sm6Door onverwachte heffingen en bank holiday’s (Cyprus) en de euro’s in je portemonnee worden langzaam minder waard doordat overheden eigenhandig euro’s aan het geldsysteem toevoegen (de bekende geldpers). Euro’s inwisselen voor edelmetaal is een goede manier om je bezit tegen deze gevaren te beschermen.

Met edelmetaal behoudt je je koopkracht heb je een alternatief ruilmiddel achter de hand. Edelmetaal is er in vele soorten en maten: goud, zilver, baren, munten. In dit artikel analyseer ik welke coupures het meest geschikt zijn voor koopkrachtbehoud en als ruilmiddel en hoe je ideale portefeuille edelmetaal er uit zou kunnen zien.

 

Edelmetaal voor behoud koopkracht van je huidige vermogen.

Dit is vermogen dat je niet dagelijks hoeft aan te spreken en wilt beschermen tegen inflatie. De goedkoopste vorm van goud en zilver zijn baren. Kies voor baren van een producent met onbetwistbare reputatie; deze zijn tzt makkelijk weer terug te ruilen voor euro’s. Bekendheid bij het reguliere publiek is minder van belang; zolang de professionele inkopers ze maar blijven accepteren. De London Bullion Market Association (LBMA) keurt producenten van baren en munten. Let op hun London Good Delivery- certificaat. Goudbaren vanaf 250 gram zijn genummerd en hebben een eigen certificaat.

 

Welk deel van je vermogen je om zou moeten zetten in edelmetaal hangt af van welke adviseur je vraagt. Willem Middelkoop adviseert minstens een kwart van je vermogen; de andere kwarten in vastgoed, aandelen en cash. Anderen adviseren tot 60% van je vermogen. Je kunt ook uitgaan van wat je nodig hebt bij onverwachte tegenvallers zoals werkeloosheid: dan is het handig om een bedrag ter grootte van minstens enkele maandsalarissen vrij opneembaar te hebben.

 

Edelmetaal als alternatief ruilmiddel wanneer euro’s sterk inflateren.

Of de euro plotseling instort of dat deze steeds sneller inflateert weten we niet. Wel zal men dan willen overstappen op een alternatief ruilmiddel. Kort na een dergelijke monetaire transitie zal iedereen moeten wennen aan de nieuwe situatie en zal ook de bescherming van eigendom niet optimaal zijn. Al te opzichtig rondstrooien met grote exotische coupures is daarom niet verstandig: je staat snel bekend als iemand die in de slappe was zit en er zijn altijd mensen die daar een graantje van willen mee/inpikken. Niet opvallen is het devies: de eerste periode alleen kleine en gangbare coupures aanbieden.

 

Stem de grootte van de coupures af op wat je na de transitie noodzakelijk bent om te kopen. Richt je in eerste instantie op basisbenodigdheden als eten en drinken. Met te grote coupures loop je het risico dat er geen wisselgeld voorhanden is en je in één keer 50 broden moet kopen. Daarom de kleinste coupure afstemmen op hoeveel je logischerwijs in 1 keer kunt afnemen. Dit bedrag wordt je kleinste coupure, je “kleingeld”. Stel: je huishouden kan in één keer vijf broden bewaren en consumeren zonder dat ze oud worden. Deze broden koop je momenteel voor zeg 10 euro, dus zorg dat je genoeg “kleingeld” van 10 euro hebt. Dit zijn bijvoorbeeld zilveren munten met één of een halve troy ounce zilver.

 

Zilveren kleingeld is echter relatief duur om aan te schaffen. Hoeveel kleingeld je nodig hebt zal afhangen van de tijd die het kost om weer een redelijke ruileconomie op te bouwen waarbij ook grotere coupures gebruikt kunnen worden. Kies daarvoor een redelijke periode (bijv een maand). Wie in een maand gemiddeld € 400,– uitgeeft aan eten en drinken, zal dat bedrag aan “kleingeld” in huis moet hebben.

