Bitcoin_stralendHet lijkt er op alsof iemand veel voordeel van gebruik van bitcoins kan hebben. Maar de allereerste vereiste blijft toch dat je dan het proces goed moet begrijpen.. En (het zal aan mij liggen???)  zover ben ik nog niet.

 

Maar de site  http://visual.ly/bitcoin-infographic?utm_source=visually_embed   verduidelijkt toch weer heel veel.

De transactie doet me denken aan PGP = Pretty Good Privacy waarmee een tijd geleden ook Nederlandse libertariërs onderling gecommuniceerd hebben.
Dat systeem was vrij eenvoudig maar het gebruik is toch uitgestorven. Waarom? Niet duidelijk; waarschijnlijk voelden de gebruikers niet erg de behoefte om de communicatie geheim te houden.

Nu ontvingen we een verwijzing naar de site:
http://visual.ly/bitcoin-infographic?utm_source=visually_embed

die veel (niet alles!!) over een bitcoin-transactie verduidelijkt. Minimaal aan te raden voordat u op het seminar vragen gaat stellen!
Best interessant allemaal en wie weet wordt dit bitcoin-proces nog eens de redding voor uw spraarcentjes!!

Geef je wel op tijd op voor het seminar op 13 apriil: Inschrijvingen beginnen al aardig te lopen.  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/03/inschrijven-seminar-spaarcenten-pensioen-euros-goud-of/

6 REACTIES

 1. Bekijk ook Zerocoin.

  Bitcoin is een onafhankelijke “munt”eenheid en heeft voordelen t.o.v. het geld van de staat. Echter, omdat Bitcoin geen gecentraliseerde server heeft en alle informatie decentraal beschikbaar is (wat de kracht is van Bitcoin) kunnen instanties de geschiedenis van een Bitcoin achterhalen, dit brengt privacyrisico’s met zich mee.

  Zerocoin is (naar ik gehoord heb, ik ben geen expert) een systeem dat gebruik maakt van een verzameling Bitcoins, je draagt eerst bitcoins bij aan het systeem, als je wilt betalen dan krijg je willekeurige Bitcoins uit die verzameling toegewezen, zodat het moeilijker wordt een betalingsgeschiedenis te achterhalen.

 2. De Bitcoin computers in het netwerk creëren continu antwoorden op wiskundige puzzels. Elke paar minuten wordt een nieuwe puzzel gegenereerd. De computer die als eerste het antwoord weet te vinden op de onderhanden puzzel wint en verspreid het antwoord in het netwerk. Het antwoord op de puzzel kunnen de andere computers in het netwerk wel heel snel controleren om te constateren dat ze hebben verloren en overgaan naar de volgende puzzel.
  Betaaltransacties worden begraven in de lange reeks antwoorden en wanneer ze zijn ondergeneeuwd zijn ze geverifieerd. Door dit ‘begraven’ kunnen kwaadwillenden gedane transacties niet manipuleren omdat het opnieuw vinden van de antwoorden, die een aanpassing vereist, veel langer duurt dan het gehele netwerk samen dat doorgaat met de nieuwe puzzels. Er bestaat simpelweg geen computer die sneller is dan alle computers in het netwerk samen.

  Voor de geïnteresseerden is er in begrijpelijke taal op http://www.watisbitcoin.nl te lezen wat Bitcoin is. Wellicht is dit handig ter voorbereiding op het seminar.

 3. Verduidelijkt wel wat, maar wat ik nog niet begrijp: het maximale aantal bit coins is 21 miljoen. Daarna hebben de miners dus geen werk meer. Maar de miners zijn een belangrijk onderdeel van de transaktie verificatie, Die gebeurt dan op een gegeven moment niet meer.

  Bubbelprikker [4] reageerde op deze reactie.

 4. @pcrs [3]:

  even googlen, deze vraag is namelijk al honderden keren gesteld.

  (reward + transaction fee) compenseert de miner.

  Als de reward wegvalt, blijft alleen nog een transaction fee over. Op dit moment wordt nog nauwelijks een transaction fee gevraagd, maar dat zal dus substantieel moeten toenemen.

 5. Duidelijke infographic. Zeer leerzaam. Mijn grootste probleem is inmiddels niet zo zeer het begrijpen van de werking van de bitcoins.

  Mijn grootste probleem is dat het nogal technisch gecompliceerd kan zijn om DAADWERKELIJK anoniem & een hoge mate van veiligheid te bereiken. Vanwege het karakter van de bitcoin wordt verwacht dat jij ook helemaal verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je wallet (private keys).

  anonimiteit is niet gegarandeerd met bitcoin als je niet de juiste stappen onderneemt. Werkt volgens mij nog niet goed met Tor, I2P o.i.d. Een VPN snap ik zelf nog niet helemaal hoe dit werkt.

  veiligheid idem dito.Vind het nog moeilijk hierin keuzes te maken. Google maar eens op paper wallet en brainwallet. Dan heb je nog offline wallet clients, en online wallets. Regelmatig back-uppen op externe hard-disk / flash geheugen – USB. Volgens mij houd dit toch nog potentiële gebruikers tegen.

  Ook weet ik nog niet hoe ik ze wil kopen. Exchange? Lokale verkoper? (via Ideal? vergeet anonimiteit dan maar gewoon).

 6. De vraag zou ook kunnen zijn: in hoeverre begrijpen wij echt hoe het fiat geldsysteem werkt???

  Ik ben pro-BitCoin. Ik vind het aspect “geen banken en geen roverheid” het mooiste. Ik denk dat het een prima, uitontwikkeld initiatief is om de nieuwe tijd in te gaan. Kijk maar naar Tegenlicht aflevering “Power to the People”, waarin wordt gesteld dat de nieuwe Industriele Revolutie wordt, dat wij van Consumenten Producenten gaan worden. Daar hoort, denk ik, een niet-parasitaire valuta bij.

Comments are closed.