In  de   19de eeuw faalde Griekenland  tenminste vier keer in het terugbetalen van een externe
pixs
staatsschuld : in 1826,1843, 1860 en 1894.

Dit gebeurde ook nog een keer in 1932.

De totale lengte van de moratoria bedraagt 90 jaar, bijna de helft van de tijd dat het land een onafhankelijke staat is.

Maar ook in de oudheid ging het al mis.

Gedurende de vierde eeuw B.C. faalden een aantal Griekse steden in het terugbetalen van leningen die zij  bij de Tempel van Delos hadden afgesloten.  De Tempel verloor 80 procent op de uitstaande bedragen.

Hoewel Griekenland  op dit gebied geen wereldkampioen is (een aantal Zuid-Amerikaanse Staten hebben het  nog slechter gedaan met Ecuador en Venezuela aan de top (  elk tien keer bankroet), is de les overduidelijk: leen geen geld uit aan Griekenland.

Men kan  slechts raden naar de redenen waarom noch door overheden,  noch door media aan het bovenstaande aandacht geschonken is voor met Griekenland aan het euroavontuur begonnen werd.

Hugo van Reijen

2 REACTIES

  1. met andermans geld ligt dat anders. je weet als politicus dat het niet terugkomt maar dan zit jij allang in een comfortabele burgemeestersfauteuil of op een internationale belastingvrije post.
    de ongeborenen en de kinderen die later voor deze enorme blunder moeten opdraaien zien alleen maar een enorme staatsschuld en via staatsscholing maak je die gewoon wijs dat dat was om te ‘ investeren’ in hun toekomst.

    JK de Jager heeft vast niet zelf zijn geld gestoken in griekse staatsobligaties. ondanks de enorme winsten die in het verschiet lagen.

  2. Ecuador en Venezuela… Door Correa en Chavez omgetoverd tot socialistische paradijzen, toch?

Comments are closed.