. Immers, geld wat je aan de pensioenfondsen onttrekt rendeert niet, dus de dekking van de pensioenen wordt er niet beter op. En die is al op het randje.

  Tevens verplaats je een berg geld van de productieve sector (let wel, de pensioenfondsen investeren het geld grotendeels!) naar de onproductieve sector.

  Ik kan mij niet voorstellen dat dat goed is voor de economie. Integendeel. En het argument dat de overheid het geld dan kan aanwenden voor “Economische groei” is een gotspe van de hoogste plank, immers, dat doet dat geld al.

  Sterker nog, de pensionfondsen hebben de neiging om te investeren daar waar de grootste opbrengst ligt, dus komt het automatisch terecht bij de succesvolle bedrijven die het meest (gaan) bijdragen aan onze welvaart.

  Het mag bekend zijn dat de overheid daar minder succesvol in is. Ook weer een mooi voorbeeld van de betere werking van een vrije markt.

  Tevens levert het eenmalig geld op, dus moet de overheid volgend jaar opnieuw op zoek gaan. Zouden het deze keer wel de spaartegoeden zijn?

  Het idee doet niets maar dan ook niets aan de oorzaak van het probleem, en dat is een veel te grote en geldverslindende overheid. Ik ben een groot voorstander van eerst de oorzaak aanpakken, dan de gevolgen. Dus eerst de (overheids)kraan dicht, en dan pas gaan dweilen.

 10. @Primitieveling [12]:
  “Die pensioenfonds spaarpotten zijn grotendeels gevuld door mensen die voor de huidige ellende medeverantwoordelijk zijn, dus het zou goed zijn als die mensen ook bloeden.”

  Dus iedereen die zorgt en spaart voor het moment dat zijn/haar handen hem of haar niet meer van inkomsten kunnen voorzien is dus volgens jou een slecht mens en mag berooft worden van zijn spaargeld?

  Het zijn niet bepaald alleen de top rijke mensen die in dergelijke fondsen deelnemen, integendeel. Het zijn de gewone werkende mensen veelal.

  Ik heb sowieso een bezwaar tegen generalisatie als morele verantwoording voor roof. Het is namelijk helemaal niet moreel.

  Primitieveling [18] reageerde op deze reactie.
  Jan Snijder [20] reageerde op deze reactie.

 11. Allereerst dient men zich af te vragen waarom een overheid zich in de schulden zou moeten steken. Jaar in jaar uit. Dat gaat belastingen kosten of dat nou die van het pensioen zijn of via andere maatregelen. Zonder zo’n over-ambitieuze EU en lands-overheden zou dit nooit zover zijn gekomen. Die zouden een stapje terug moeten doen in hun ambities. Het ene na het andere land kan het niet bijbenen en ik weet zeker als dat niet verandert, dat er na Cyprus nog wel 1 of meer bailouts zullen zijn. Probleem met die Euro is dat de waarde zodanig is dat de betere economieën de waarde ervan mede bepalen, de zwakke broeders die er uit zouden moeten zijn dan net mensen die uit een opstijgend vliegtuig proberen te springen, dat gaat niet. Enige oplossing is terugtredende overheid, en een federaler Europa.

 12. Zolang de overheid elk jaar uitgeeft dan dat er binnen komt is elk plan van de heren een kut plan. En elke ondernemer en iedere huisvrouw die het huishoudboekje regelt zal direct dat begrijpen. Dus?
  Waar gaat het mis?

 13. Inderdaad kan deze regering beter opstappen en aanvaard dat er gewonen mensen, die een normaal salaris ontvangen, het land besturen gaan en zorgen dat er geen schulden gemaakt kunnen worden. De huidige bestuurders ontnemen ons alle vrijheid.
  Wat ik schrijf is eenmalig bedoelt om niet te hoeven bezuinigen op de burgers, en dat ze de lening van de pensioenfondsen terug betalen. Dat kan op deze methode. Het is beter nu maatregelen te nemen dan achteraf, als de heren gegraaid hebben in de pensioenpotten. Bescherm je voor onbetrouwbare overheden is mijn visie.

 14. @arvr [14]:

  Dat zijn de mensen die jaren geleden een dergelijk beleid hebben goedgekeurd. Als men toen in actie was gekomen, hadden we nu niet met de huidige problemen gezeten. Die generatie heeft overal van geprofiteerd, met als gevolg dat de schulden steeds verder opliepen. Bovendien heeft men het volledig goedgekeurd dat politici meer en meer schulden maakten. Ik zie niet in waarom die medeverantwoordelijkheid niet afgestraft mag worden.

