om1De partij 50 plus deed het in de opinie peilingen een tijdje uitstekend maar lijkt nu weer op de weg terug. Waar staan ze voor? Heeft u een van de MSM kunnen betrappen op aandacht voor het partij programma? Neen, ik heb het tenminste niet kunnen vinden. Hoog tijd dus om die lacune op te vullen. Wat beweegt de 50 Plussers?

Ik zal geen geheel neutraal artikel schrijven, ik kijk naar het programma met een libertarische bril en zal vanuit die optiek enige partij programma punten extra belichten.

Het eerste artikel van het programma is meteen 100 procent humor, 8% vakantiegeld voor AOW’ers absolute voorwaarde. Ik wist niet dat je als je bent uitgewerkt recht hebt op vakantie geld, een contradictio in terminis als je het mij vraagt, afschaffen ligt voor de hand. 50 plus ziet het anders. Ik haal aan: “In heel Nederland geldt een wettelijke verplichting van 8% vakantiegeld. Maar de AOW’ers krijgen nog geen 6%”. ……… 50PLUS zal een komende regering alleen steunen als er voldoende voor de ouderen wordt gedaan. We stellen als absolute voorwaarde dat het vakantiegeld voor 65-jarigen ook naar 8% gaat.Hierover valt niet te onderhandelen.”

De productieven moeten volgens 50 plus maximaal betalen, artikel 4 stelt: Met snelheid en kracht wordt de jaarlijkse belastingontduiking van 30 miljard euro aangepakt. Ook de misgelopen BTW en Vennootschapsbelasting van ruim 5 miljard wordt aangepakt.

Progressieve belasting heffing is een groot goed volgens deze partij, artikel 6: Overdrachtsbelasting wordt niet geheven over woningen tot 300.000 euro. Voor woningen tussen 300.000 en 600.000 euro geldt 2%, tussen 600.000 en 900.000 4%, en daarboven 6%

Artikel 15 is regelrecht clientisme: Versoepeling van het ontslagrecht wordt bestreden omdat dit met name de 50-plussers zal treffen

om2

Artikel 20 stelt dat alle treinen WC’s dienen te bevatten en “Gratis openbaar vervoer buiten de spits” De productieven die nog moeten reizen om te werken en om belasting te betalen voor de ouderen, inclusief vakantiegeld voor 65 plussers, mogen dokken. Je zou verwachten dat de 50 plussers hier dankbaar zijn en solidair zijn met de werkenden en stellen dat de werkenden gratis met het openbaar vervoer mogen. Maar nee hoor, de afgedwongen solidariteit is ook hier een intergenerationeel 1 richtingverkeer waarbij de minners voor de plussers mogen betalen.

Artikel 22: “Vanwege de snel toenemende verzilvering (vroeger noemden we dat vergrijzing)” — sorry voor deze uitbarsting mijnerzijds maar de gekte en zelfbevlekking van de geriatrisch gevorderde  baby boomer bereikt hier toch een nieuw dieptepunt, verzilvering, hoe verzin je het? — moet de woningmarkt aangepast worden voor de toekomstige generaties senioren. Betaalbaarheid staat voorop.Ratio: En de starters op de woningmarkt dan????????? Die hebben nog niets om aan te passen.

Ouderdom maakt niet noodzakelijkerwijze wijs, het global warming sprookje wordt braaf geslikt, artikel 26: “Bevordering van zonne-energie, waterkracht en windenergie”

Artikel 49 is de standaard dooddoener: “De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.`

om3

Niet echt een gezellige club dus. Of toch wel? Artikel 11: In navolging van het bedrijfsleven wordt op grond van de vergevorderde automatisering het aantal ambtenaren via natuurlijk verloop en overplaatsingen per jaar met 6% verminderd, dat is een kwart van het ambtenarenbestand in de komende regeringsperiode. Het lijkt dus of ze toch het licht hebben gezien maar dan komt de bijzin: Met uitzondering van de belastingdienst.

