Ratio-57-74x120ANPR gaat groot worden. ANPR staat voor automatische nummer plaat herkenning (recognition). Het zijn camera’s die door computer algoritmes leestekens en getallen kunnen herkennen. Zet zo’n camera langs de weg met een harde schijf en je hebt een totaal overzicht van al het passerende verkeer. Vergelijk de gescande kentekens met de database van wanbetalers van het CJIB of de belastingdienst en je kan heel gemakkelijk de wanbetalers opsporen. Vergelijk de kentekenhouders die passeren met een database van veroordeelde drankrijders en je kan selectief automobilisten laten blazen.

Er zijn uiteraard grote privacy risico’s aan deze technologie verbonden. Om de een of andere reden heeft het CBP geoordeeld dat dit een toegestaan middel is. Maar dan alleen als de hits worden bewaard en nooit de gewone passant. Dus als uit de bestandsvergelijking blijkt dat iemand niet verdacht is moet hij direct uit de database verwijderd worden om zijn privacy te waarborgen.

Dit kwam mede naar aanleiding van ervaringen in Rotterdam en Zwolle waar men sinds 2009 experimenteert met het opslaan van kentekens. Men sloeg de kentekens van de no hits 10 tot 120 dagen op. Er zijn plannen gemaakt om het land in sectoren op te delen zodat men alle verkeer tussen de sectoren kan volgen. De gemeente Amsterdam zou graag haar netwerk van camera’s die de vervuilende oude vrachtwagens moeten weren ook inzetten als digitale slotgracht. Zodat al het verkeer dat het centrale gedeelte van de stad in en uit gaat wordt gescand en de kentekens opgeslagen.

Daarnaast is er @migo boras.Sinds augustus 2012 is de internationale grenscontrole terug. En hoe! ANPR camera’s scannen bij de belangrijkste grensovergangen alle kentekens. Hierdoor is het mogelijk om als ook de no hits worden opgeslagen een totaal register van alle grenspassages met gekentekende voertuigen vast te leggen op de belangrijkste grensovergangen.

De verschillende ANPR systemen om reistijdinfo te verzamelen kunnen natuurlijk ook aan een nationale database worden gekoppeld. Waardoor straks iedere forens meerdere keren per dag wordt gescand als ware hij een zak zout bij de kassa van een supermarkt. Met dit verschil dat zijn gegevens worden opgeslagen en voor strafrechtelijk onderzoek kan worden gebruikt.

Bestands vergelijkingen openen tal van nieuwe mogelijkheden. De ANPR camera bij het zandpad in Utrecht zal goud waard blijken te zijn. Mensen met een uitkering die toch daar worden gesignaleerd kunnen een extra controle van de belastingdienst verwachten. De leaserijder die claimt zijn auto niet prive te gebruiken voor meer dan 500 km per jaar en tijdens de zomervakantie gescand is bij de grensovergang en drie weken later gescand is toen hij terugkeerde heeft wat uit te leggen. De werkloze die iedere dag om half negen een groot industrie terrein op rijdt. De reclassering ziet precies waar iemand wanneer is geweest. De belastingdienst ziet wanneer een ZZP-er het bedrijven terrein oprijdt en wanneer deze het terrein verlaat en weet dus het minimum aantal gewerkte uren. De auto van de coffeeshop eigenaar zal overal gevolgd worden om te kijken waar de kwekerijen zitten.

Als de no hits, de scans die niets opleverden, toch 4 weken mogen worden bewaard is wederom een grens overschreden. Want als je het 4 weken mag, mag het dan niet 4 maanden? Of 4 jaar? Vrijheden en privacy opgeven is nooit gelimiteerd, het is altijd een absolute actie. Want als je iemand toestemming geeft een beetje je privacy te schenden zal deze dit steeds verder proberen op te rekken. Sta je verkrachting van je privacy toe dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je keer op keer voor 4 weken wordt genomen of keer op keer voor 4 jaar. Er is een integriteitsgrens overschreden. Helaas ziet de Tweede Kamer dit waarschijnlijk niet in en stemt ze straks in met een opslaan van alle gescande kenteken gegevens voor een periode van 4 maanden weken.

Het uitgangspunt lijkt hier te zijn dat de burger in principe een verdachte is die gecontroleerd dient te worden door een almachtige overheid. Dat dit ook de grondslag was voor de bejegening van burgers in de DDR hoef ik denk ik niet uit te leggen. De DDR is er echter nooit in geslaagd alle voertuigbewegingen van gekentekende motorvoertuigen te registreren. De NL overheid kan dit wel en aarzelt niet nu de kans daar is. En pakt hier door technologie geholpen door daar waar de controles van de DDR ophielden.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

NB: Alhier het ambtelijke stuk van Teeven om de Tweede Kamer te masseren.