  Het zijn niet alleen de politici die wanbeleid hebben gevoerd, het zijn ook de burgers die erbij hebben gestaan en hun hoofd ervoor om hebben gedraaid.

  Jan Snijder [22] reageerde op deze reactie.

 15. Vergeet nou eens helemaal dat letente belastinggeld, en neem nou alleen de uitkeringen die de mensen die géén 65 jaar halen en voor die tijd sterven, alleen daarmee zou je onze staatsschuld al kunnen oplossen en dat is nog meer een tipje van de berg geld die wij in al die jaren hebben bijeengebracht.

  Ja Wij, ik ben 55 jaar en heb daar flink aan meebetaald, maar stel je voor, ik zal de 65 jaar niet halen, mijn gezondheid is tanende en ik ben al vlij als ik 65 mag worden in goede gezondheid maar dat terzijde.

  Stel je voor dat het met dat pensieongeld nét zo gaat als met het vakbondgeld van de FNV, dan ben je pas echt genaaid.

  Als voorbeeld verwijs ik naar de uitzending van Brandpunt van afgelopen weekend waarin uit de doeken wordt gedaan hoeveel de bestuurders van deze “vakbond” uit de ruif stelen van door ons opgebrachte fondsen.

  Een bestuurder krijgt per uur een bedrag van 135 euro en iemand die daar net een stapje onder zit ontvangt 130 euro, een secretaressen bijvoorbeeld 110 euro en ga zo maar door.

  We hebben het hier over bedragen van ruim DUIZEND euro per dag dus TIENDUIZEND EURO PER WEEK ( extra uren berekend men gewoon door in het weekend terwijl men in de sauna een werkbespreking plant)

  Al met al verdwijnen hier miljoenen euro’s per jaar uit onze spaarpot die bedoeld was voor zaken zoals vorstverlet, stakingskas, en nog veel meer zaken waar we recht op hebben.

  Als we dan kijken naar de pensienkassen was er vandaag in het nieuws, eigenlijk heel stiekum in een paar korte zinnen, een mededeling dat die kassen vol zitten met miljarden die wij als belastingbetaler hebben bijeengebracht door het storten van premies, van ons maandelijkse inkomen betaald.

  De bestuurs en beheers organen van diezelfde pensieonfondsen zijn wederom diezelfde banken en verzekeraars samen met de grote accountants kantoren zoals deLoite en KPMG die er zo een zooitje van maken bij de bankproblemen en dan vraag je je af wat er van ons pensioengeld overblijft.

  Ik kan u dat heel snel vertellen, NIETS NOPPES NADA, er blijft niets over van ons pensioengeld, dat geld is er eigenlijk al helamaal niet meer maar om u en mij tevreden te houden zetten de banken en onze staat nog wel wat cijfertjes op papier zodat het nog lijkt of er geld is maar dat geld is allang verdwenen in de diepe schuldenpotten van de banken/verzekeraars.

  Dat men u dat nog niet durft te vertellen heeft te maken met diverse zaken maar één daarvan mag inmiddels wel in alle duidelijkheid zichtbaar zijn voor iedereen, die fondsen zitten in banken die met uw geld mooi weer hebben gespeeld en zich tegoed hebben gedaan aan het opzetten van mega piramide achtige contructies die ooit eens zijn bedacht door dhr Madoff. (als u goed zoekt zult u vinden dat alle europese banken in dat piramidespel betrokken zijn en eigenlijk allemaal allang failliet zijn)

  Tel daarbij op dat er allerlei construkties bestaan waardoor het onmogelijk is om te achterhalen hoeveel geld er werkelijk in de kas zit en hoeveel er in allerlei activa zitten die niet traceerbaar zijn dan moet u mét mij constateren dat de pensioenpot uit niets meer bestaat dan één grote luchtbel.

  Dus eigenlijk is er eerlijk gezegd geen cent meer te halen uit die pensioenpot en is de boekhoudkundige overdracht misschien voor de staatsschuld de oplossing, maar voor de rechthebbenden is de pensioenpot allang “opgelost”

 16. @arvr [14]:

  “de top rijke mensen”

  Wees gerust, die hebben nooit éne cent in die pot gestort, de pot is gevuld door de arbeiders van toen en nu.

