.http://www.youtube.com/watch?v=rDXcbLr_gWM

6 REACTIES

 1. Kennelijk zijn er ook in Cyprus en in het parlement grote bezwaren tegen deze grove schending van persoonlijke eigendomsrechten.

  De stemming hierover in het parlement van Cyprus is uitgesteld tot maandag.

 2. Van een trendbreuk gesproken!

  Tot op heden heeft Europa er letterlijk alles aan gedaan om de spaarder maximaal te beschermen. De garanties werden overal in Europa opgetrokken tot 100.000 euro en de bevolking kreeg de impliciete garantie dat iedere bank gered zou worden.

  Toen vorig jaar het Europees banksysteem dreigde om te vallen, beloofde Draghi zelfs onbeperkte middelen beschikbaar te maken om PIGS-papier op te kopen. De spaarder was opnieuw gerustgesteld. Zijn geld bij de bank was veilig.

  Tot dit weekend alles werd omgegooid in Cyprus. Alle inspanningen van de voorbije jaren werden hier tenietgedaan door één simpele beslissing.

  En voor wat? Voor de magere 5,8 miljard euro die dit kan opleveren? Dat verdwijnt toch in het niets in het geheel der dingen!

  Je zou kunnen stellen dat het “maar” om 6,75% of 9,9% gaat. Dat is ook zo. Vandaag.

  Belangrijker is echter de boodschap die je als spaarder krijgt. Zal bij toekomstige reddingsoperaties de spaarder opnieuw moeten bijdragen? En misschien worden de heffingen dan groter? Terechte vragen, me dunkt.

  Bron: http://www.beurs.com/2013/03/17/spaargeld-niet-langer-veilig/18885?utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_campaign=mrmarket&utm_content=

 3. Alles direkt van de bank halen, goud kopen en dat op een geheim plekje verbergen ! Dat is echt de enige bescherming van je bezit.

 4. Plaats jezelf eens even in de schoenen van de gemiddelde Cyprioot.

  Je hebt meegewerkt aan de redding van Griekenland, Ierland en Portugal en dan komt jouw land plots in dezelfde situatie.

  Alleen krijg je meteen het mes op de keel.

  Ofwel lever je een deel van je spaargeld in of de ECB stopt de financiering van de banksector waardoor je alles dreigt te verliezen.

  Welkom in Europa.

  Ik kan me voorstellen dat Cyprioten straks naar de bank hollen om hetgeen nog resteert van hun spaarcenten in veiligheid te brengen.

  Deze maatregel was bedoeld om het banksysteem te redden, maar kan best het tegenovergestelde effect hebben.

  Het vertrouwen is geschonden. Zwaar geschonden. Een grens is gepasseerd.

  Natuurlijk, als iedereen naar de bank holt, zijn er maar een paar die hun geld in handen krijgen vooraleer de deur op slot gaat.

  De kans is groot dat we hier te maken krijgen met een corralito.

  Bankrekeningen worden bevroren en je kan niet maar aan je geld. Misschien kan je nog net 50 of 100 euro per week afhalen om te voorzien in je levensonderhoud.

  En tegen de tijd dat je weer aan je geld kan, is het misschien niet veel meer waard. In Argentinië hebben ze daar al ervaring mee.

  De geest is in ieder geval uit de fles. Zuid-Europa zal met argusogen de ontwikkelingen in Cyprus volgen. Zo weten ze meteen wat ook hen straks te wachten staat.

  Maarten Verheyen

 5. De onrust rond Cyprus heeft op de beurzen en bij de EU banken al meer gekost dan de 6 miljard die de spaarders op Cyprus moeten ophoesten.

  Dit hele spel van de ECB en Brussel gaat toch werkelijk niet over 6 miljard, dit gaat over iets totaal anders, alleen blijft het nog speculeren waarover dit werkelijk gaat.

  Want niemand zit toch te wachten op onnodig onrust op de financiële markten en de ECB en Brussel konden toch weten dat deze actie van ze heel wat teweeg zou brengen.

  Is het de VS die de EU gebruikt als bliksemafleider van hun eigen sores of willen ze dit als precedent gebruiken? Is het de Russen die een hak moet worden gezet? Is het een boodschap aan de rest van de wereld dat we moeten weten dat het geld nergens meer veilig is en overheden met één graai je kunnen pakken? Is het systeem aan het instorten en is Cyprus een begin aankondiging?

  Wat zijn eigenlijk de problemen voor Cyprus? Heeft men er geld gestolen en weggesluisd, naar god mag weten wie? Geeft Cyprus meer geld uit dan het binnenkrijgt, want dan zou het probleem niet bij de banken moeten worden neergelegd maar juist bij de overheid. Of hebben de banken het geld niet meer op de rekening staan en heeft men het ergens vergokt en zijn ze nu op zoek naar een manier om dit weer aan te vullen?

  Zeer onduidelijke situatie en zeer vreemde manier van problemen oplossen.

  Al met al, een totaal zieke situatie die is ontstaan.

Comments are closed.