Ik citeer uit dit stuk: Tijdens alle ANPR-acties in 2009 in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn in totaal ruim 265.000 kentekens gescand. Dit leidde tot ruim 6500 hits (2,5 %). Aan het merendeel van de hits (75 %) liggen boetes of belastingschulden ten grondslag. 

Dit wijst erop dat het vooral effectief is voor repressie en belasting heffing. Trots meldt de heer Teeven: Tijdens alle ANPR-acties in 2009 in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn in totaal 2700 voertuigen daadwerkelijk gecontroleerd (op het totaal van ruim 6500 voertuigen dat een hit opleverde). Dat leverde € 660.000,- aan geïnde boetes en belastingschuld op, 260 in beslag genomen voertuigen en bijna honderd processen-verbaal

Kortom, de conclusie van het hele ANPR verhaal lijkt te zijn dat de burger zijn privacy mag inleveren om vooral maar te zorgen dat de belastingdienst haar centen krijgt.

23 REACTIES

 1. Volgens mij heeft ene Meneer Hayek ons ooit hiervoor gewaarschuwd. Boekje genaamd “Road to serfdom”.

  Kern van het probleem wat Ratio schetst is niet dat het technisch mogelijk is maar dat een overheid er misbruik van maakt.

  De oplossing is dan ook niet om te vechten tegen de technologie, maar tegen de overheid. De weg vooruit is de weg naar minder overheid. Stap voor stap kortwieken.

  Ratio [2] reageerde op deze reactie.

 2. Klopt als een bus, het is niet de schuld van de techniek, maar wie zegt dat een kleinere overheid minder gevaarlijk is?
  Lijkt me vrij naief. De meeste ambtenaren zijn simpele volgers/slapers die geen gevaar vormen.
  De gevaarlijke types die het circus runnen vormen al een klein groepje, kortwieken is dus zinloos.

  Er is maar 1 oplossing, alle reguleringen, checks and balances weer opnieuw invoeren en een sterke trias politicas of scheiding der machten… alles wat we zogenaamd in onze strijd tegen het terroristme hebben ingeleverd.
  Deze regels zijn ooit juist bedacht en bedoeld om de machthebbers te kunnen controleren en aan te pakken.

  Terug met die regels dus!

  arvr [12] reageerde op deze reactie.

 3. Bizar weer, maar ja, zolang we elke keer weer lekker blijven stemmen op die oude conservatie partijen, veranderd er ook niets.
  In tijden waar regeringen juist de touwtjes moeten laten vieren, trekken ze ze juist harder aan.
  Dit is toch gewoon duidelijk, waarom zien ze dat niet?

  arvr [13] reageerde op deze reactie.

 4. Al jaren erger ik me aan het feit dat in Nederland de basisregels van ons rechtssysteem geschrapt zijn.
  Vroeger gold het basisrecht: “Bezit geldt als volkomen titel”. Allang door justitie overboord gegooid. Nee ik moet, als de overheid dat wil, bewijzen dat iets van mij is. Of het nu goederen of geld is. Met name dat laatste gebruikt justitie maar al te graag bij de “pluk ze wet”.
  Ook “Goeder trouw wordt verondersteld, kwader trouw moet worden bewezen”, heeft de overheid ook aan zijn laars gelapt. Het begon met de fiscus, deze omgekeerde bewijslast, maar thans is het eerder regel dan uitzondering.
  Dit zijn zeer ernstige schendingen van onze privacy, maar slechts weinigen piepen. Dus boimetrische kenmerken in een paspoort: moet kunnen, telefoon- en internetverkeer maanden vastleggen: heel gewoon, overal camera’s op straat met gezichtserkenning: moet mogen. Via onze mobiele telefoon zijn we traceerbaar, waar we zijn; met pinnen laten we weten waar we kopen en voor hoeveel. En de lijst is nog veel langer.
  En het lulmotief van onze roverheid is vrijwel steeds: VEILIGHEID, in uw belang.

  Philosoof G&R Eigenwijs [10] reageerde op deze reactie.

 5. op elke weg staan camera`s met daarop de melding:
  verkeersteller bekeurd niet.

  weet iemand hier het fijne van
  zijn deze camera`s stiekem toch voor nummerplaat herkenning?

 6. @Hoeder [7]:

  Het is een bizarre situatie, het helpt om misdaad te bestrijden; MAAR!
  Het zet ons burgers ook te kijk voor wie maar kijken wil.
  Wat willen wij er mee en wat kunnen we er mee?

