Balloons-aj.svgPvdA Tweede Kamerlid Jan Vos kwam donderdag in een Kamerdebat met minister Ploumen (Buitenlandse Handel) met een ideetje: er moet een nationaal toezichthouder verantwoord ondernemen komen.

Het bericht vind u hier, hier en hier.

Duurzaam ondernemen houdt volgens het kamerlid in dat bedrijven verantwoordelijk omgaan met mensen, milieu, grondstoffen en energie. Ondernemers die op dit vlak over de schreef gaan, moeten dan in de toekomst door de toezichthouder worden aangepakt. ‘Ondernemers hebben een verantwoordelijkheid en als ze die niet nakomen, moeten er sancties kunnen volgen,’ stelde het Kamerlid. Naast boetes moet de toezichthouder ook op eigen initiatief onderzoek kunnen doen naar het gedrag van bedrijven, aldus Vos.

Toezicht, een geweldig idee. Dat niemand daar eerder op gekomen is. Want zeg nou zelf, waar zouden we zijn zonder toezichthouders? Stel je eens voor hoe de bankensector er voor zou staan zonder het toezicht van De Nederlandsche Bank. Of hoe hoog de belastingdruk wel niet zou zijn als we geen parlement zouden hebben dat toezicht houdt op de spendeerlust van de diverse ministers. Om maar te zwijgen van het risico dat bijvoorbeeld een Europese Commissie zich autocratisch zou gaan gedragen zonder toezicht door het Europarlement en de regeringen van de lidstaten. Nee, zonder toezichthouders zijn we aan de goden overgeleverd.

Zelf heb ik ook een ideetje voor meer maatschappelijk toezicht: een toetsingscommissie ter bescherming van de vrijheid van het individu. Deze toetsingscommissie moet bevoegd zijn om preventief, dat wil zeggen vooraf, te oordelen over voorstellen die uit naam van abstracte idealen worden gedaan. De commissie toetst zulke voorstellen op hun gevolgen voor het individu. Stel dat iemand met een voorstel komt tot redding van ‘de mensheid’ of voor bevordering van ‘duurzaamheid’, dan zal de toetsingscommissie beoordelen of het voorstel niet een bedreiging inhoudt voor de vrijheid van de individuele mens. Mocht dat het geval zijn, dan kan het voorstel niet in discussie worden gebracht. Aan personen of organisaties die vaker voorstellen doen die bedreigend zijn voor de vrijheid van het individu kan de toetsingscommissie een sanctie opleggen.

Benieuwd wat PvdA’er Jan Vos daarvan denkt.

Paul Verhaegh

6 REACTIES

 1. Ja ja, briljant idee weer van die opvreters: een door afgeroofd geld betaalde toezichthouder (inclusief personeel, kantoren, auto’s, enz.?) die op de door de overheid belemmerde branche van private ondernemingen toezicht gaat houden? Hoe debiel moet je zijn om zulke ideeën te verzinnen?

  En wat gaat die toezichthouder dan doen? Boetes uitdelen als een ondernemer niet “verantwoord” onderneemt?

  Er zou beter een toezichthouder “verantwoord landje-besturen” moeten komen. Uiteraard niet aangesteld uit de pot ambtenaren, maar een echt mens.

 2. mja, want als je alles privatiseert en eigendomsrechten beschermd worden dan heb je echt nog een toezichthouder nodig die er voor zorgt dat mensen niet in hun eigen voet schieten en HUN milieu verzieken en HUN grondstoffen en HUN energie verspillen. das logisch.

 3. Ik stel voor dat we een toezichthouder: verantwoord politiek bedrijven, in het leven roepen. Deze toezichthouder ziet toe op de bestedingen van burgergelden en kan politici uit hun ambt zetten als ze onverantwoord bezig zijn. Daarnaast wordt de immuniteit van politici afgeschaft, zodat ze persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld bij onverantwoord gedrag. Minimale celstraffen dienen dan wel te worden ingesteld. Voor elke verspilde miljoen, 1 jaar gevangenisstraf bijvoorbeeld.

 4. zo werkt het in de politiek!

  Een VVDer stelde gisteren dat de regering niet moest overleggen met FNV en werkgevers Vakbonden gezien daar maar 1 % van de bevolking lid van is. Op een vraag of er dan wel meer mensen lid waren van politieke partij gaf hij geen respons, maar stelde deze regering is door het stemmen gekozen door de inwoners, en kan de regering zelf bepalen wat ze gaan besluiten. ( er zijn in totaal 250.000 betalende leden bij alle politieke partijen)

  Volgens persbureau ANP zei PvdA-leider Diederik Samsom gisteren dat ouderen de rijkste groep van Nederland vormen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de vermogens onder 55-plussers aanzienlijk hoger liggen dan onder de jongere groepen. De uitspraak van Samsom is dus waar, maar ook logisch want oudere mensen hebben jaren gewerkt en gespaard, en de jongeren op kosten van de staat gestudeerd en moeten nog jaren werken en sparen, maar helaas gaan leuke dingen doen tegenwoordig voor!!

 5. Die toezichthouder op de rechten en vrijheden van het individu zou inderdaad een realiteit zijn als er een libertarische regering zou zijn.

Comments are closed.