sm6Door onverwachte heffingen en bank holiday’s (Cyprus) en de euro’s in je portemonnee worden langzaam minder waard doordat overheden eigenhandig euro’s aan het geldsysteem toevoegen (de bekende geldpers). Euro’s inwisselen voor edelmetaal is een goede manier om je bezit tegen deze gevaren te beschermen.

Met edelmetaal behoudt je je koopkracht heb je een alternatief ruilmiddel achter de hand. Edelmetaal is er in vele soorten en maten: goud, zilver, baren, munten. In dit artikel analyseer ik welke coupures het meest geschikt zijn voor koopkrachtbehoud en als ruilmiddel en hoe je ideale portefeuille edelmetaal er uit zou kunnen zien.

 

Edelmetaal voor behoud koopkracht van je huidige vermogen.

Dit is vermogen dat je niet dagelijks hoeft aan te spreken en wilt beschermen tegen inflatie. De goedkoopste vorm van goud en zilver zijn baren. Kies voor baren van een producent met onbetwistbare reputatie; deze zijn tzt makkelijk weer terug te ruilen voor euro’s. Bekendheid bij het reguliere publiek is minder van belang; zolang de professionele inkopers ze maar blijven accepteren. De London Bullion Market Association (LBMA) keurt producenten van baren en munten. Let op hun London Good Delivery- certificaat. Goudbaren vanaf 250 gram zijn genummerd en hebben een eigen certificaat.

 

Welk deel van je vermogen je om zou moeten zetten in edelmetaal hangt af van welke adviseur je vraagt. Willem Middelkoop adviseert minstens een kwart van je vermogen; de andere kwarten in vastgoed, aandelen en cash. Anderen adviseren tot 60% van je vermogen. Je kunt ook uitgaan van wat je nodig hebt bij onverwachte tegenvallers zoals werkeloosheid: dan is het handig om een bedrag ter grootte van minstens enkele maandsalarissen vrij opneembaar te hebben.

 

Edelmetaal als alternatief ruilmiddel wanneer euro’s sterk inflateren.

Of de euro plotseling instort of dat deze steeds sneller inflateert weten we niet. Wel zal men dan willen overstappen op een alternatief ruilmiddel. Kort na een dergelijke monetaire transitie zal iedereen moeten wennen aan de nieuwe situatie en zal ook de bescherming van eigendom niet optimaal zijn. Al te opzichtig rondstrooien met grote exotische coupures is daarom niet verstandig: je staat snel bekend als iemand die in de slappe was zit en er zijn altijd mensen die daar een graantje van willen mee/inpikken. Niet opvallen is het devies: de eerste periode alleen kleine en gangbare coupures aanbieden.

 

Stem de grootte van de coupures af op wat je na de transitie noodzakelijk bent om te kopen. Richt je in eerste instantie op basisbenodigdheden als eten en drinken. Met te grote coupures loop je het risico dat er geen wisselgeld voorhanden is en je in één keer 50 broden moet kopen. Daarom de kleinste coupure afstemmen op hoeveel je logischerwijs in 1 keer kunt afnemen. Dit bedrag wordt je kleinste coupure, je “kleingeld”. Stel: je huishouden kan in één keer vijf broden bewaren en consumeren zonder dat ze oud worden. Deze broden koop je momenteel voor zeg 10 euro, dus zorg dat je genoeg “kleingeld” van 10 euro hebt. Dit zijn bijvoorbeeld zilveren munten met één of een halve troy ounce zilver.

 

Zilveren kleingeld is echter relatief duur om aan te schaffen. Hoeveel kleingeld je nodig hebt zal afhangen van de tijd die het kost om weer een redelijke ruileconomie op te bouwen waarbij ook grotere coupures gebruikt kunnen worden. Kies daarvoor een redelijke periode (bijv een maand). Wie in een maand gemiddeld € 400,– uitgeeft aan eten en drinken, zal dat bedrag aan “kleingeld” in huis moet hebben.

