Europa_LegpuzzelNog maar een jaar geleden waren het uitzonderingen die schreven over het einde van de euro zoals deze nu (nog) is. De Vrijspreker was een uitzondering die schreef dat die munt kapot zou gaan; het werd ons zelfs vaak kwalijk genomen.
Toen was het een “eenzame wolf”. Nu is het al een “wolventroep” geworden!

 

In die wolventroep zit nog weinig eenheid of structuur,  maar ze zijn het wel eens dat de huidige euro compleet verdwijnt.

De meeste artikelen gaan ook uit van een of andere staatsvorm die dan “anders”  zal worden terwijl de libertarische  ideeën veel meer uitgaan van het individu. Uitgaan van de natuur van de mens als mens! Met als samenlevingsprincipe NAP.

Misschien is deze stap nog te groot. Het is daarom toch zeer nuttig om van de meningen en voorstellen van anderen kennis te nemen.

Vanochtend las ik een interessant artikel van Adjiedj Bakas   in DDS :
Hoe het post-euro Europa eruit ziet“.

Dat getuigt van heel wat meer realiteit dan de meeste andere schrijvers.
Al zijn libertariers het er niet helemaal mee eens, het lijkt wel een stap vooruit.

Adjiedj Bakas: “Ik denk dat Europa heel goed in vier muntunies opgedeeld kan worden. Iedere muntunie bundelt de krachten van culturele vergelijkbare landen. Je krijgt dan een in de Britse invloedssfeer, een in het zuiden, een in het oosten en ene in het noorden. Duitsland, Nederland, de Scandinavische landen, Oostenrijk en Vlaanderen gaan dan samen in de Hanze Unie met de SuperMark als nieuwe munt.” Zie kaart:

Daarin wordt nog slechts heel weinig gezegd over de staatsvorm in elk van die vier “staten”, hoeveel persoonlijke vrijheid komt in elk? En hoe moet dat met de huidige politici? Is er “hoop”?

Europa_muntuniekaart

 

 

 

Lees zijn artikel

 

 

 

 

 

 

(Link hierboven) en laat in het commentaar eens weten hoe je er over denkt.

Trendwatcher Adjiedj Bakas is auteur van o.a. het boek De Staat van Morgen.   www.bakas.nl

13 REACTIES

 1. Hopen dat Hegel het juist had: “der germanische geist ist der geist der freiheit”

 2. Zonder de EU is het opportuun te concureren tegen de NAFTA,AZIE & de BRICS landen.
  Indien de afspraken conform de subsidiariteits beginsel worden nageleefd is het een fluitje van een euro cent.
  Zolang er geen grondwettelijk Hof is in NL blijft de bevolking arm !

  Jhon

 3. De huidige EU draait vooral op wat in de plattegrond Hanze-Unie wordt genoemd.

  Maar die Hanze-Unie is betreft het gebied wat door Hitler ooit als Verbond van Germaanse Volkeren is betiteld (ware het niet dat hij Duitsland iets groter had geacht).

 4. Bakas is een koekebakker 1e klas. Begrijpt niets van het eurosysteem.

  De derivatenberg zorgt ervoor dat iedereen keurig in het gelid blijft.

  Eerst komt de revaluatie van goud waarna onderlinge schulden kunnen worden voldaan. Pas daarna is het mogelijk om uit de euro te stappen.

  Alles wat we nu meemaken is keurig netjes voorgeregisseerd.

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 5. Groots Brittannië ? Om ze over de streep te trekken ? Een Tweede Gouden Eeuw met de huidige (EU) overheid gaat het zeer zeker niet worden. Eerder het Derde Donkere Decennium.

 6. @Hub Jongen [9]:

  De credit default swaps zijn bedoeld om het wegstrepen van schulden onmogelijk te maken. Het bankensysteem dient namelijk intact te blijven.

  Centrale banken kopen alle slechte schulden op en de goudvoorraad zal deze schulden gaan dekken.

  De euro wordt gewoon oneindig bijgeprint want daar is ie voor gemaakt.

  Deficit’s don’t matter…

 7. Het geheel komt mij een beetje over als een goocheltruc. Blijkbaar is de beste man tot de conclusie gekomen dat de huidige euro niet goed werkt. Chapeau!

  Maar dan tot de conclusie te komen dat dergelijke muntunies niet zo’n goed idee zijn doet hij niet. Om een een of andere reden moet een muntunie dus? Dus dan maar een viertal kleinere unies? Vreemd.

  Quote:
  “Iedere muntunie bundelt de krachten van culturele vergelijkbare landen.”

  Dit geeft het een beetje weg. Ik zou zeggen economisch vergelijkbare landen.

 8. Twee korte opmerkingen waarom ik het ertikel ongeloofwaardig vind;

  Hij gaat ervanuit dat er in Europa welliswaar machtsgeile gekken rondlopen maar dat er zich niet een durf te wagen aan een greep naar meer macht.

  Foute veronderstelling, in mijn optiek is er op de achtergrond al genoeg gerommel gaande en zal een dergelijke greep naar meer macht niet uitblijven en zal de burger zijn recht terug willen, zijn recht om te bepalen wat hij wil en waar hij recht op heeft, kortom een burgeroorlog die zal gaan om het herwinnen van de macht.

  Verder gaat hij er bijna aan het einde van het artikel in een van de laatste allineas vanuit dat we aan beide zijden van de oceaan hetzelfde denken en er niet op uit zijn om de arbeiders uit te buiten.

  Alweer een grove fout in zijn denkwijze; Mits het zo is dat aan de zijde van Europa dezelfde denkwijze bestaat als in de USA dan zal weldra de uitbuiting van de arbeiders zijn vervolg gaan krijgen en zal de ene na de andere baan verdwijnen en de arbeider min of meer verplicht zijn om voor een zeer laag dagloon te gaan werken, de tekenen zijn er weilliswaar wel maar in zijn opportunisme vergeet hij dat WIJ in Europa, en met name Nederland, Duitsland en Frankrijk burgers hebben die zich hiertegen massaal zullen verzetten, wat uiteindelijk zal leiden tot, jawel punt één van mijn twee korte opmerkingen, een burgeroorlog om de macht terug te brengen waar ze hoort, bij de burger en niet bij de politiek (lees kapitalistische lobby, corporates of hoe ik je ook moet zeggen)

Comments are closed.