  @Stefan [8]:

  Deze excessen voeden dan weer de roep om maatregelen en
  zo gaat het dan als maar door!

 7. @Ewan [4]:
  Quote:
  “… maar wie zegt dat een kleinere overheid minder gevaarlijk is?”

  Het probleem van overheid is de machtsconcentratie. Machtsconcentraties trekken mensen/bedrijven aan als motten naar het licht. En levert een belangenspel op waar wij, de gemiddelde burger, aan het kortste eind trekken. Minder machtige overheid trekt minder (zwarte) motten aan. Maar als je de lijn van deze logica doortrekt, wat trekt dan nul komma nul zwarte motten aan?

  Quote:
  “Er is maar 1 oplossing, alle reguleringen, checks and balances weer opnieuw invoeren en een sterke trias politicas of scheiding der machten”

  Ik predik een vernietiging van machten. Het checks and balances gebeuren was een idee uit de Amerikaanse grondwet. Als je nu kijkt naar de Amerikaanse politiek moet je tot de conclusie komen dat die ideeën de vuilnisbak zijn ingegaan. Grondwet niets meer dan een stukje perkament.

  “Deze regels zijn ooit juist bedacht en bedoeld om de machthebbers te kunnen controleren en aan te pakken. Terug met die regels dus!”

  Dat woord, machtshebbers, diezelfde machtshebbers die de regels gingen maken. Is dan regels de oplossing?

 8. @Stefan [5]:
  “Bizar weer, maar ja, zolang we elke keer weer lekker blijven stemmen op die oude conservatie partijen, veranderd er ook niets.
  In tijden waar regeringen juist de touwtjes moeten laten vieren, trekken ze ze juist harder aan.Dit is toch gewoon duidelijk, waarom zien ze dat niet?”

  Simpel antwoord: Het systeem snapt propaganda. Het is een omgeving waarin de gemiddeld Jan Boerenl#l en de aangetrouwde Truus Boerenl#l dagelijks de bevestiging vinden in de door anderen aangereikte meningen.

 9. @Primitieveling [11]:

  Niet zomaar LED lampjes, hiervoor zijn infrarode LEDS nodig.
  Licht in het infra-rode spectrum is voor het menselijk ook niet zichtbaar. Nachtcameras pikken het wel op. Op de videobeelden zal dan alleen een helder schijnsel of lichtbal te zien zijn.

  Er komt wel een beetje knutselwerk bij kijken : LEDs zijn diodes. Diodes kunnen stroom maar “naar een kant” doorgeven dus de juiste polariteit is cruciaal. Voorts hebben LEDs een konstante stroom nodig : Je kan een LED niet zomaar aan een batterij’tje aansluiten, dan brandt hij direkt door. Je moet met de wet van Ohm de weerstand uitrekenen en er weerstandjes tussen solderen.

  Klinkt misschien een beetje ingewikkeld maar het valt uiteindelijk wel mee. Suxes met je pet 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=X-n0iUTVsPo

 10. Bovenstaande sprekers hebben natuurlijk allemaal gelijk. Maar toch: indien mailberichten 2 jaar worden bewaard en telefoongesprekken worden afgeluisterd, dan stuur je een berichtje per post. Probleem opgelost. Kentekens worden 4 weken bewaard? Pleur een ander kenteken op je auto. “Hoogwaardige software technologie” is vaak o zo eenvoudig te omzeilen.

 11. Ik zat er vandaag aan te denken waarom die overheid toch alles over ons wil weten.

  Het antwoord is heel simpel men maakt een optelsom van alle beperkingen die men de burger oplegd en komt tot de conclusie dat er een punt komt waarop die zwijgende volzaamheid gaat omslaan in opstandigheid en ongehoorzaamheid.

  Je hoort het al dat men sociale media gaat volgen dus een reactie op vrijspreker gaat dan per direct in de landelijke database omdat je te kritisch bent over dat hele toneel spel in Den Haag.

  Het is een kwestie van tijd dat er ook hier een opstand uitbreekt omdat het FINANCIEEL KANIBALISME van d erijke op de armen het kritieke punt bereikt.

  Iedere AAP kun je een kunstje leren dus waarom moeten die hoog opgeleiden of het hogere kader zich zelf zoveel verrijken ten koste van de mensnen onder aan die financiele ladder binnen hun organisatie of bedrijf.

  Ik heb er net weer een werkdag van 05.00 tot 19.00 met de vrachtwagen opzitten.Ja lekker allemaal kleine straatjes met veel fietsers veel adressen en je nog telefonisch opjagen waarom je toch niet al die klanten voor 12.00 hebt geleverd.
  En ja boetes zijn voor mezelf dus tel uit je winst en het extra gevaar voor mede weggebruikers.

