Het eerste dat je van je accountant te horen krijgt is:phos

“Hou  zoveel mogelijk buiten de boeken, want als je alles boekt, hou  je gegarandeerd niets over.”

Het advies van de accountant is goed, de Griekse staat niet.

Het op een lijn krijgen van Grieken, Nederlanders en Duitsers: het is een illusie, waaraan alleen de domsten onder ons nog lijden.

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. Dit herinnert me aan mijn tijden (10-15 jaar geleden) als programmeur in Spanje. Een boekhoudpakket was onverkoopbaar als er geen speciale ‘knop’ voor de zwarte boekhouding was. Zoiets van een keer drukken: ‘zwart’; twee keer drukken: ’totaal’; dan nog een keer drukken: ‘officieel’. Dit was zelfs in de middelgrote bedrijven gebruikelijk en ik schat dat van al mijn klanten, gemiddeld de helft van de boekhouding zwart ging.
  Dan vraag ik me af: Hoe betrouwbaar zijn de BNP cijfers van Spanje? Zit die zwarte economie daar bij inbegrepen? Bedenk dat op basis van die (onbetrouwbare?) cijfers de EU-subsidies worden toegekend!

 2. Ik woon in Griekenland en we hebben hier ons eigen bedrijf en ik weet dat ondernemers inderdaad vrijwel nooit hun hele omzet opgeven aan de belastingdienst.

  Maar zo’n advies van een accountant is overbodig want ALLE Grieken weten dat de staat erop uit is de burgers zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Dit geld is namelijk nodig om de rente en de schulden van het land af te kunnen betalen.

  De belastinginkomsten komen zeker niet ten goede aan de opbouw van het land. Ziekenhuizen en scholen verkeren in erbarmelijke staat maar er wordt duidelijk niets aan gedaan.

  Vergeet niet dat de meeste ondernemers in dit land een eenmansbedrijfje of familiebedrijfje hebben: een winkel, een taverne, een garage o.i.d. Ik heb het nu dus niet over grote bedrijven of multinationals.

  Elke Griek weet dat als je je kinderen in deze tijden van crisis nog te eten wilt kunnen geven, je zo ver mogelijk uit het zicht van de belastingdienst moet zien te blijven.

  De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe belastingen ingevoerd en bestaande belastingen zijn verhoogd. In combinatie met de teruglopende omzet in het bedrijfsleven, klopt het dat je aan het eind van de rit niets overhoudt als je al je inkomsten zou opgeven.

  Wij werken het hele jaar door en 7 dagen per week. Onze omzet is enorm teruggelopen, veel leveringen hebben we nooit betaald gekregen en door alle extra belastingen en kosten is ons bedrijf nog nauwelijks rendabel te noemen. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle winkels en bedrijfjes in onze omgeving. Ik geloof niet dat er nog een ondernemer in dit land is die winst weet te maken.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  jantje [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Jacky [2]:

  Heel erg, en de grote vraag is waar dat naar toe gaat. Mensen met logisch verstand streven naar meer welvaart. Daarbij moet het toch vlug duidelijk worden dat ze uit die EU moeten? Om dan zelf te bepalen welke maatregelen ze moeten nemen om van al die belastingen af te komen.

 4. @Jacky [2]:
  “De belastinginkomsten komen zeker niet ten goede aan de opbouw van het land. ”
  Die kant gaat het hier ook uit. Belastingen verdwijnen in zakken van managers, adviseurs, Grieken, bankiers, maar vooral niet meer ten goede aan de burgers.

 5. Ik heb sowieso nooit veel begrepen van het EU denken. Er zijn zeker problemen in Griekenland. Kort samengevat, de Griekse Economie kan never nooit niet concurreren met de noordelijke landen onder een gelijke munt.

  Als je zou moeten denken richting een oplossing zou je zeggen dat je, als je een bergje miljarden zou willen spenderen, die miljarden direct zouden moeten gaan richting de Griekse bedrijven. Toch? Zodat dat bedrijfsleven weer gezond en concurrerend wordt …

  En wat gebeurt er? Er gaan bergen miljarden naar de failliete Griekse overheid, die regelrecht het zwarte gat in gaan zonder dat het Grieks bedrijfsleven er iets aan heeft.

  Arme Grieken …..

 6. Een economie kan niet eeuwig blijven groeien… Het enige dat blijft doorgroeien tot aan de dood is een kankercel…. Politici hebben het alleen maar over economische groei, economie is als een elastiekje, eraan blijven rukken totdat het elastiekje knapt… We zouden ook geen economische groei moeten hebben maar ons uit laten over de waardering van onze natuur. Dat schept banen en we worden er allemaal beter van (behalve multinationals en energiebedrijven).

 7. Zuiden van Europa heeft nooit een zichzelf respecterende middenklasse gekend die daar eens normale wetten heeft weten te bedingen.

 8. “Zuiden van Europa heeft nooit een zichzelf respecterende middenklasse gekend die daar eens normale wetten heeft weten te bedingen.”

  @Pteranodon: ja en tegelijk heeft men in de Zuidelijke EU-landen een gezond wantrouwen jegens de overheid, waar we hier nog wat van kunnen leren volgens mij.

Comments are closed.