piraatNederland kampioen bespieden We kennen drones uit het conflict in Afghanistan en van de strijd in Pakistaanse tribale gebieden. Wie het nieuws volgt, weet dat deze onbemande high-tech vliegtuigjes daar worden ingezet voor spionage- en aanvalsdoeleinden. Maar met Nederlandse achtertuintjes worden drones wat minder vaak in verband gebracht. Onterecht, naar nu blijkt.

Uit de Staatscourant, waarin de vluchten achteraf zijn gepubliceerd, blijkt dat de Nederlandse politie al sinds 2009 in meer dan veertig gemeenten geregeld drones inzet. Volgens officiële cijfers vloog er al 132 keer een met camera uitgerust onbemand vliegtuig boven de Nederlandse huizen, straten, steegjes, tuinen en kantoren. Waarom weet niemand, want de inzet is aan geen enkele regelgeving verbonden. Ook onbekend is wat er met de verzamelde gegevens gebeurt.

 

Naar aanleiding van deze onduidelijkheid vroegen meerdere Kamerleden, onder wie Ahmed Marcouch, opheldering aan minister Opstelten (Justitie en Veiligheid). In zijn toelichting stelde Marcouch dat burgers “niet het gevoel moeten krijgen dat ze stiekem worden bespioneerd.”

 

De Piratenpartij is blij met de vragen van de Kamerleden aan de minister. Maar de partij vraagt zich wel af of zij zich wel voldoende beseffen dat Nederland intussen kampioen is in het bespieden van burgers. Zo voert Nederland al jarenlang de ranglijst aan van het aantal telefoontaps: zelfs in absolute aantallen worden in ons land meer telefoons afgeluisterd dan in de Verenigde Staten. Nederland geniet bovendien wereldwijde bekendheid als de uitvinder van eerst de flitspaal en later de trajectcontrole. Die laatste is overigens in veel Europese landen nog steeds verboden. De reden? Privacy. Echter, het Nederlandse parlement gaf deze week toestemming om gegevens van auto’s, onder andere verkregen door trajectcontroles, voor de duur van vier weken op te slaan.

 

Aan privacy hebben Nederlandse bestuurders meestal weinig boodschap. Zo zijn de vragen gericht aan een minister die de politie de bevoegdheid wil geven elke willekeurige computer te hacken. Zo maar, zonder verdenking. En als onderdeel van de wijzigingen in de huurwet maakt de belastingdienst straks doodleuk elk inkomen aan private bedrijven bekend. Als de Nederlandse burger intussen nog niet het gevoel heeft dat ze wordt bespioneerd, zou dat eigenlijk wel moeten.

 

De Piratenpartij maakt zich al sinds haar oprichting grote zorgen over deze toenemende erosie van privacy in Nederland. Gedeeltelijk is dat op principiële gronden. De overheid hoeft simpelweg niet alles van haar burgers te weten. Het lukraak bespieden van burgers hoort thuis in een politiestaat. Maar de bezwaren kennen ook een praktische kant. De privacy-gevoelige gegevens die worden verzameld moeten namelijk ook worden opgeslagen. Dit gebeurt in toenemende mate digitaal en gecentraliseerd, wat ze kwetsbaar maakt voor fouten, misbruik en zelfs diefstal.

 

De structurele inzet van drones om ons te bespieden terwijl we ontspannen in onze achtertuin gaat de Piratenpartij dan ook veel te ver. We roepen de overheid op om de dronevluchten volledig te staken totdat er duidelijkheid is over de regelgeving en over de manier waarop er met de verzamelde gegevens wordt omgegaan. Daarnaast vragen wij de huidige Kamerleden om zich veel kritischer op te stellen tegenover het kabinet als het gaat om de privacy van burgers. Voordat van privacy überhaupt geen sprake meer is.

