Eerst een woordje van dank aan de sprekers, de sponsors, de mede-organisatoren en vooral aan jullie: de bezoekers van ons seminar “Spaarcenten & Pensioen: geld, goud, of…?” dat zaterdag 13 april is gehouden in Nieuwegein. Wij, van het Libertarisch Centrum, hopen dat iedereen gisteren een gezellige, inspirerende en nuttige dag heeft gehad.
De mensen die zelf weleens zoiets hebben georganiseerd weten hoeveel werk er aan zoiets vooraf gaat en er altijd een beetje spanning is of de bezoekers wel komen opdagen en het evenement voorspoedig verloopt.
Zelf hebben we al enkele puntjes genoteerd die we als “lessons learned” zullen meenemen als verbeterpunten voor een eventueel volgend seminar. Die puntjes zijn dan vooral vanuit een organisatiestandpunt opgevallen. Sommige verbeterpunten zijn al vóór het seminar aangedragen, maar helaas was de tijd te kort om een en ander nog te implementeren.
Waar we heel nieuwsgierig naar zijn, zijn úw voorstellen voor punten van verbetering. Hoe hebt u het, als bezoeker, ervaren? Ook reacties van sprekers zijn erg welkom.
Wij staan open voor uw opbouwende kritiek en waar zinvol en haalbaar zullen we die zeker meenemen bij een volgende organisatie van een seminar.
Nogmaals dank voor ieders aanwezigheid, inzet en enthousiasme. Wij zijn van mening, dat het seminar een groot succes was (ondanks de ruimte voor kleine verbeteringen) en we hebben eigenlijk uitsluitend vrolijke gezichten gezien en geen wanklank gehoord.
Voor degenen die er niet bij zijn geweest een korte impressie:
Na de lunch, met dank aan MeetingDistrict, ging rond 13.00 uur ons seminar van start.
Een zeer goede opkomst was ons deel. We hadden zelf enkele stoelen tekort, omdat er nog mensen aan de zaal kwamen die zich niet hadden opgegeven, maar gewoon op de bonnefooi aan kwamen zetten. Weigeren konden wij deze enthousiastelingen natuurlijk niet, dus ondanks dat enkele mensen die zich hebben opgegeven er niet waren, zat de zaal voller dan het aantal stoelen dat wij als maximum hadden voorzien. Prachtig resultaat als het om de aantallen gaat.
Louk opende het seminar op vakkundige wijze en tijdens het seminar had hij de leiding om de sprekers in te leiden en de vragenrondjes te strucureren. Job well done, Louk, en bedankt voor al je hulp tijdens en vóór het seminar. Het is heel plezierig samenwerken met je.
Ook Hub Jongen, voor de meeste Vrijspreker-bezoekers een bekende naam en ik durf wel te zeggen de libertarische nestor van dit land, verwelkomde iedereen in een kort welkomswoord.
De eerste spreker, Toine Manders, schitterde in zijn betoog al vanaf zijn inleiding: “belastingontwijking is een morele plicht”. Geweldig onderbouwd met goede, rationele argumenten en dát hield de aandacht van de bezoekers zeker vast. Na een helder pleidooi waarom ieder mens belasting zou moeten ontwijken liet hij ons een goede blik zien in de wereld van zijn werk: belastingontwijking via zeer transparante constructies via het buitenland. Helaas zijn sprekers altijd een beetje beperkt in hun tijd (verbeterpuntje voor de organisatie?) en kon het vragenrondje met Toine geen doorgang vinden. Ondanks de tijdsmarge die wij hadden ingebouwd vloog de tijd bij elke spreker voorbij.
Gelukkig was Toine de rest van de dag beschikbaar voor alle geïnteresseerden en voor wie meer wil weten, bezoek Toine’s website en woon daar eens zijn eigen seminars bij, elke eerste dinsdagmiddag van de maand.
De tweede spreker, Frank Karsten, gaf zijn visie over democratie. Niet alleen zijn visie, maar met onomstotelijke argumenten en cijfers onderbouwd toonde hij aan waar (en waarom) een democratie niet waarmaakt wat het belooft. Frank is mede-oprichter van het “Ludwig von Mises Instituut Nederland” en mede-auteur van het boek “De democratie voorbij”, dat inmiddels al in 10 talen is vertaald. Wij waren erg blij een zo succesvol auteur als spreker te mogen verwelkomen en ook Frank’s betoog hield menig bezoeker aandachtig toehoren.
