oraniaVan de Afrikaner vestiging ‘Orania’ in Zuid-Afrika komen de bekende Carel Boshoff , en Jaco Kleynhans, Uitvoerend Hoofd van Orania, op hun Europese ‘schakel’tour langs  in Den Haag voor een voordracht over Orania bij de Libertarische Partij op vrijdag 26 april om 20 u. Facebook event.

Orania is als privédomein een van de meest succesvolle “Intentional Communities” in de wereld, wat plaatsen of vestigingen zijn waar mensen op vrijwillige basis besloten hebben met elkaar te leven, meestal met een gedeelde grondslag. In Orania is die grondslag het Afrikanerdom. In tegenstelling tot wat er vaak gesteld wordt behoort tot de uitdrukkelijke eisen om Oraniër te worden, niet die van blanke te zijn. Er wonen dan ook niet-blanken. Wél is de onontkoombare eis om Afrikaans te kunnen spreken, en dit ook in de dagelijkse omgang te gebruiken, een voorwaarde om ingezetene te worden. Het is onderdeel van de vier beginselen die men moet onderschrijven: (1) ”Orania is een kiem van een toekomstige Afrikanervolksstaat [ ]. Wij willen dus vrij zijn op ons eigen grondgebied”; (2) ”Het christendom is de enige geloofshoeksteen waarop onze gemeenschap gebouwd wordt”; (3) “Alle arbeid wordt uitsluitend door Afrikaners verricht”; (4) “De Afrikanercultuur en Afrikaanse taal zijn kenmerkend voor elk gebied van onze samenleving” . Tevens dient de kandidaat-Oraniër   een aandeel te kopen van de ‘Vluytjeskraal Aandeleblok’,  de onderneming welke eigenaar is van Orania, en die in handen is van de bewoners van Orania. De onderneming is 300 maal meer waard geworden in de twintig jaar sinds de oprichting die 200.000 dollar kostte. Sinds 2002 is de gemiddelde waarde van bezit in Orania met 500% gestegen.

16DE EEUW SA

1688 SA

Een voorbeeld van wijs bestuur van Orania als woongemeenschap  is dat het bestuur na slechts een jaar waterbeheer te hebben uitgevoerd, ze er in geslaagd zijn om de irrigatiekostenheffingen tot een jaarlijkse stijging van 7% hebben weten te beperken terwijl de nationale elektriciteitskosten met 25,5% gestegen zijn. Dit is gedeeltelijk te danken aan Orania’s effectief gebruik van thermische zonneënergie. Orania is dan ook sterk op milieubescherming, energiezelfvoorziening, en hergebruik ingesteld. Alle nieuwe huizen moeten van thermische zonnepanelen gebruikmaken. Veel huizen worden met alternatieve bouwmaterialen zoals stro, en een ‘levend dak’, geconstrueerd.

Orania heeft sinds 2004 zijn eigen munteenheid, de Ora, die 1 op 1 tegen de Rand ingewisseld kan worden, en wel bij de Orania Savings and Credit Bank, die Zuid-Afrika’s enige private  kredietcoöperatiebank is. Orania is voornamelijk een landbouwgemeenschap welke pecannoten exporteert naar China, en groente naar Engeland, maar daarnaast ook juwelen produceert en uitvoert naar heel Zuidelijk Afrika. Daarnaast is het toerisme als bron van inkomsten sterk in opkomst. In 2009 werd  de Oranje Rivier Spa geopend, een luxe gezondheids- en hotelcomplex.  In 2010 waren er onder de 13 gevestigde hospitaliteitsbedrijven een caravanpark, een toeristenappartementscomplex, een kamerverhuurbedrijf, en een hotel .

1757 SA

1890 SA

Orania heeft sinds enige tijd een gepensioneerdendorp met een zorgunit, en beschikt verder ondermeer  over een polikliniek, en een grote supermarkt, een rugbyveld, een publiek zwembad, een vliegstrip met helipad, een gemeenschapshal, een auditorium, en een radiostation.

Er zijn twee scholen waarvan de een,  De Volksskool,  sterk op thuis- en zelfonderwijs gericht is middels het pakket aan programma’s dat door KenWeb wordt geboden.

Orania wordt steeds meer serieus genomen wat tot uiting komt in een gestage toename van aandacht in de media. Maar ook leidende Zuid-Afrikanen weten de weg te vinden naar Oriana.

In 1995 werd het al bezocht door Nelson Mandela die verzoening wilde bevorderen en daarom op bezoek ging  bij de weduwe van Hendrik Verwoerd. In 2010 kwam President Jacob Zuma langs en nam uitgebreid kennis van de vorderingen in Orania. Zelfs de controversiële leider van de Afikaanse Nationaal Congres Jeugd,  Liga Julius Malema is langsgeweest  met een delegatie, en prees de samenwerking tussen de bewoners. In 2007 kwam een delegatie van de Eersterust Community, een tegenhanger van Oriana voor kleurlingen, op bezoek, welke delegatie na afloop stelde dat ze “zeker van de ervaring geleerd hadden terwijl we geen raciale spanning ervoeren”.

1905

Orania is tegen de verwachtingen van velen in twintig jaar geleden (‘een verdwaasd racistisch clubje levend in ’t verleden’) , een succes geworden. Van een gemeenschap van enkele tientallen lieden is het uitgegroeid tot een samenleving van zo’n 1500 mensen, met rond de tienduizend geregistreerde ondersteuners daarbuiten.

Over de Sprekers

Carel Boshoff (IV), president van de Orania Beweging, (linkerfoto) is de gelijknamige zoon van een van de in 2011 overleden  oprichters van Oriana, die schoonzoon was van de in 1966 vermoorde premier Hendrik Verwoerd, “de Architect van de Apartheid”.

Carel Boshoff

Jaco Kleynhans

 

Jaco Kleynhans, uitvoerend Hoofd van de Beweging, (rechterfoto) heeft over de idealen van Orania geschreven, onder andere in het Zuid-Afrikaanse blad ‘Beeld’.

 

 

 

 

Tijd

Vrijdag 26 april 2013 om 20.00 uur

Locatie

Libertarische Partij

p/a Haags Juristen College

Landgoed Marlot

Leidsestraatweg 77A

2594 BB ‘s-Gravenhage

T 070-4262600

 

Routebeschrijving

 

Let op! Wie een Navigator gebruikt moet niet de Leidsestraatweg maar de Hofzichtlaan 1 invoeren!

De gemeente heeft namelijk de toegang vanaf de drukke Leidsestraatweg naar de oprijlaan van Landgoed Marlot afgesloten.

 

Vanuit de richtingen Amsterdam (A4), Utrecht (A12), Rotterdam (A13) en Delft (A4):

 

U neemt afrit 8 van de A4 (Den Haag Leidschenveen), waarna u rechtsaf de N14 richting Wassenaar kiest. Na drie tunnels gaat u links richting Den Haag Mariahoeve en bij de eerstvolgende stoplichten (schuin tegenover een Texaco pompstation) rechts de Hofzichtlaan in. Na een bocht om het water ziet u verscholen in een park ons kantoor  liggen.

 

1 REACTIE

Comments are closed.