  En dan zie ik die zakenlui met hun mooie wagen,lekker bekomen van een dure zakenlunch die men volledig declareerd en dan moet ik het doen uit een half koude fikandel uit de automaat bij de pomp en koffie uit een papieren beker voor 1.70 en de hele dag vieze wc bij de pomp waar je meestal ook nog eens 50 cent voor moet betalen.

  Eens breekt de klomp en dan zingt TRACEY CHAPMAN …TALKING ABOUT A REVOLUTION.

  arvr [19] reageerde op deze reactie.

 12. NEDERLANDSE JONGEREN VECHTEN IN SYRIE PASPOORT AFNEMEN

  Het klinkt allemaal zo mooi.Maar als je diezelfde jongens een Raar groen pak aan doet met een rare BLAUWE baret of een teken van DE NATO OF VN om de schouder plakt en aan de andere zijde een NEDERLANDS VLAGGETJE je betaald ze een dubbel SALARIS op dat moment ga je ze HELDEN noemen.

  Wat is het verschil BEIDE ZIJN OP ZOEK NAAR SPANNING,AVONTUUR en waar de een zich blij maakt over die mooie auto die men van het extra geld kan aanschaffen heeft de andere tenminste nog een overtuiging zonder vette betaling.

  Dus als oud militair zeg ik wat is het verschil tussen deze jongeren en hun wapenbroeders in een NL LEGER PAK die het alleen maar doen voor de poen,avontuur of gewoon omdat het toevallig hun baan is en de minister heeft besloten hen uit te zenden.

  Vraag 100 militairen of zij de officiele lezing van 9/11 geloven en zie je eigen verbazing over de antwoorden die je terug krijgt.

 13. @zandhapper oranje revolutie nl [17]:
  Quote:
  “Het antwoord is heel simpel men maakt een optelsom van alle beperkingen die men de burger oplegd en komt tot de conclusie dat er een punt komt waarop die zwijgende volzaamheid gaat omslaan in opstandigheid en ongehoorzaamheid.”

  Heel slim gesteld. Daarom gaat het stap voor stap, zodat de mensen kunnen wennen aan de beperkingen in hun leven. Dat is wat er gebeurt op de weg naar de mens als slaaf van de overheid.

 14. Wie heeft er een kniptang in de aanbieding.Hij moet wel geissoleerd zijn en geen angst voor flits en camera palen hebben.

  Ach de enige die ons straks van het kwade oog kunnen verlossen zijn de HACKERS en gelukkig voor ons zijn die er nog steeds als mogen ze MET DRONES VAN DE AARDBOL GESCHOTEN worden.Men is al druk aan het schrijven op nieuwe wetten om CYBER VERZET te kunnne straffen met het omleggen van de dader.

  Maar ach CYBER controle van volkeren is een slagveld wat ongrijpbaar zal zijn en juist dat besef lokt de overheden internationaal uit tot dit soort gedachtes.

  DAVID TEGEN……..MARK RUTTE

 15. @Stefan [6]:

  Ik zou dan infrarood LEDs nemen, met een grotere batterij.
  Het menselijk oog kan het licht niet zien, maar de kamera wordt er net zo goed door verblind, en andere mensen vragen zich dus niet af wat die rare kwiebus met die lampjes in zijn gezicht moet.

 16. In dictaturen (en itt een republiek met een grondwet die de rechten van minderheden waarborgt, is een democratie op papier een dictatuur van de meerderheid en in praktijk van een kleine elite) is het altijd al zo geweest, dat je nergens last van hebt als je je maar aan de regels houd.

  Goed voorbeeld is Singapore. Als je niets op straat gooit, geen wiet dealt, en geen jonge meisjes verkracht, kan je genieten van een super veilige en super schone stad. Doe je dat wel dan wordt je ongelooflijk zwaar gestraft (zo staat op wiet dealen de doodstraf).

  Burgers die zich aan de regels houden hebben helemaal geen privacy nodig. Ze doen immers niets fout, dus waarom mag de overheid hen dan niet controleren? Alleen wetsovertreders (de genoemde wanbetalers, e.d.) hebben belang bij zoveel mogelijk privacy.

  Een heel andere discussie is of die wetten legitiem zijn. Zijn ze dat niet dan is iedere controle er één te veel. Zijn ze dat echter wel dan heb je je er maar aan te houden en zijn alle maatregelen die de overheid neemt om efficiënter te werken toe te juichen.

Comments are closed.