10 REACTIES

 1. Ik zou er niet te veel van verwachten. Op 30 april moeten de parlementsleden een eed van trouw afleggen aan een omhooggevallen corpsbal. Dat willen sommige leden niet en daar is een hoop ophef over in kringen der ambtenarij, want dat heurt niet en zo. Over loyaliteit naar hun kiezers en salarisbetalers hoor je die parlementariers al helemaal nooit…
  Kortom, de PP kan beter met tips komen over hoe je zelf je privacy kan beschermen. Stinger raketten te koop iemand?

 2. Typisch. Niemand in dit land die er ook maar een ruk om geeft. Ligt je vriendin buiten topless en verschijnt ze zeker straks op een website. Ik ken die politie. Niet zelden opgewerkt tuig. De heerschers zijn natuurlijk nog erger.

  Moet zeggen nog nooit een drone te hebben gezien met mijn eigen ogen. Die lafaarden laten die dingen waarschijnlijk op honderden meters hoogte vliegen/zoemen/irritant doen.

  Meneer Storm [7] reageerde op deze reactie.

 3. Bange burgers stemmen er mee in omdat ze wordt wijsgemaakt dat het is bedoeld om boeven te vangen.
  Maar wie de berichten leest over strafvervolging weet al sinds jaar en dag dat echte boeven eingelijk niets te vrezen hebben.Keer op keer worden we verbaasd over de lage strafmaat of ze gaan helemaal vrijuit.

  Maar nogmaals we hebben een overheid die zich er van bewust is dat men de burger al zover in de wurggreep heeft van het betalen en opleggen van verboden dat het maar een kwestie van tijd is dat de bom binnen de samenleving barst.

  Als je al die controle maatregelen zou beschrijven alsof werden ze door een Nederlandse krant over NOORD KOREA bericht dan zou dat heel anders lezen.

  Het rara is dat we het allemaal maar gewoon laten gebeuren.
  Iedere reactie hier op vrijspreker zal dan ook uitvoerig door de diensten worden gelezen omdat men weet dat deze site het hele kleine vonkje kan of zal zijn die de grote massa zal aansteken tot verzet en afkeer van de overheid.

  Maar nog even dit een tasjesdief wordt door iedereen veroordeeld omdat hij of zij zoveel kwaad doet voor vaak een laag bedrag.
  Maar trek diezelfde tasjesdief een 3 delig pak aan met lakschoenen en een stropdas en hij krijgt letterlijk en figuurlijk een lintje als hij het stelen maar op grotere wijze doet via huursverhoging bij verkrotte woningen zoals van WONENBREBURG in Breda of als men veel mensen ontslaat vanwege de crisis maar vervolgens de raad van commissarissen en gespuis wel een eigen bonus opstrijkijken die groter is dan de besparing door die ontslagen.

  Kortom het lontje brand al van die tijdbom onder de theoretische democratie.FINANCIEEL KANIBALISME heeft in alle oudheden al geleid tot het vrij plotseling verdwijnen van hele beschavingen zoals de maya’s,inca’s etc

  Het volk werd werkelijk afgeperst tot de laatste druppel en juist in die laatste druppel zit de wilskracht om het systeem te bevechten.De EU dictatuur is de verbindende factor binnne europa van onderdrukking in naam van wat eingelijk.Alle verhalen over euro personeel wat nooit op zijn werkplek is en constant declaraties invult.

  Fantaseer zelf eens hoe die revolutie tot stand kan of zal komen.Draai bij alle komende stakingen en demonstraties ht liedje van TRACEY CHAPMAN TALKING ABOUT A REVOLUTION en de woorden zullen de aanwezigen bekend gaan voorkomen terwijl ze met hun gezin in de rij komen te staan bij de voedselbanken.

 4. @Hub Jongen [3]: MEDIA hahah wie de media eens volgt ziet hoe het tot een instrument is geworden.

  Neem nu de wiojze waarop men nog steeds in de trend van de koude oorlog schrijft.Alles wat men communisme te maken heeft wordt nog steeds veroordeeld.

