Geweldig nieuws volgens http://www.nu.nl/geldzaken/3358256/spaartegoeden-nieuw-record.html want we hebben in Nederland met z’n allen bijna 330 miljard euro op spaartegoeden staan. Einde bericht? Nou, nee, niet echt. Het is eerder een halve waarheid.
Ten eerste lees ik op http://www.nrc.nl/carriere/2013/01/22/weer-meer-nederlanders-in-de-schulden/ dat er meer Nederlanders met schuld zitten en er ook steeds meer in de problemen komen om die af te lossen. Vorig jaar is het aantal Nederlanders dat problemen heeft om de schulden af te lossen met 30.000 is gestegen: van 700.000 naar 730.000. En dat zijn alleen nog maar de zichtbare schulden zoals die bij het BKR zijn geregistreerd. Al die niet geregistreerde schulden zitten daar niet eens bij (huurachterstanden, energiekosten, abonnementen, belastingdienst en zorgverzekeringen).
En ten tweede is het bedrag aan spaartegoeden van 323,6 miljard met 4,8 miljard euro gestegen naar 328,4 miljard euro volgens het berichtje in de eerste link van dit artikeltje. Dat is een stijging van een “whopping” 1,48% in een jaar tijd. Nou, dat is lekker zeg, met een door de roverheid gemelde inflatie van rond de 3%. Het spaargeld lijkt dus wel op te lopen als bedrag in euro’s, maar de koopkracht ervan daalt per saldo met 1,5%.
Zo ziet u maar weer: altijd checken waar het bericht over gaat en dubbelchecken of er niet iets anders geconcludeerd kan worden.
Nu.nl neemt net als bijna alle andere gecommercialiseerde schriftelijke media bijna al haar berichten van het anp/novum over.
die uit geldelijk gewin doorgeefluiken zijn van propaganda van lobbygroepen inclusief overheden. Daarnaast zijn zij niet te beroerd nog een handje te helpen de mensen te beduvelen door het (bijna volledig) ontbreken van wederhoor in de richting die volgens hen wenselijk is hoe mensen denken. Daarbij mag de waarheid gerust sneuvelen. Dus al jaren pro vrouw/ anti man, pro europa/anti burger, pro vakbond/anti werknemer, pro commerciele adviseur/ anti consument, pro hulpverlener/anti client, pro politieke hoogleraar/anti autodidact en pro schatkist/anti belastingplichtige. Niet verwonderlijk dat zij met anonieme redacteuren werken. Uw terechte kritiek past op duizenden artikelen van deze bronnen.
Alle onderdanen volledige in papier op het moment dat het waardeloos wordt
Blijf het grappig vinden dat ik steeds weer “deskundigen” op tv hoor zeggen dat de consument geen vertrouwen meer heeft in de economie, waardoor ze het geld oppotten
Dat uit CBS onderzoek is gebleken dat 45% van de burgers moeite heeft met het betalen van de rekeningen wordt gemakshalve even vergeten.
De volgens kenners goede journalisten als Jeroen Pauw en Paul Witteman nodigen in hun tv programma nogal eens van dat soort economische deskundigen en politieke financiële mensen uit, maar helaas confronteren ze die “deskundigen” en “volksvertegenwoordigers” nooit standaard met dit soort cijfers. Want met dit soort cijfers blijkt maar dat het niet aan het consumenten vertrouwen ligt, maar aan gebrek aan geld bij de burger.
Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.
Zou het zo kunnen zijn dat de echte rijken dan zoveel spaargeld hebben?? Ik sta bv €79,- in het rood op de bank en heb geen spaargeld. Worden (gedeeltelijke) aflossingen van een huis bv ook meegerekent als spaargeld?
Ik geloof eigenlijk helemaal niets meer aan cijfers wat door gesubsidierde bedrijven worden vrijgegeven.
@Primitieveling [3]:
“Dat uit CBS onderzoek is gebleken dat 45% van de burgers moeite heeft met het betalen van de rekeningen wordt gemakshalve even vergeten. ”
Daarnaast is er een NL hypotheekschuld waarover op Nu.nl:
Nederlandse hypotheekschuld hoogste in eurozone
DEN HAAG – De Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind vorig jaar bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone.
Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.
Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld.
Daarnaast hebben huishoudens spaardepots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen, aldus NU.nl
uit
Zij “wij” nu allemaal Rijk ?
Primitieveling [7] reageerde op deze reactie.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130102_00420315&word=belgen+sparen
@Hub Jongen [5]:
Rijk ben je als je een huis heb om in te wonen, eten om te eten, en kleding om warm te blijven.
Veel geld op de bank is makkelijk, maar als je het niet uit durf te geven ben je straatarm.
En trouwens, een hypotheek of pensioen reserves heb ik niets aan. Dat geld kan ik niet uitgeven, dus dat geld is er feitelijk ook niet voor mij (hoewel ik de hypotheek al heb uitgegeven).
Het devies van de massamedia luidt: “hou het volk zelfgenoegzaam en dom”.
Met meer mensen die in de schulden raken en meer spaartegoeden (van hetzelfde aantal mensen??) dat in waarde daalt, is er over het hele front dus enige achteruitgang als je iedereen’s geld op 1 hoop zou gooien.
Deze gegevens zijn nét niet genoeg voor mij om er uit te kunnen opmaken of nou het verschil tussen rijk en arm hiermee toeneemt. Het aangaan van een hypotheekschuld verbiedt iemand niet om geld opzij te zetten op een spaarrekening. In hoeverre is er een overlap?
MMAP [11] reageerde op deze reactie.
@Pteranodon [10]: Interessant dat je zoekt naar het verschil in toename tussen arm en rijk. Maar dat maakt verder niets uit in de schijntoename van spaartegoeden (want MINSTENS 1,5% minder koopkracht met die tegoeden, ik heb de vermogensbelasting niet eens meegerekend) en de stijging van de schulden en grotere moeite die schulden te voldoen.
Of iemand met een dikke hypotheek ook een dik spaarbankboekje heeft, maakt daarin niet uit, lijkt mij tenminste. Gegevens van welke groepen de spaartegoeden hebben en welke groepen de schulden zijn mij niet bekend.
Minder koopkracht van schijn-toename van spaartegoeden én meer schulden is dubbele achteruitgang.
Comments are closed.