Duizenden lege  taxis’s rijden door Athene in de hoop een passagier op tegre kunnen pikken.

Wie op de luchthaven aankomt, wende zich tot een van de hotelbalies, die taxi’s klaar hebben staan om  reizigers voor 22 in plaats van 35 euro naar het centrum van de stad te rijden. Men kan ook boeken voor de terugreis.

De prijs van een taxivergunning is gezakt van 200.000  tot  70.000  euro. Veel chauffeurs die hun vergunning voor  een hoger bedrag aangeschaft hebben, kunnnen nu hun banklening niet terugbetalen.

Na twee forse belastingverhogingen hebben honderdduizenden rijders hun wagen aan de kant gezet en hun nummerplaten ingeleverd.

In een aantal wijken heerst ernstige honger en veel kinderen arriveren met een lege maag op school.

Geen wonder, want de werkloosheid bedraagt  30 procent en onder jongeren meer dan 50 procent.

Niet overal dalen de prijzen. Op  een terras in een Kretensische provincieplaats werd mij drie euro vijftig in rekening gebracht voor een kopje thee zonder koekje.

De accijns op alcohol is sterk verhoogd. De overste van een raki producerend klooster vertelde mij, dat hij namens de overheid 5200 euro accijnzen moest innen  bij een klant die voor 800  euro  kocht.

Velen geven er dan ook de voorkeur aan, hun raki zelf te brouwen of het aan te schaffen op de markt, waar het voor luttele euro’s per liter verkriigbaar is.

Met een terugkeer naar de nationale munteenheid en  een devaluatie van 50 procent zou de nationale economie  weer op gang kunnen komen.

Een oplage drachmebiljetten ligt er al jaren,  maar de introductie van deze biljetten zal ongetwijfeld uitgesteld worden tot de laatste euro uit de pot gestolen is.

Hugo van Reijen

6 REACTIES

 1. De invoering van de euro is duidelijk met deze ellende verwant. Het voelt aan alsof “de Grieken”eerst flink geprofiteerd hebben omdat Noordelijke EU-ers zo gek waren hun belastinggeld aan Griekenland te schenken.
  Veel van dat geld werd verspild en weggeritseld. Gelijktijdig met het het ritselen in andere landen, totdat het spaak liep.
  Net als het nu spaak loopt in zowat alle andere EU-landen, inclusief Nederland.

 2. “Een oplage drachmebiljetten ligt er al jaren, maar de introductie van deze biljetten zal ongetwijfeld uitgesteld worden tot de laatste euro uit de pot gestolen is.”
  Nou, of tot na de Duitse verkiezingen in September. Merkel zal haar herverkiezing proberen veilig te stellen. Daarna maakt het niet uit: de volgende verkiezingen zijn dan immers vergenoeg weg.

  Maar een uittreding van Griekenland kan een soort eerste schaap zijn dat over de dam is: meerdere zouden kunnen volgen, met het einde van de Euro tot gevolg.
  Misschien beter snel uitstappen aan de huidige koersen en het dipje in goud benutten als buitenkansje om goedkoop in te stappen?

 3. Zeg ‘nee!’ tegen de teloorgang van Nederland. Er is een petitie opgestart voor het scheppen van duurzame banen en waarbij het opzetten van een stabiele, duurzame Nederlandse economie centraal staat. Van grote internationale bedrijven hoeven we nu niets te verwachten en straks heeft niemand meer een baan. De overheid moet de aanzet geven en de regie nemen, het bedrijfsleven en de Ned. burger moet het verder uitbouwen. Teken ook!

  http://petities.nl/petitie/het-scheppen-van-heel-veel-extra-duurzame-zinvolle-banen-is-de-enige-oplossing

  Ik weet dat het kan zijn dat deze reactie niet wordt geplaatst. Anderzijds: hoe breng ik anders een goede zaak voor het voetlicht?

  jAAP [4] reageerde op deze reactie.

 4. @dutchresearcher [3]:
  Ik zie niet hoe de overheid banen kan creëren. En dan bedoel ik echte banen, in de private sector dus, en niet meer ambtenaren gesubsidieerde baantjes. Banen in de private sector worden gecreëerd door productieve bedrijven en niet door de staat. Het enige dat de staat kan doen om dit proces te bevorderen is door het bedrijfsleven zoveel mogelijk met rust te laten.

  Wie gaat bepalen of de vervolgens gecreëerde banen “zinvol” en “duurzaam” zijn? Laat me raden; een berg ambtenaren in Den Haag.

  Het “plan” in de petitie van uw link komt over alsof de staat een soort van “new deal” programma moet gaan bedenken. Heel nobel maar het komt neer op nog een megalomaan, geldverslindend en ineffectief project erbij voor onze reeds uit haar voegen barstende overheid.

  Als we onze overheid willen oproepen om een eerste zet te maken dan kunnen ze beginnen met uit de Euro stappen en zich terugtrekken uit de economie en het geldwezen. Dit moet volledig een zaak van de vrije markt zijn. Belastingen verlagen, staatsschuld aflossen en veel, heel veel snijden in eigen vlees. Pas dan zal het er beter op kunnen worden voor de Grieken en voor ons.

 5. @timber [5]:
  Halveren is bij lange na niet genoeg.
  Dat zou alleen een kleine aanzet kunnen zijn.
  hugo van reijen

Comments are closed.