Peter SchiffPeter D. Schiff, de bekende economie-expert en beleggingsadviseur uit de VS, heeft in een uiterst heldere speech uitgelegd waar de wereldeconomie momenteel staat. Aan het eind van dit artikel is de video van zijn speech opgenomen.

In de video legt Peter D. Schiff op de van hem bekende, uiterst heldere en inzichtelijke wijze onder meer uit waarom deflatie geen ramp is en inflatie wel. Daarnaast verklaart hij waarom de rente in de meeste Westerse landen niet omhoog kan, en dus ook niet zal stijgen. Dat is overigens iets dat de regelmatige bezoeker van dit blog niet uitgelegd hoeft te worden, maar dat even terzijde.

Het verhaal van Schiff is een verademing vergeleken bij de geluiden die we iedere dag via de media moeten vernemen van menig academisch gevormde econoom. Vanwege hun dienstbaarheid aan de heersende machten pleeg ik deze categorie economen aan te duiden als ‘hofeconomen’. Op zijn Randiaans zou je ze ‘witch doctors’ kunnen noemen, vanwege diezelfde dienstbaarheid. Zij vallen vooral op door alles wat zij weten maar dat ondertussen niet zo is, om wijlen Ronald Reagan te parafraseren. Bekende misvattingen die door economen van buiten de Oostenrijkse school voor waar worden verkocht zijn bijvoorbeeld ‘deflatie is gevaarlijk’, ‘het stimuleren van de export is belangrijk’ of ‘als de overheid schulden maakt om via de consumptie de economie aan te slingeren betaalt zich dat later terug’ etc.

De brille en nuchterheid die Peter D. Schiff daar tegenover stelt is een verademing. Aan het eind geeft hij nog een prognose van de ontwikkelingen in de valutamarkten.

Paul Verhaegh

PS Video reblogged from: http://lewrockwell.com/schiff/schiff205.html

15 REACTIES

 1. Ik luister hier sinds tijden al niet meer naar .

  Ik denk dat de VS een heel ander probleem heeft , en dat is dat gene wat hier nog nooit besproken is , en mijn inziens ook niet besproken gaat worden.

  Valt niet in het gebied van de economie….maar in de context van geopolitiek , alle problemen die je ook middels alternatieve media worden voorgeschoteld , zijn ” windowdressing “.

  Maak de leugen zo groot , en verberg hem niet eens….en de mensen zullen snoeven en grijnzen om zoveel domheid , als je probeert het uit te leggen.

  En het is zoooooo eenvoudig.

  Ron [3] reageerde op deze reactie.
  Bubbelprikker [4] reageerde op deze reactie.
  Bubbelprikker [6] reageerde op deze reactie.

 2. @Raymond [2]:
  Ik denk dat de VS een heel ander probleem heeft , en dat is dat gene wat hier nog nooit besproken is , en mijn inziens ook niet besproken gaat worden.

  Bespreek het dan. Want uit je reactie kan ik nu niet opmaken wat je punt is. Weet zeker dat Hub er zelfs een artikel van wil plaatsen op de voorpagina, als het duidelijk opgeschreven wordt.

  Wat bedoel je met windowdressing? heb dit opgezocht, maar heeft doorgaans iets met beleggingsportefeuilles te maken. Of bedoel je dit in bredere context, als een manier om zaken gunstiger voor te stellen dan dat ze zijn?

  Wat bedoel je met geopolitiek? als ik dit opzoek, kan ik nog steeds niets met je reactie.

  @Ron [3]:
  Wat is er dan met dit boek? is het als aanvulling op Raymond bedoelt, of als weerlegging?