 

Betalen met munten is meer gangbaar dan met kleine baren. Er zijn diverse munterijen in de wereld die munten slaan. Krugerand, Maple Leaf en Eagle zijn enkele bekende namen, echter vooral in het kringetje van libertariers en muntenliefhebbers. Voor het gros van de Nederlanders zijn deze munten net zo bekend als een willekeurige glimmend schijfje uit het verre Azie, je valt dus al snel op als groot-edelmetaal-bezitter. Het beste kun je de bekende zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes in huis hebben. Ook niet-bezitters zullen deze coupures snel accepteren: het guldentijdperk is immers nog geen 15 jaar geleden en de meesten weten zich vast nog wel te herinneren dat ze ooit van zilver waren. Guldens zijn echter weer onbekend bij buitenlanders, dus houdt ook alternatieven achter de hand. Woon je in of vlakbij een wijk met veel Turkse middenstand? Overweeg een paar gouden Piasters.

muntjes

Houd naast het kleingeld enkele middelgrote coupures voor grotere aankopen of investeringen. Hoeveel hangt helemaal af van hoe groot je behoeftes dan zijn en hoe snel er een systeem van betrouwbare en makkelijk bereikbare goudwisselkantoren is opgezet. Daar kun je tzt je grotere gouden baren van hierboven weer inwisselen voor kleingeld.

 

Waarvoor zijn gouden munten als Krugerand, Maple Leaf en Eagle geschikt? De productie van dergelijke munten is een nauwkeurig proces en ze hebben een laag gewicht (31 gram). Hierdoor betaal je relatief veel per gram goud, wat het minder geschikt maakt voor het efficiënt vastleggen van je vermogen. Ze kosten echter nog steeds zo’n € 1300,- per stuk, te groot om je dagelijkse boodschappen mee te doen. Dergelijke munten zitten dus precies tussen servet en tafellaken in en zijn in mijn optiek ongeschikt als efficiënte waardeopslag of betaalmiddel.

 

Om de eerste periode na een monetaire transitie te overleven heb je dus een beperkte hoeveelheid onopvallende zilveren munten uit het guldentijdperk nodig. Leg het grootste deel van je vermogen echter vast in gouden baren van onbetwistbare herkomst, bijv met LBMA-certificaat.

 

Heb je daadwerkelijk zilveren munten in huis? Stop een paar in kunststof hoesjes en neem ze vanaf nu altijd mee in je portemonnee. Om overal en altijd voorbereid te zijn op een onverwachte bank holiday èn om alvast te wennen aan het bij je dragen van echt hard geld!

Ingezonden door Prepperoni

32 REACTIES

  1. Nog beter, neem een pan en ga zelf zoeken naar goud. 100 procent winst gegarandeerd.

  2. Krugerrands zijn verkrijgbaar in heel, half, kwart en 1/10, dus voor boodschappen zou 1/10 wel voldoen.

  3. Leuke tips. Aanvullend:
    Let bij munten wel op wat als munt gezien wordt door de roverheid. Anders betaal je 21% BTW over een nieuw uitgebrachte herdenkings zilveren tientje (op basis van die goude gulden van weleer), omdat je denkt dat dit een Nederlandse zilveren munt is. (ja ja, ik was zo stom).
    Terwijl er op een Wiener Philharmoniker munt geen 21% BTW zit. Overigens wel 7% op de winstmarge, de zogenaamde marge regeling.

    Dus: even shoppen en goed de BTW nakijken voordat je werkelijk bestelt/koopt.

    En voor wie hier nog vragen over heeft: http://www.vrijspreker.nl/wp/event/seminar-spaarcenten-pensioen-euros-goud-of-3/

  4. Bij een programma op de radio noemden ze de heffing op spaargeld de ‘Cypruspers’ 🙂

  5. @Aristoteles [6]:
    Begraven in de begane grond onder het luik van de kruipruimte (als de woning zich daarvoor leent natuurlijk, niet “drie hoog achter”). Daar ligt toch gewoon de zandbodem onder? Misschien wel handig om het daar ondiep te begraven, dat het niet in het grondwater wegzinkt want dan moet je straks dieper graven :-). Kom je ergens in Nieuw Zeeland uit.

