Off ShoreJournalisten van het Dagblad Trouw hebben aan een internationale studie meegedaan en daarbij vertrouwelijke gegevens verzameld. Dat gaat om lijsten van miljonairs/miljardairs die buitenlandse geheime bankrekeningen hebben. Nu wil de overheid die gegevens hebben, maar de  hoofdredacteur, Willem Schoonen, peinst er niet over om de gegevens te delen met de fiscus.

 

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) doet een dringend beroep op de ”maatschappelijke verantwoordelijkheid” bij dagblad Trouw om gegevens over belastingontduiking via belastingparadijzen aan de fiscus te overhandigen.
”Mijn handen jeuken om iets met deze gegevens te doen. Maar dan moet je ze wel hebben”, zei *** Weekers dinsdag in de Kamer. Trouw is een van de kranten die de lijsten wel heeft. Weekers zei eerder te bekijken of hij de lijsten via de rechter van Trouw kan vorderen, maar daar heeft hij inmiddels minder vertrouwen in.

Verklaring hoofdredactie Trouw
Trouw is een krant die het maatschappelijk belang een warm hart toedraagt. Ons maatschappelijk belang is onafhankelijk journalistiek onderzoek doen naar misstanden in de samenleving. Journalisten zijn geen onderdeel of verlengstuk van de overheid; zij dienen het publiek met onafhankelijk onderzoek.

Weekers probeert intussen samen met andere landen de gegevens van het consortium los te krijgen. Maar ook landen als Duitsland, Frankrijk, België en Griekenland zaten tot nog toe tevergeefs achter de lijsten aan.
Weekers heeft ook de Europese Commissie om actie gevraagd.

Deze gang van zaken toont weer aan hoe socialistische regeringsleden als Frans Weekers (VVD) geilen op het geld van een ander. Ze zien er daarbij geen enkel bezwaar in om samen te werken met dieven die gegevens stelen en daarvoor miljoenen te betalen. Gewoon heling!

Het lijkt interessant eens bij te houden welke middelen Weekers en consorten nu gaan aanwenden om toch die gegevens te pakken te krijgen.
En we wensen de redactie van Trouw sterkte om niet door de knieën te gaan.

12 REACTIES

 1. er zal vast wel een inval komen bij Trouw om deze gegevens “op te halen”, en dan achteraf zeggen dat had anders gemoeten. Nu maar hopen dat Trouw zo verstandig is om (in elk geval een kopie van) die lijst op een andere plek neer te leggen (bijvoorbeeld de volkskrant of FD).

 2. Voor de buhne doet de Volkskrant het niet, want dan staan ze welk heel openlijk aan de kant van de elite. Maar het lekt wel en daar zullen wat van de gebruikelijke overheidsdiensten voor geleverd worden: Vrijstelling van bepaalde geweldsuitingen van de roverheid.

 3. Trouw heeft met Hitler wel voor hetere vuren gestaan, ik verwacht, als Trouw nog steeds Trouw is, dat het niet toegeeft aan deze pressie.

 4. Het is te hopen dat Trouw sterke encryptieprotocolen gebruikt om de veiligheid van deze informatie te waarborgen.

 5. Ik weet niet waarom de schrijver van dit artikel complimenten geeft, daar Trouw de lijst gewoon geheim houdt. Ook voor haar lezers publiek.

  Niets om trots op te zijn lijkt mij?????

 6. Nooit die lijst uithanden geven , en vooral niet aan de “moraal-ridder “Weekers.
  Ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd , daar in Den Haag , dus ik zie deze meneer er ook op aan wat naampjes van het lijstje te halen.

  ..

 7. Ik denk dat de raamambtenaartjes de journalisten zullen laten gijzelen, net als een paar jaar geleden gebeurde bij de Tokkiegraaf. Het zou Trouw overigens sieren om de namen van alle politici en ambtenaren van die lijst op internet te publiceren.

 8. Ondanks ik het niet met belastinafdracht eens ben, vind ik openbaring va de lijst zeker van nationaal belang. Sterker nog, van werelds belang. De lijst bevat namen van niet alleen corporaties, maar ook van politici en andere prominenten. En met name de politici die genoemd worden zijn interessant. Ik vermoed dat er ook namen tussen staan van socialisten die doodleuk de burger failliet belasten, maar zelf belastingen ontwijken. En dat, meneer, gaat er bij mij niet in.

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 9. @R. Reuvekamp [10]:
  “. . . .vind ik openbaring va de lijst zeker van nationaal belang. Sterker nog, van werelds belang.. . . ”
  Ik denk niet dat je dat kunt stellen als je niet zeker weet wie er op staan.
  Ik neem aan dat aan die mensen geheimhouding is beloofd. Die afspraak is dus kennelijk geschonden/gebroken. En als die namen in verkeerde handen komen, worden die benadeeld.
  En je WEET niet of er politici op staan!

 10. Goede zaak van Trouw.

  Zou het schandalig vinden als men die lijst zou overhandigen, bovendien hebben de dictators een politie en justitie apparaat om dergelijke lijsten samen te stellen.

Comments are closed.