dinsdag, 2 april 2013
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Contant geld

Tot ver na de tweede wereldoorlog was het  ook in Nederland heel gewoon bij de notaris de
picswprijs van een huis in contanten te voldoen.


Tegenwoordig wordt dit ontmoedigd en is het wellicht zelfs  verboden.

Wanneer het al gebeurt, gaan aan alle kanten alarmbellen rinkelen, want de overheid  is faliekant  tegen gebruik van contant geld.

Ik  heb zelfs het angstige vermoeden, dat de overheid het gebruik van contant geld geheel uit wil bannen, teneinde een absolute  greep te krijgen op en scherp inzicht in het bestedingspatroon van haar burgers. In de toekomst  zou een druk op de knop weleens voldoende  kunnen zijn om bij voorbeeld te zien:

01. in welke  restaurants en wat u gegeten hebt

02. bij welke kruidenier en wat u gekocht hebt

03.welke boeken u aangeschaft hebt  en welke kranten u leest

03. wat u bij welk reisagentschap geboekt hebt en hoe lang u op uw bestemming vertoefd hebt.

Alleen zij, die gaarne de overheid van hun complete handel en wandel op de hoogte brengen en  houden, zullen tegen iets dergelijks geen bezwaren koesteren.

Het klinkt allemaal erg griezelig  en dat is het ook,  maar de gedachte dat hier iets tegen te doen valt, is vemoedelijk illusoir.

Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Romee schreef op : 1

  “Ik heb zelfs het angstige vermoeden, dat de overheid het gebruik van contant geld geheel uit wil bannen”

  Nee hoor, Dhr Disselbloem stimuleert contant geld in heel Europa.

  We gaan weer de goede kant op.
  Een eenvoudig tweedehands autootje contant betalen, wordt weer
  doodgewoon.

  pcrs [3] reageerde op deze reactie.

 2. Ferry Elvers schreef op : 2

  Als al je uitgaven geregistreerd staan,is het ook makkelijk om jouw hele leefgewoonte te analyseren! En daar gaan natuurlijk consequenties aan zitten zoals extra accijns en verhoogde zorgpremie! En ongehoorzame burgers kunnen ook in 1 keer de toegang tot hun kapitaal geweigerd worden,en we hebben in Cyprus gezien dat dat nu al geen enkel probleem is.

 3. pcrs schreef op : 3
  pcrs

  @Romee [1]: Het argument:doe alles met pin, je hebt geen contant nodig, is sinds Cyprus idd niet meer zo heel geloofwaardig.
  Ik verwacht wel dat iedereen al zijn geld van de bank heeft gehaald op het moment dat de geldpers vol aangaat. Wordt hij alsnog bestolen.
  Het lijkt me ook onwaarschijnlijk dat Cyprus en blauwdruk wordt. De volgende bank die omvalt zal tot Dijsselbloem zijn verbazing alleen maar rekeningen < 100.000 hebben. Dan zal hij toch weer naar een ander excuus moeten zoeken.

  Romee [4] reageerde op deze reactie.

 4. Romee schreef op : 4

  @pcrs [3]:
  Inflatie zal/kan inderdaad de crisis oplossen.
  De schuld afbetalen lukt niet met onze ambtenaar/manager cultuur, maar de schuld minder voor laten stellen kan wel.

  Inflatie lost de schuld op, als de andere valuta’s dat ook maar doen.

  De zuidelijke landen winnen dan alsnog met hun manier, ze waren immers wel gewend, om een een nulletje weg te strepen.
  Met landen waar dat normaal was, ging Nederland samen een nieuwe munt gebruiken. Je hoeft toch geen Dr,Anders te zijn, om te verspellen hoe dat zou uitpakken.

  De 100.000 waarde lager maken kan ook nog wel op de dag, wanneer dat noodzakelijk is.

 5. Andre M schreef op : 5

  Contant geld gaat er helemaal uit je ziet het overall, minder pin automaten, IBAN rekening nummers, parkeerautomaten, het nadeel van contant geld is dat het door de banken niet uitgeleend kan worden elke 100 euro is 3300 euro aan krediet waard en dan nog excl de rente.

 6. Patrick schreef op : 6

  Informatie over wat mensen hebben gekocht en hoe zij leven is voor overheden nauwelijks interessant. De bedreiging komt in dit geval dan ook niet uit de hoek van de overheid, maar vanuit het bedrijfsleven (denk aan marketingdoeleinden). Voor de overheid is het beperken van contant geld alleen interessant om witwassen te voorkomen.