  6. Als ik iemand niet bij mijn leven en welzijn zou inlichten waar het ligt, dan vindt niemand het als me iets overkomt.
    Wat voor voorzorgsmaatregelen daarvoor nodig zijn, is ook nog een goeie, naast het vraagstuk over bergplaatsen.
    Ik heb geen goud, behalve de vergulding van 2 audio-stekkertjes en misschien in wat electronica hier en daar (duurder om te mijnen dan wat er aan goudwaarde in zit dus hier valt niets te halen haha). Ik zou de vindplaats in mijn testament kunnen vermelden, dan zou ik eerst DOOD moeten zijn. Stel dat ik te invalide raak om te kunnen mededelen waar het ligt, dan lijkt me een betere optie om het onder potentiële erfgenamen (het gaat altijd wel naar je familie als je geen testament maakt) daar 1 of liever 2 uit te selecteren die je zegt waar het ligt, maar als je ze niet 100% vertrouwt, dienen het weer anderen te zijn dan bij wie je eventueel een reservesleutel hebt toevertrouwd. Ik ken persoonlijk wel mensen die me dat niet zouden flikken maar ik ken de situatie van andere mensen en hun vertrouwen niet. Dus ik denk dat dit de parameters zijn waarmee zo’n vraagstuk beantwoord zou kunnen worden, op maat naar iemands individuele situatie.

  7. Beroerd stuk. Edelmetalen stijgen sinds 2011 niet meer mee met de inflatie. Bovendien betaal je een (te hoge) premie bij aankoop en verkoop. Je kunt dus beter contanten thuis hebben. 1 oz gouden munten zijn daarentegen wel weer geschikt voor de lange termijn. Met zilver zal het nooit wat worden, er is geen enkele bank die zilver koopt. Bij de volgende crisis zal de zilverprijs ook weer gedecimeerd worden. Ik vermoed dat dit gewoon een verkapte advertorial is voor de zilverenmuntenboeren.

    Prepperoni [26] reageerde op deze reactie.

  8. Wat erg interessant is om naar te kijken is de 50×1 gram die ze verkopen bij Amsterdamgold en Doijer en Kalff. Natuurlijk wel iets duurder dan normaal 50 gram maar het is breekbaar, waardoor makkelijk om mee te betalen.

  9. Een belangrijk aspect van edelmetalen is het ontbreken van counter party risk. Het inflationary debt based monetary system, dat banken het privilege geeft om geld als schuld in omloop te brengen via balansverlenging, staat op het punt om te slaan in een deflationary debt based monetary system. Vanaf zo’n Minsky-moment worden de krachten die geld laten verdwijnen groter dan de monetair beleid dat liquiditeit in omloop brengt. De deleverage leidt tot faillissementen en bancaire instabiliteit. Edelmetalen die fysiek aangehouden worden buiten het banksysteem beschermen hiertegen. Meer lezen over goud en historische monetaire rol van goud? Ga naar: http://www.economie-macht-maatschappij.com/goud.html

  10. Goud heeft tot nog toe altijd beter gerendeerd dan de inflatie ondanks dat de prijs ervan al decennia kunstmatig laag gehouden wordt door centrale banken. Alle fiat-valuta die zonder dekking uit het niets worden gecreëerd zullen ooit waardeloos worden en dan stijgt goud explosief in waarde. Een prima middel om je vermogen te beschermen dus maar minder interessant als belegging.

    Zilver is hoogst speculatief en minder geaccepteerd maar wellicht interessant als betaalmiddel. Toch zou ik dan ook voor goud gaan. Er zijn ook wel gouden muntjes van 5 tientjes.

    Jhon [22] reageerde op deze reactie.

  11. Een groot voordeel van zilver boven goud is dan wel weer dat zilver veel toepassingen heeft in de industrie. Goud heeft dat veel minder, in zekere zin is de waarde van goud daarmee net als briefgeld afhankelijk van de waarde die er aan toegekend wordt. Het voordeel van goud dat het niet onbeperkt uit de geldpers kan rollen blijft uiteraard, maar zilver heeft ook als grondstof voor de chemische en electronica-industrie een zekere waarde.

  12. Tja, daar sta je met je Krugerrand bij de zestienjarige bakvis bij Albert Heijn, die noch weet wie Kruger was, wat een rand is, wat goud is of waar Zuid-Afrika ligt. En de 23-jarige filiaalchef heeft via Google de koers van een rand opgezocht en wil je wel 23 cent er voor geven.

  13. “Je kunt ook uitgaan van wat je nodig hebt bij onverwachte tegenvallers zoals werkeloosheid: dan is het handig om een bedrag ter grootte van minstens enkele maandsalarissen vrij opneembaar te hebben.”

    We hebben een uitstekende WW-regeling met als achtervangen ZW en WWB.

    jAAP [23] reageerde op deze reactie.