 

Betalen met munten is meer gangbaar dan met kleine baren. Er zijn diverse munterijen in de wereld die munten slaan. Krugerand, Maple Leaf en Eagle zijn enkele bekende namen, echter vooral in het kringetje van libertariers en muntenliefhebbers. Voor het gros van de Nederlanders zijn deze munten net zo bekend als een willekeurige glimmend schijfje uit het verre Azie, je valt dus al snel op als groot-edelmetaal-bezitter. Het beste kun je de bekende zilveren guldens, rijksdaalders en tientjes in huis hebben. Ook niet-bezitters zullen deze coupures snel accepteren: het guldentijdperk is immers nog geen 15 jaar geleden en de meesten weten zich vast nog wel te herinneren dat ze ooit van zilver waren. Guldens zijn echter weer onbekend bij buitenlanders, dus houdt ook alternatieven achter de hand. Woon je in of vlakbij een wijk met veel Turkse middenstand? Overweeg een paar gouden Piasters.

muntjes

Houd naast het kleingeld enkele middelgrote coupures voor grotere aankopen of investeringen. Hoeveel hangt helemaal af van hoe groot je behoeftes dan zijn en hoe snel er een systeem van betrouwbare en makkelijk bereikbare goudwisselkantoren is opgezet. Daar kun je tzt je grotere gouden baren van hierboven weer inwisselen voor kleingeld.

 

Waarvoor zijn gouden munten als Krugerand, Maple Leaf en Eagle geschikt? De productie van dergelijke munten is een nauwkeurig proces en ze hebben een laag gewicht (31 gram). Hierdoor betaal je relatief veel per gram goud, wat het minder geschikt maakt voor het efficiënt vastleggen van je vermogen. Ze kosten echter nog steeds zo’n € 1300,- per stuk, te groot om je dagelijkse boodschappen mee te doen. Dergelijke munten zitten dus precies tussen servet en tafellaken in en zijn in mijn optiek ongeschikt als efficiënte waardeopslag of betaalmiddel.

 

Om de eerste periode na een monetaire transitie te overleven heb je dus een beperkte hoeveelheid onopvallende zilveren munten uit het guldentijdperk nodig. Leg het grootste deel van je vermogen echter vast in gouden baren van onbetwistbare herkomst, bijv met LBMA-certificaat.

 

Heb je daadwerkelijk zilveren munten in huis? Stop een paar in kunststof hoesjes en neem ze vanaf nu altijd mee in je portemonnee. Om overal en altijd voorbereid te zijn op een onverwachte bank holiday èn om alvast te wennen aan het bij je dragen van echt hard geld!

Ingezonden door Prepperoni

32 REACTIES

 1. @Hub Jongen [2]:
  Enig idee hoe snel de trottoir tegels die voor de supermarkt liggen door die ruiten gaan als mensen echt geen geld meer van de bank kunnen halen.

  Er hoeft maar 1 schaap over de dam te zijn hoor.Kijk naar de rellen in hoek van holland en haaren het volk zal zich snel losmaken van alle jukken en met die eerste golf van plundering zal het gehele gezag aan zijn eind zijn en hoewel dan onze eigen regering zich als ASSAD zal willen gedragen is er voor hen ook geen ontkomen aan aangezien heel de wereld dan ik opstand zal zijn wegens de finaciele uitbuiting door de mannen en vrouwen in 3 delig pak en lakschoenen.

 2. Niemand heeft een kilo goud.
  Dus onzin.
  Als een boer met aardappels alles wil verkopen, naast wat zijn gezin zelf nodig heeft, dan moet ook hij de waarde van al die aardappels opslaan in een ruilmiddel om andere goederen te kunnen kopen.
  Zilveren guldens(3,30 euro) en rijksdaalders (7,65 euro) zijn daarvoor het best geschikt.

Comments are closed.