 7. R schreef op : 7

  Cash zal nooit verdwijnen.

  Wellicht verdwijnt de vorm waarin wij het kennen, maar er zullen altijd partijen zijn die iets anders accepteren dan giraal geld.

 8. jAAP schreef op : 8

  De roverheid wil ALLES van u weten en hebben. Allemaal om zo veel mogelijk belastingen te kunnen heffen, om ons te brainwashen en voor opsporingsdoeleinden. Toen de staat jaren geleden de kentekenplaat verplichtte zeiden de ambtenaren dat deze puur voor de registratie dienden en nooit door justitie gebruikt zouden gaan worden, en kijk waar we nu zijn aanbeland.

  Bedenk dat wanneer cash verboden zou zijn de staat (of een andere organisatie) met één druk op de knop individuen en organisaties bankrupt kan maken. Een griezelige gedachte maar steeds dichterbij.

 9. Hoeder schreef op : 9

  Op diverse sites, al sinds jaren, maak ik me zorgen om de acties cash geld uit te bannen. De banken en de overheid stimuleren het maar al te graag. En mensen zijn zo naïef om er aan mee te werken. “Klein bedrag, pinnen mag” heeft alleen maar tot doel om nog minder contante betalingen te laten verrichten. Stapje voor stapje gaat het allemaal. Bij hoeveel bankkantoren is er nog een echte kas? Willen ze niet. Probeer eens contant geld te storten op een rekening en vooral van een ander. Maximaal € 1000,- was het bij de oude postkantoren en ook dat is weer aangepast.
  En mensen maar niet begrijpen dat zij zichzelf volledig transparant maken. Geen contant geld is het ultieme doel van de overheid. Immers dan is er volledig inzicht in wat mensen met hun geld doen en het is einde zwart geld. En dat allemaal onder het mom van veiligheid en gemak.

 10. henri schreef op : 10

  “Ik heb zelfs het angstige vermoeden, dat de overheid het gebruik van contant geld geheel uit wil bannen, teneinde een absolute greep te krijgen op en scherp inzicht in het bestedingspatroon van haar burgers.”

  Ben ik niet de enige paranoide die alle boodschappen contant afreken.

 11. Jan Snijder schreef op : 11

  quote:
  In de toekomst zou een druk op de knop weleens voldoende kunnen zijn om bij voorbeeld te zien:

  01. in welke restaurants en wat u gegeten hebt

  02. bij welke kruidenier en wat u gekocht hebt

  03.welke boeken u aangeschaft hebt en welke kranten u leest

  03. wat u bij welk reisagentschap geboekt hebt en hoe lang u op uw bestemming vertoefd hebt.
  eind quote:

  Euhm, volgens mij lleft u nog in de middel-eeuwen met uw veronderstelling dat de fiscus dat nog niet nu al zou weten.

  Gaat u eens na wat er zoal geregistreerd wordt als u uw bankpasje ergens in een automaat steekt, juist, uw koopgedrag wordt vastgelegd, bewijs nodig ? de voormalige De Booer Super keten had altijd van die prachtige automaten in de winkel staan waar u op uw pasje kon sparen, hetzelfde systeem wordt/is ook in uw bankpas geintegreerd.

  Waarom denkt u dat de magneetstrip is vervangen en de chip zijn plaats heeft ingenomen ?

  Big Brother is watching you !!! en dat al langer dan u denkt te weten.

  frank [12] reageerde op deze reactie.

 12. frank schreef op : 12

  @Jan Snijder [11]: Het gaat erom dat je nu nog de keuze hebt. Al jaren gebruik ik mijn bankpas uitsluitend om geld van de bank te halen via de flappentap. Alles reken ik vervolgens overal cash af, juist omdat er dan niets geregistreerd wordt.

  Patrick [13] reageerde op deze reactie.

 13. henri schreef op : 14

  @Patrick [13]:
  Die auto … daar moet nog een heel goed anti-opslag-van-waar-je-rijdt-systeem voor worden gevonden.

 14. Mark schreef op : 15

  Onzin.
  Een contant ruilmiddel zal nooit verdwijnen.
  Mijn collega’s in ons bedrijf zijn nog niet zo ver, maar als ik een eenmanszaak had, zou ik vanaf morgen al zilveren guldens en rijksdaalders accepteren voor mijn diensten.
  Ze zijn niet te vervalsen en schaars genoeg om hun waarde te behouden.