Art 42 is natuurlijk wel top: Als een overheidsdienst bij een aanvraag van een vergunning zich niet houdt aan de geldende behandelingstermijn, wordt die overheid automatisch schadeplichtig.

En art 43 is ook niet slecht: Het wordt mogelijk gemaakt in andere en goedkopere gemeenten bepaalde diensten aan te vragen zoals paspoorten en rijbewijzen om de onredelijke tarieven in bepaalde gemeenten te bestrijden

Al met al lijkt me de 50 plus partij een gevaarlijk initiatief dat geen consistente basis gedachte heeft en te vaak het doel heiligt de middelen propageert. Als deze groep flinke invloed krijgt weet je als 50 minner dat je toekomst nog minder rooskleurig wordt in Nederland. Niet alleen mag je de overconsumptie van je voorgangers, de zilveren generatie, afbetalen (staatsschuld). Ook zitten we in een door hun opgezet dwangsysteem van gedwongen inkomensoverdrachten die de productieve burgers uitpersen. En hebben we een hele generatie die een goede oude dag eist. Onderwijl vergetende dat ze hebben potverteerd, het land hebben overgeleverd aan de EUSSR en vergeten zijn aandacht te besteden aan het AOW gat. Een generatie die op de pof heeft geleefd, Slochteren heeft opgeconsumeerd, en die leeft op afgedwongen solidariteit probeert door haar electorale macht een prettige oude dag te verkrijgen op kosten van de jongere generatie. ZIEK.

Als 50 minner ken ik mijn plek in de constellatie van de 50 plus stemmers, die met een zetelaantal van 15 in de peiling ongeveer net zo groot zijn als het CDA.

om1

 

8 REACTIES

 1. aangezien 60 plussers veel vrije tijd hebben kunnen ze veel op reis gaan
  daarom vind ik 8 % vakantiegeld nogal weinig
  80% lijkt mij beter

  billy the kid

 2. Ik ben 72 en eis dat alles voortaan gratis is voor 72plussers: gratis boodschappen bij AH die gratis worden bezorgd, gratis wonen, gratis water, stroom en gas, geen belastingen meer, gratis auto met chauffeur, gratis medische zorg.

 3. goed artikel. Ik vind dat deze niet mag ontbreken:

  “De rekenrente voor pensioenen wordt hersteld op 4%”

  ik ben geen pensioenexpert, maar dit betekent volgens mij dat wanneer het reële rendement lager is (zoals thans, omdat al het geld in zogenaamd ‘ veilige’ staatsobligaties gestopt wordt) dat dan lekker de potten leeg worden gezogen zodat de komende generatie de deksel op neus krijgt terwijl ze over hun hele arbeidszame leven er procentueel veel meer in hebben gestort (‘ reparaties’ voor de plunderingen door de staat in de jaren 80 en ter compensatie van de veel lagere inleg van de generatie die er nu vrolijk alles er inflatie geindexeerd uit trekt en veel ouder wordt dan eerder berekend)

  Leonardo PISANO [6] reageerde op deze reactie.

 4. Een grote jamboel is het al en het zal alleen maar erger worden. Het is de tijd dat wij die opveters eens in de ban doen. De grote mannen achter slot en grendel zetten net als in IJSLAND die verantwoordelijk zijn voor de criminelen feiten die tussen de landen geschapen worden. Gelukkig behoeven wij dan de cellen ook niet te slopen of leeg te laten staan.

 5. @damoN [3]: Probleem is de staatsbemoeienis met de pensioenen (aftrekbaarheid tijdens de werkende periode). Dan krijg je vanzelf ellende. Nu is ook weer stil ingevoerd dat mensen met meer spaargeld of een eigen huis meer moeten betalen voor hetzelfde. Tja, het oude PvdA-ideaal sluipt weer onze levens binnen…

 6. @jAAP [4]:
  Je hebt een buitengewoon goed punt. Het hele 50 plus gebeuren komt over als een 50+ variant van de PVV. Populisme, maar geen visie.

 7. En uiteraard vergeet ik weer te vermelden dat dit een prima artikel is. Sorry Ratio!

Comments are closed.