ATLAS SHRUGGED Ayn RandIn 1957 publiceerde Ayn Rand het boek ‘Atlas Shrugged’ of ‘Atlas in staking‘. Het boek is van het genre dystopie. Het is een klassieker die vele mensen aan het denken heeft gezet. Het beschrijft de psychologische trucs die de heerschers gebruiken om hard werkende mensen een schuldgevoel aan te praten en ze zo te bestelen. De samenleving die zich in het boek ontwikkelt leek in 1957 misschien nog ondenkbaar, maar de realiteit begint zich er nu aardig naar te vormen.


Een klein citaatje:

Maar 5 miljoen dollar werd uitgegeven door het departement van morele conditionering aan het gezelschap: opera van het volk, die door het land trokken om gratis voorstellingen te geven voor mensen die op 1 maaltijd per dag niet meer naar het operagebouw konden lopen. Zeven miljoen dollar was aan een psycholoog geschonken die de leiding had over een project om de wereld crisis op te lossen middels onderzoek naar broederlijke liefde. Tien miljoen dollar was gegeven aan een producent van nieuwe electrische sigaretten aanstekers, terwijl er nergens in het land sigaretten te koop waren.

Dan kijk je naar het nieuws en dan lees je dat de Amerikaanse overheid 2.7 miljoen dollar uitgeeft voor onderzoek naar lesbiennes die van alcohol houden. Als je wat verder gaat zoeken, kom je de volgende stimuleringsprogramma’s tegen:

 • De US overheid gaf $175.587 uit om te bepalen of cocaïne de Japanse kwartel tot riskant seksueel gedrag verleidt.
 • Het departement van gezondheid en menselijke diensten wil 500 miljoen dollar uitgeven aan een programma om te onderzoeken waarom 5 jaar oude kinderen niet stil kunnen zitten in de klas.
 • De overheid van de VS gaf 2.6 miljoen dollar uit om Chinese prostituees te leren om verantwoordelijk alcohol te drinken.
 • Het nationaal gezondheidsinstituut gaf 400.000 dollar aan onderzoekers om uit te vinden waarom homo’s in Argentinië zich aan risicovolle seks wagen wanneer ze dronken zijn. Ditzelfde instituut gaf 442.340 dollar uit om het gedrag van manlijke prostituees in Vietnam te onderzoeken.
 • Ze hadden kennelijk nog wat geld over, ongeveer 800.000 dollar om een stimuleringsfonds te vullen om een studie te doen naar de impact van een genitaal reinigingsprogramma bij mannen in Zuid Afrika.
 • 1271 verschillende overheidsorganisaties werken aan programma’s gerelateerd aan ‘heimat sicherheit’.
 • 100.000 dollar voor een beroemde chef-kok fruit promotie roadshow in Indonesië en 500.000 dollar voor Alaska Airlines om een Chinook zalm op de romp van een Boeing 737 te schilderen.

De EU gaf geld aan Griekse vissers 70.000 euro om hun boten te laten vernietigen, zoals trouwe lezers zich misschien nog wel herinneren. De hele trouwe lezers weten misschien zelfs nog wel dat de Nederlandse roverheid 3 papegaaien opvangcentra draaiende houdt, die op Schiphol door de douane gestolen papegaaien opvangt, waarna ze ongebruikelijk snel doodgaan. Kwade tongen beweren dat de dure beesten in werkelijkheid verkocht worden en de dode papegaaien in de vriezer hele andere zijn.

Om de lezer een idee te geven: Atlas Shrugged is 1126 pagina’s en dit citaat staat op pagina 907. Op pagina 1090 begint de staat te desintegreren en gaan de eerste massavernietigingswapens af en op 1092 gaat de held in de ‘Ferris Overtuiger’.

Aan de andere kant werd de staalfabrikant Hank Rearden op pagina 297 al geplaagd door de ‘fair share law’ waarmee hij gedwongen werd te verkopen aan wie de overheid wilde, terwijl in het echte leven the fair share act pas nu wordt ingevoerd.

Ook is interessant dat in het boek de schalieolie revolutie al werd voorspeld.

6 REACTIES

 1. ATLAS SHRUGGED inderdaad vertaald in
  ATLAS IN STAKING, nu in nieuwe vertaling:
  DE KRACHT VAN ATLANTIS.

  Het boek wordt verfilmd in drie delen waarvan er twee al verschenen zijn (ook op DVD) en het derde deel gepland voor zomer 2014.

  Een aanrader! Beter nog “een must!!”

Comments are closed.