Na de pauze was het de beurt aan Bitonic. Robert de Waard (links op de foto) en Jouke Hofman (rechts) deden hun uiterste best om de filosofie en de werking van het, nu zeer actuele, fenomeen Bitcoins uit te leggen. Geen eenvoudige stof voor de meesten, maar van de Robert en Jouke kregen we toch een uiteenzetting die menig bezoeker aan het danken zal zetten. De Bitcoins zijn voor sommigen een wat controversieel onderwerp en het was daarom ook prettig dat de sprekers van Bitonic gewoon eerlijk hun visie gaven en geen valse beloften maakten voor wat de Bitcoins voor de toekomst kunnen beloven.
Daarna was het de beurt voor een, op het laatste moment ingelaste, “mystery speaker” in de persoon van Henry Sturman. Henry is een bekende naam in libertarische kringen. Een redelijk kritische visie op Bitcoins werd ons deel, naast een korte uitleg over Henry’s nieuw op te zetten project. Hierover zult u in de toekomst nog wel meer kunnen lezen op Vrijspreker.
En als finale van dit seminar waren we zeer blij Willem Middelkoop als spreker op de agenda te mogen zetten. Geef Willem een microfoon en een zaal mensen, en hij maakt er een wervelende show van, vol feitenkennis (hoe onthoudt die man het allemaal?), harde bewijzen en met een gezonde dosis humor houdt hij elke toehoorder scherp en aandachtig. Edelmetaal, over de winning ervan, over aandelen in goudmijnen, over papiergoud, over aanschaf en bezit van fysiek goud en zilver en over de manier waarop overheden geld creëeren, zowel nu als in vroeger tijden.
Willem is bij velen bekend als journalist, zijn optredens bij RTL-Z en als gast bij andere TV-programma’s, de oprichting van AmsterdamGold en na dit bedrijf te hebben verkocht zijn huidige bedrijf Commodity Discovery Fund. En natuurlijk zijn serie boeken waarin hij zeer helder en perfect leesbaar en begrijpelijk de financiële wereld onder de loep neemt: “Als de dollar valt”, “De permanente oliecrisis”, “Overleef de kredietcrisis” en “Goud en het geheim van geld”. Stuk voor stuk aanraders voor wie wil weten hoe het werkelijk zit.
Een betere finalist voor ons seminar konden wij ons niet wensen. Willem bedankt voor de tijd en moeite die je in jouw drukke agenda voor dit seminar hebt willen maken, het was fantastisch.
Na het seminar werden de sprekers nogmaals naar voren geroepen om een kleinood als bedankje in ontvangst te nemen: een 1 troy ounce zilveren munt, genaamd “The Slave Queen”. Een uitgave van SBSS (Silver Bullet Silver Shield) waar achteraf veel interesse voor bleek te zijn van enkele bezoekers. Ik zal aanstaande vrijdag een klein artikeltje aan deze munt en SBSS wijden.
En laat ik zeker de sponsors Aunexum en John Galt Vault niet vergeten te bedanken voor hun deelname. Ik hoop dat het seminar nuttig was voor jullie én voor de bezoekers.
Na het seminar een dik uur “borrelen en babbelen” en daarna het dinerbuffet, dat van “Hollandsche Winterkost” een beetje richting de lente was omgebogen. Nogmaals een pluim voor MeetingDistrict, zowel voor de maaltijden als voor hun gastvrijheid. Al kostte het enige moeite om de laatste enthousiaste bezoekers op een beetje acceptabele tijd huiswaarts te dirigeren.
Een geslaagde dag wat ons betreft. Graag uw mening hierover.
Ik ben blij dat ik heb deelgenomen. Wijzer geworden en goeie contacten gelegd.
Verbeterpunten?
– het scherm hoger
– bij de start een slide met naam van het seminar en hashtag voor Twitter
– voor de sprekers op de vloer (aan beide zijden) een plek markeren opdat zij niet voor het beeld en scherm staan?