  Het was namelijk altijd zo dat de rijken zelf spaarden voor hun oude dag en daarvor rijkelijk beloont werden met hoge rentes, ja ook in ons land kon je goed verdienen met je spaarcenten, als je maar genoeg had.

  De pensioenpotten zijn gevuld met geld vanuit het sociale principe en bijeengebraacht door solidaire arbeiders.

  arvr [24] reageerde op deze reactie.

 17. @Primitieveling [18]:

  Hoe durft u het in de mond te nemen dat die generatie (mijn generatie) daarvoor verantwoordelijk was en de politici zijn gang liet gaan.

  Ik kan me goed herinneren dat de PvdA destijds de grootste partij was na de verkiezingen en dat toen de Christenhonden van de CDA en het dievengilde van de VVD bijeenkwamen in een geheim overleg en toen elkaar zwoeren dat die linksen nooit meer aan de macht mochten komen en dat zij alles in het werk zouden stellen dat te voorkomen.

  Inmiddels is jaren later het nog steeds zo dat de liberalen en de christenen de linksen geen kans geven.

  U zou eens in de geschiedenis moeten duiken mijn beste, mijn generatie is wél de generatie die uw rijkdommen mogelijk heeft gemaakt, die uw sociale voorzieninegen hebben opgebouwd, die uw generatie volledig in de watten heeft gelegd, nee het is de huidige generatie van politici die de schuld heeft aan dit alles, in mijn tijd werd er op de centjes gepast en hadden we vaker een overschot dan een tekort.

  Het Neo Liberale denken heeft alles kapot gemaakt en zal niet stoppen voordat u en ik erug tot werkslaaf zijn gereduceert.

  Primitieveling [25] reageerde op deze reactie.

 18. @Jan Snijder [22]:

  Uw generatie heeft jarenlang op deze van gestolen geld levende partijen gestemd. Daarom bent u mede verantwoordelijk voor deze ellende!

  Daar komt bij. Als je met rijkdom veel geld bedoel, dan heb ik helemaal geen rijkdom. Sterker nog, ik denk dat mijn generatie veel minder geld te besteden heeft dan uw generatie. Al is het maar uw generatie van al die “voorspoed” heeft geprofiteerd (en massaal misbruikt) met als gevolg dat mijn generatie de rekening mag gaan betalen. Uw generatie kon ooit een huis kopen voor een prijs die het waard was, mijn generatie moet voor datzelfde huis al gauw 500 tot 600% boven de waarde ervan betalen. Uw generatie heeft massaal geprofiteerd van de economische groei, de zakken uitgebreid kunnen vullen en onze generatie een uitgave patroon aangewend die wij nooit kunnen betalen.

  En die sociale voorzieningen? Ik ben net als alle arbeiders een deeltijdslaaf die verplicht is om de bibliotheek in stand te houden, net als sportparken, dorpshuizen, religieuze gebouwen, ambtenaren en arbeiders die op hun 50e met de VUT gingen.

  Of ze nu links of rechts zijn, socialisten zijn de grootste criminelen die er zijn. Socialisten doen sociaal met gestolen geld en als iemand zijn geld niet af wil staan wordt het met geweld afgenomen. Sterker nog, er zijn wereldwijd duizenden mensen vermoord door socialisten. Vele oorlogen hebben socialisten gestreden.

  Ik ben als militair uitgezonden geweest en kan je 1 ding vertellen. Aan oorlog voeren is niets sociaals aan. Ik heb deelgenomen aan smerige oorlogen in Irak en Afghanistan. En ik zeg je, die oorlogen zijn er niet om die mensen te helpen, maar het is de moderne, westerse manier om de mensen daar met onze ziekelijke socialistische democratie te indoctrineren.

  Ooit zij de dominee over de arbeiders tegen de boer, hou jij ze arm, dan houd ik ze dom. Heden ten dage gebeurd precies hetzelfde. Nu zegt de overheid tegen de media, hier is wat onzin, jullie snappen het toch niet en wij kunnen de burger weer meer beroven.

  Welke partij je ook stem, het zijn allemaal gelegaliseerde en beschermde criminele organisaties. Ze willen enkel leven van het geld wat men van anderen heeft gestolen. Dat zijn de feiten en dat zijn de zaken die uw generatie heeft goedgekeurd. Daarom zou het ook goed zijn als uw generatie zou bloeden voor hetgeen men heeft ingestemd!

Comments are closed.