  14. @Aristoteles [6]:

    Of doe alsof je een ziekelijke verzamelaar bent en verzamel allerlei spullen in je huis, zodat je er amper kunt lopen. Een inbreker zal snel weer omdraaien, omdat hij veel te veel moet gaan zoeken en denkt, dat je een armoedzaaier bent.

  15. Waarom zou je voor een vermogen aan goud in huis leggen als het dodelijk eenvoudig is om een uitgebreide voedselvoorraad aan te leggen.

    Voedsel wordt over het algemeen minder snel gestolen (hoewel na een ramp en tijdens oorlog de situatie wel anders is). Bovendien heb je vrij weinig aan al die dure dingen als er helemaal geen voedsel te verkrijgen is.

    Het meest waardevolle goud zit’m in je dagelijkse leven. Een huis, water, voedsel, kachel, kleding. Dat soort zaken zijn veel belangrijker. Wat moet ik met goud als er voedselschaarste is of als de kachel het niet doet omdat de gasboer staakt.

    Zorg voor een goede zelfvoorziening, dat is het beste goud wat je kan hebben.

    MMAP [20] reageerde op deze reactie.

  16. @Primitieveling [19]: Waarom zou je voor een vermogen aan goud in huis leggen als het dodelijk eenvoudig is om een uitgebreide voedselvoorraad aan te leggen.

    Omdat niet iedereen op zijn vaste stek wil blijven wachten, totdat de crisis, oorlog, overheerser aan zijn deurtje komt kloppen om de waardevolle voedsel- en energievoorraden te plunderen.
    Er zijn mensen die graag mobiel blijven en met hun vergaarde kapitaaltje gemakkelijk en snel een andere plek kunnen opzoeken. Dat gaat met 8 mud aardappelen en 5 gastanks wat moeilijker.

    Kortom: uw commentaren lees ik hier vaak, maar ze zijn erg eenzijdig. Zonder uw voorstellingsvermogen dat er ook andere mensen zijn, met andere behoeften en/of prioriteiten.

    Als u uw kapitaal (lees: voedsel, water, energie) liever op 1 plek bewaart, gemakkelijk te roven door welke agressie-gebruiker dan ook, is dat uw goed recht.

    Wat moet ik met goud als … Het eeuwige non-argument (zucht). Het doodsimpele antwoord: handel drijven met een gemakkelijk transporteerbaar, waardevast en goed deelbaar medium. Meer is goud niet: een medium om handel te drijven en waardevaster dan valuta, verotte aardappelen of schimmelende broden.

    Wat moet ik met een mud aardappelen, als die gasleverancier toevallig vlees wil, of geld, of goud, of een nieuwe auto. Hebt u dan van ALLES op de wereld een voorraadje? “Slim” hoor. Misschien eens even “out of the box” denken.

    Primitieveling [24] reageerde op deze reactie.
    zandhapper camp century McMurdo [32] reageerde op deze reactie.

  17. @Jhon [22]: Das waar, niets lijkt te ontkomen aan de graaihanden van de roverheid. Maar de “cypruspers” toont maar weer eens aan dat het verstandig is om niet alles in banktegoeden aan te houden maar ook iets van waarde in een “oude sok” te hebben. Daar komt de fiscus natuurlijk niet zo snel achter. Ik ken niemand die de inhoud van zijn portemonnee, cadeaubonnen of OV-chipkaart tegoed opgeeft aan de belasting terwijl dat dus allemaal moet. Hetzelfde geldt vaak voor andere zaken van waarde zoals antiek, goud en zilver (dus ook sieraden, bestek enz).

    @Vilseledd [17]:

    “We hebben een uitstekende WW-regeling met als achtervangen ZW en WWB”

    En welke dingen zullen in een echte crisis als eerste wegvallen denkt u?

  18. @Primitieveling [24]: 1000 kg goud??? Yeah, right. Enig idee hoeveel mud aardappelen, gastanks en huizen je daarvan zou kunnen kopen?

    Een kg goud doet momenteel ruim 40.000 euro’s, dus 1000 kg is een beetje buiten de werkelijkheid. Voor mij tenminste. Maar jouw uurtarief kan natuurlijk vér boven het mijne liggen, want ik krijg 1000 kg goud niet bij elkaar gewerkt in mijn leven hoor. Dat is 80 jaar werken voor een half miljoen per jaar en dan NIETS uitgeven, dus nog geen boterham eten in die 80 jaar.