  Venezuela werd en wordt nog steeds omschreven als een achtergebleven land wat niet democratisch zou zijn onder chavez.

  Wat men niet schrijft is dat hij het beter met zijn volk voor had dan onze eigen regering.Zou hij op zijn wijze nederland hebben bestuurd dan zaten we er nu heel wat beter bij.Oke wat hogere ZAKKENROLLERS hadden nu dan werkelijk een probleem gehad maar op dit moment vervullen velen via het old boys and girls network weer een hele mooie taak voor hetzelfde geroofde geld.

  Rabobank die de grote sponsor uithangt van allerlei projecten.Ja dat is mooi alle kosten jaar op jaar laten stijgen terwijl we via telebankieren juist zelf heel veel werk van ze overnemen.En met dat geld speelt men Sinterklaas.

 5. @Meneer Storm [7]:

  Er zijn drones die op enkele kilometers vliegen, en met gemak de wereld rond vliegen.
  4 heeft Nederland er van deze dacht ik.
  Vaak kunnen ze dezelfde hoogte halen als verkeersvliegtuigen.
  Andere, eenvoudigere drones vliegen op enkele honderden meters. En de heel eenvoudige op enkele tientallen meters.
  Het ligt aan het doel waarvoor je ze wil gebruiken.
  Als je ze laat vliegen als het donker is zie je ze niet, en die elektromotortjes hoor je niet.
  Er wordt nu gewerkt aan drones zo groot als insecten.
  Deze zouden ongemerkt bij iemand binnen kunnen komen om film en audio op te nemen.
  Sommigen geloven zelfs dat in de toekomst drones zo groot als muggen stiekem DNA samples bij mensen af zouden kunnen nemen.

  In Amerika schijnt al een bedrijf te zijn die tegenmaatregelen tegen drones verkoopt.
  Zoek op “drones countermeasures”.
  De meer geavanceerden werken waarschijnlijk met ‘frequency hopping’ dat zeer moeilijk te storen is door het simpelweg storen van hun frequenties.
  Dan nog zullen ze zo geprogrammeerd zijn dat ze gewoon hun vlucht voortzetten, of terugkeren naar een bepaald GPS coördinaat, ondanks de verloren verbindingen.
  GPS kun je wel eenvoudig storen…

 6. De meeste Nederlanders zijn volstrekt niet geïnteresseerd in privacy. Zonder enig probleem geven we onze vrijheid op. Onbegrijpelijk. Kennelijk willen we niet zien dat Nederland een politiestaat is geworden. Bewijslasten zijn omgekeerd, het eigendomsrecht uitgekleed en willekeur viert hoogtij. Voeg daar nog eens de scoringsdrift van het OM bij en ons rechtsysteem, dat onze privacy zou moeten waarborgen, wordt/is om zeep geholpen. Kijk bv wat er nu weer gebeurt rond de zaak Louwes (Deventer moordzaak) Vanaf het begin was duidelijk dat de man onschuldig was. Toch moest ie hangen. Dat kan ons allemaal overkomen. Helaas maken we ons er nauwelijks druk om. Tot dat het echt te laat is.
  Onder het mom van veiligheid worden we rechteloos gemaakt.

 7. Onthulling van de eeuw: wij leven in een fascistoide politiestaat mensen.

  Binnen een paar decennia zijn landen als Cuba waarschijnlijk vrijer dan Neddrland. Ja, Cuba is een communistische dictatuur. De staat heeft daar echte minder technologie (drones etc.) om de wet te handhaven. De zwarte markt in Cuba (in de volksmond sociolismo, i.t.t. socialisme, socio betekent vriend in het Spaans) is een markt die veel vrijer is dan wij in Neddrland kennen en waar bijna alles verkrijgbaar is.

  We moeten AAA kannonnen gaan fabriceren om drones te vernietigen.

  Oeps, wat schrijf ik, de Geheime Staatspolizei leest waarschijnlijk mee.

Comments are closed.