  Ron [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Bubbelprikker [4]: Dag Bubbelprikker, Kaplan schrijft over het onderwerp geopolitiek in zijn laatste twee boeken, de genoemde en ook Moesson -deze heb ik gelezen- van bol.com:
  In Moesson toont Robert D. Kaplan overtuigend aan hoe cruciaal de Indische Oceaan zal zijn voor de wereldmachten van de 21e eeuw. Net als de moesson zelf, een klimatologisch verschijnsel dat zowel funest als onontbeerlijk kan zijn voor welvaart en groei, zal de opkomst van de omringende landen (waaronder India, Pakistan, China, Indonesië, Birma, Oman, Sri Lanka, Bangladesh en Tanzania) een verandering in het globale machtsevenwicht veroorzaken dat niet kan worden genegeerd. De Indische Oceaan zal de spil worden in de wereldwijde politiek. Hier zal de strijd om democratie, onafhankelijkheid van energiebronnen en religieuze vrijheid worden gewonnen of verloren en hier zal de buitenlandse politiek van de westerse landen zich op moeten concentreren om hun mondiale dominantie te behouden.

  Ik meende dat Raymond hier op doelde en nodigde hem op deze manier uit te reageren, net als jij boven doet.

  Bubbelprikker [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Ron [5]:

  Interessant! Bedankt voor de snelle reply. Ik zal deze auteur en z’n ideeën zeker even nalopen.

  Ik houd zelf meer van duidelijke reacties, niet van die ’trigger’-reacties (bij gebrek aan beter wordt), die door hun onduidelijkheid of ongenuanceerdheid reacties op proberen te roepen.

  bijvoorbeeld
  @Raymond [2]:
  En het is zoooooo eenvoudig.

  O ja? Als dat zo is, dan past het vast wel in een reactie. Enlighten me.

  Raymond [14] reageerde op deze reactie.

 5. @Ron [10]:

  Dank je. Ik heb de verschillen in je artikel gevonden.

  Flauw dat Schiff niet met Mish in discussie wil.

  Four Major Errors
  1) Schiff and many others simply fail to understand the role of credit in a credit-based economy.
  2) Many of those calling for hyperinflation were too US-dollar focused.
  3) There are numerous currency problems elsewhere that should have been easily seen.
  4) There is an absurd faith in China (of all places) even though money supply growth in China has far exceeded money supply growth in the US.

 6. @Ron [9]:

  Shedlock zou zich beter kunnen beperken tot fotograferen.

  Quote: “My definition of inflation is an increase in money supply and credit with credit marked to market. Deflation is the opposite.”

  Zie text in bold: kan iemand mij een econoom (geen fotograaf) citeren die deze definitie hanteert ?

  In het land van de blinden lijkt de fotograaf koning te zijn..

 7. @Bubbelprikker [6]:

  Sorry , was niet mijn bedoeling om “aanmatigend “over te komen .

  Maar ik denk dat het verstandig zou zijn om de huidige “multimediale informatie kerstboom” eens los te laten , en weer de geschiedenisboekjes uit de kast te halen.

  Ik adviseer het jaar 1933 eens grondig onder de loep te nemen , u weet wel FDR’s ” New Deal ” …..and we should say : It wasn’t new , and it was no deal.

  In dat jaar is er fundamenteel iets veranderd in de wereld , en dat geld voor zowel de financiële als geopolitieke verhoudingen.

  Op 9 maart 1933 is de Verenigde Staten van Amerika in surseance van betaling gegaan , en zoek maar eens uit hoe FDR en zijn vrinden dit hebben opgelost.

 8. geopolitical landscape
  Unmanned systems have become the legal and ethical problem child of the global defense industry and the governments they supply, rewriting the rules of military engagement in ways that many find disturbing. And this sense of unease about where we’re headed is hardly unfamiliar. Much like the emergence of drone technology, the rise of China and its reshaping of the geopolitical landscape has stirred up a sometimes understandable, sometimes irrational, fear of the unknown. It’s safe to say, then, that Chinese drones conjure up a particularly intense sense of alarm that the media has begun to embrace as a license to panic. China is indeed developing a range of unmanned aerial vehicles/systems (UAVs/UASs) at a time when relations with Japan are tense, and when those with the U.S. are delicate.
  http://www.zerohedge.com/news/2013-03-01/guest-post-here-comes-chinas-drones

Comments are closed.