Vrouw-Sterker“Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.” Wikipedia

Waarom zijn er dan zo weinig vrouwen actief in de libertarische beweging?

8 REACTIES

 1. misschien zien vrouwen de staat wel als ‘ grote broer’ die met geweld ervoor zorgt dat zij gelijk worden gemaakt aan mannen, of zelfs dat zij een beetje extra geholpen worden.

  niet even productief zijn en toch gelijk loon kunnen eisen. wie wil dat niet? onevenredig veel in de WAO zitten met psychische problemen. vast geen feest voor de betrokken vrouwen, maar ze denken vast dat ze recht hebben om op andersMANs zak te teren.

  en ze denken misschien dat ze de Staat nodig hebben voor hun bescherming maar staan niet stil bij het feit dat de staat hen juist ontwapend en machteloos maakt.

  daarenboven zijn vrouwen gemiddeld meer ‘ gevoelsmensen’ en laten zij zich wellicht meer leiden door de linkse ‘ feel good mafia’ dat we allemaal elkaar moeten verzorgen en dieren en bomen knuffelen etc.
  schijnt dat logisch nadenken helpt bij het zien van de moraliteit en ratio van het libertarisme en naar analogie van IT, daar blinken vrouwen gemiddeld niet bepaald in uit.

  tragisch want de meeste vrouwen zouden nooit zelf direct geweld gebruiken om hun zin te krijgen, maar hebben geen enkel bezwaar om morele en financiele steun te geven aan mannen in uniformen die dat namens hen gaan afdwingen. zolang iemand ze maar vertelt dat ze er recht op hebben.

  maar ik kan er ook compleet naast zitten want zoals Freud al zei: ‘ wass will das Weib?”

 2. Jammer dat ik deze discussie moet gaan voeren in het kader van de internationale vrouwendag.

  Los van het feit dat vrouwenemancipatie een gerechtvaardigde strijd is. Maar dat hele vrouwendag gebeuren komt wat over als de internationale vrouwendag voor socialisme.

  En dat is best jammer. Als je de grondprincipes van het Libertarisme beschouwd is elk mens individu. Volgens mij maakt het dan geen fluit uit of je geboren bent ben een paaltje of een gaatje, om het maar eens kort door de bocht grafisch uit te drukken.

  Enorme verschillen tussen man en vrouw? Kon wel eens culturele shit zijn. Gaat de libertarische vlieger op voor zowel man als vrouw? Denk het wel!

  Dus wat is in mijn optiek de meest geƫmancipeerde vrouw? Libertarische vrouw!

 3. Er zijn zeker vrouwelijke libertariƫrs.

  Dat mannen en vrouwen voor de wet gelijk zijn wil niet zeggen dat het fout is dat er een bepaald “rollenpatroon” bestaat. Mannen repareren fietsen en computers en maaien het gras, vrouwen koken en doen de was. (Gaat natuurlijk lang niet altijd op, maar voor het idee.) Daar is niets mis mee, zolang mannen en vrouwen allebei gerespecteerd worden.

  Mannen zijn van oudsher misschien meer betrokken in politiek, daarom zou het zo kunnen zijn dat meer mannen zich inzetten voor libertarisme.

  arvr [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Aristoteles [4]:
  Quote:
  “Dat mannen en vrouwen voor de wet gelijk zijn”

  Welke wet? Hebben wij als Libertariers geen broertje dood aan de wet? Waarom zou een wet moeten bevestigen dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben als het recht op vrijheid een natuurrecht is? Als eenieder daarmee geboren wordt?

  Ik heb al eerder aangegeven dat traditionele rolverdeling een geest van het verleden is en een cultureel verhaal is. Zelfs al zouden een man en vrouw kiezen voor een traditionele rolverdeling dan maakt dat de vrouw nog steeds niet onderdanig. Het is en blijft een individuele keus voor de vrouw maar het geeft de individuele vrijheid niet op.

 5. – Over het algemeen zijn vrouwen minder bezig met politiek dan mannen
  – Onbekend met het libertarisme. Ik ben jaren terug hier bij toeval terecht gekomen door de juiste zoektermen bij Google in te vullen.
  – Het libertarisme oogt minder sociaal (bijv. wat als het inkomen wegvalt), wat de meeste vrouwen toch erg belangrijk vinden.
  – Misschien is het inderdaad het logisch kunnen nadenken. Ik heb een technische opleiding.

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

 6. @devas [7]:
  “- Misschien is het inderdaad het logisch kunnen nadenken.”
  Misschien. Al merk ik in gesprekken vaak dat vrouwen ook veel logischer kunnen denken dan hun mannen.
  Hoe iemand denkt, reageert, voelt is ook voor een groot deel door zijn/haar verleden bepaald en wat iemand is aangepraat.

  Iedereen is “anders”
  Als vrouwen echt gaan nadenken, zullen ze ook tot de conclusie komen dat vrijheid meer welvaart breng dan dwang. Kijk maar naar de geschiedenis.
  Dat betekent ook dat in vrijheid veel meer mogelijkheden zijn om allerlei voorzieningen te maken. Sociaal te zijn, in plaats van socialistisch!!

Comments are closed.