En verder?
Keep up the good work.
Ik kan mij aansluiten bij de eerste reactie.
Verder kon het geluid iets beter en een paar kleine dingen die ik al weer vergeten ben.
Misschien is het voor de sponsors een idee om de volgende keer een “goodie bag” (sorry, weet hier even geen goed Nederlands voor) uit te delen aan elke bezoeker, die het aan wil nemen? Dan hoeven de bezoekers niet te zoeken naar info en weten de sponsors dat veel mensen hun gegevens hebben gekregen.
Ik moest de borrel helaas overslaan vanwege verplichtingen elders. Volgende keer beter…
P.S. Ik vind de foto’s best een beetje onscherp, gelet op het foto-kanon waarmee je rond liep.
MMAP [4] reageerde op deze reactie.
@Naam * [3]: 🙂 Waren niet alleen mijn foto’s. En een goed kanon maakt nog geen goede fotograaf, haha. Maar bedankt voor je inbreng (anderen ook).
Ik kon er helaas niet bij zijn, omdat ik als student nog een zaterdagbaantje heb waar ik geen vrij meer voor kon krijgen.
Wat ik me afvraag en niet in de evaluaties naar voren komt, wat zijn de (belangrijkste) conclusies die de sprekers na hun uitleg en betoog gaven?
Gaf Tione Manders nog een (paar) goeie concrete tip(s) over belastingontwijking?
Hoe komen we tot de Frank Kasteren democratie?
Wat voor (belangrijke) tips/conclusies/visies gaven ‘Robert de Waard en Jouke Hofman over de Bitcoin?
Hoe heeft Willem Middelkoop het goud kopen hard gemaakt nu de goudprijs al 2 jaar aan de dollarkoers blijft hangen en nu op het laagste punt staat?
Dit zou ik nog graag willen weten, omdat ik een potentiele goud of bitcoin koper ben en sinds kort de 1,2% belasting over mijn spaargeld moet gaan betalen. Waarmee ik eigenlijk na mijn studie het huis van mijn ouders wil verlaten, maar door de combinatie ‘lage spaarrentevergoeding + (te) hoge vermogensheffing + (te) hoge inflatie’ mij geld kost inplaats van oplevert.
Met vriendelijke groet,
MMAP [6] reageerde op deze reactie.
@BTtje [5]: Dat was nu juist de bedoeling van een seminar: erbij zijn. 😉
Verder gaan we hier niet te diep op in, omdat enkele van de sprekers deze presentaties (met daarin hun adviezen, overwegingen en spacialismen) op andere plaatsen voor veel geld presenteren. Ik zie de presentaties en hun onderzoektijd en -effort als hun eigendom en zeker niet mijn plaats om hier hun tips en adviezen te verspreiden.
Dit is niet om onaardig tegen je te doen, maar een seminar is juist om dáár de unieke mogelijkheid te krijgen om de presentaties bij te wonen, vragen te kunnen stellen aan de sprekers en tijdens de pauze, borreltijd en diner met de sprekers en andere bezoeker van gedachten te kunnen wisselen. Hopelijk heb je hier begrip voor en kun je een volgende keer wél aanwezig zijn.
Daarnaast (heeft niet=s met jou te maken, BTtje) heb ik enkele collega’s, die zaterdag NIET moesten werken en mij nu het hemd van het lijf vragen hoe het was geweest, de gouden tips, enz. Tegen hen zeg ik: zaterdag vond je het in de tuin werken belangrijker dan jouw financiële toekomst, en nu moet ik de info bij jou brengen, zonder ook maar enige financiële of andere inspanning van jouw kant?
En nu hebben zij toch een grote onzekerheid over wat zij gemist hebben…. en ik een lol.
@MMAP Ik begrijp het helemaal. Zo ontzettend logisch eigenlijk dat ik me nu verbaas dat ik dat zelf niet kon bedenken. 😛
Volgensmij was ik een beetje gefrustreerd dat ik blijkbaar veel gemist heb en geen vervanger kon regelen..
Ik las dat er morgen een lezing belasting ontwijken is in Cafe Heffer te Amsterdam, daar ben ik in ieder geval wel bij 😉
Comments are closed.