    Maar goed, for the sake of argument: in een beetje stevig geveerde Mercedes Vito krijg ik dat gemakkelijk het land uit.

    En natuurlijk kunnen wij in Nederland allemaal en één voor één van de natuur leven. Maar… in tijd van werkelijke crisis kunnen we niet met z’n 17 miljoen allemaal uit diezelfde natuur (wat er dan nog van over is) leven.

    Dus ik blijf bij mijn standpunt: een compact en waardevol ruilmiddel is echt handiger. 😉

  19. @nm156 [11]: Ik kan je melden dat ik geen commercieel belang had met dit artikel. De coupures die ik aanbeveel (gouden baren, zilveren guldens) zijn voor de edelmetaalhandelaren relatief oninteressant vanwege de lage winstmarges. Luxe muntensets leveren volgens mij meer op. Die laat ik daarom liggen.

  20. @Reiny van der Sluis [21]: Als deze failliet gaat (en banken hebben tegenwoordig die neiging) gaat alles wat in hun kluizen zit naar de curator. Ook het goud dat juridisch van jou is. Het risico dat je met je edelmetaal wilde voorkomen (waardedaling / plotsklapse afroming bij een crisis) loop je dan alsnog.

    Een alternatief zijn bedrijven die verzekerde opslag aanbieden, maar niet gekoppeld zijn aan een bank. Die kunnen natuurlijk ook failiet gaan, maar hebben – anders dan een bank – een meer solide businesscase.

  21. Voor de mensen die hierin geïnteresseerd zijn, of juist hún tegenargumenten eens willen toetsen aan specialisten, andersdenkenden of gelijkdenkenden is het seminar op 13 april een uitgelezen mogelijkheid om op informele en ontspannen wijze van gedachten te wisselen.

    Zie o.a. de agenda op de homepage van Vrijspreker.

  22. Wie nog geld over heeft kan het beter steken in de ontwikkeling van COMPRESSED AIR ENGINE techniek.
    Als je ver genoeg weet te komen wordt je vanzelf uitgekocht door de oliemaatschappijen die de hele techniek zo lang mogelijk buiten bereik het op grote schaal toepassen houden.

    Dee techniek is eingelijk al heel oud en blijkt keer op keer ook al te worden toegepast maar de grote doorbraak is er niet.

    Er schijnen ook motoren te worden gebouwd door WILLY WORTELS die werken met het het combineren van een carburatuur-uitlaat wat dan een soort plasma of elektrisch veld opbouwd wat door de hoge temp uitlaatgassen schoonbrand.
    mijn engels is niet zo goed dus zoek zelf even op het net

  23. @MMAP [20]: Die waarde van het goud is heel mooi maar op het moment dat je zonder je eigen aardappelen voor de deur van die boor staat om zijn aardappelen te kunnne kopen om ook echt te eten om in leven te blijven is het uiteindelijk zijn keuze voor welke hoeveelheid goud die zak met aardappelen van eigenaar wisselt.Hij kijkt u en uw magere kinderen eens goed aan en zegt dat kost je een kilo goud.U kunt natuurlijk overwegen om nog naar de volgende boerderij te rijden maar ja u ziet de inmiddels gestrande bolides die al hun geld kwijt waren aan de schaarse brandstof en geen goud meer overhadden voor die kilo aardappelen bij de volgende boer.

    Waar kennen we dat van de laatste grote oorlog over europa.Dus de waarde van het goud is een mooi gegeven in vredestijd maar op het moment van oorlog bent u wellicht sneller van uw goud af dan van uw zorgen.
    Want de eerste beste strijder zal u het geld afhandig maken al was het maar in ruil voor een lekke rubberboot of een zak rotte appels.

    Kortom het goudsprookje in een mooi verhaal waar de schrijvers zelf garen bij spinnen maar als het echt mis gaat is die zak aardappelen meer waard dan die kilo goud want die kan ik dan met u ruilen 1 op 1.En als u denkt betere zaken te kunnne doen dan mag u de magere gezichten van u familie aankijken en proberen bij de volgende boer te geraken die wellicht op zijn beurt zegt 1 kilo aardappelen kost u 2 kilo goud.

    Zo werkt dat toch met vraag en aanbod.

Comments are closed.