Vaso  is enkele maanden geleden weduwe geworden. Zij is achtergebleven met drie volwassen dochters, eengreek fam
aantal zwaar met hypotheken beladen flats waar de bank haar steeds over belt, een olijvenboomgaard die wat geld oplevert en een pensoen dat net verlaagd is van 1400 tot 900 euro per maand.

Eens in de 14 dagen rijdt zij van Herakleion naar haar op 90 minuten afstand gelegen dorp om voedsel in te laden voor de volgende twee weken.

Haar situatie is zeker beter dan die van de gemiddelde Griek, maar geld heeft zij niet.

Haar oudste dochter heeft een man en een dochter van zeven maanden en het wordt nu dus tijd om aan trouwen te gaan denken.

Dat  trouwen is erg duur, want er moet een groot feest komen en niemand heeft het geld ervoor.

Ik wordt getrakteerd op een aantal scheldpartijen op Duitsland en Nederland, die niet meer naar Griekenland willen storten.

Ik begin er maar niet aan om de idee ” eerst sparen, dan uitgeven ” uiteen te zetten, want een dergelijk vreemd concept wordt hier niet begrepen en zeker niet in dank afgenomen.

Alles  gaat hier in omgekeerde richting: eerst een kind krijgen, dan trouwen en een groot feest, dan werk zoeken en later eens kijken hoe alles betaald kan worden. Zo loopt een gezin, zo loopt het land. 

Van  de individuele Griek kan ik niets slechts zeggen.

Men is nu eenmaal met deze gewoonten opgegroeid en beseft niet, dat op  tweeduizend kilometer afstand andere ideeën bestaan.

Doorlopende inkomstenoverdracht uit het noorden wordt verwacht en eigenlijk geëist. Hoe het noorden zo dom heeft kunnen zijn zich met een dergelijk land in een Unie te verenigen, is niet geheel duidelijk.

Met de grootste nadruk wil ik aan het bovenstaande toevoegen, dat  Grieken  persoonlijk niet beter of slechter zijn dan andere Europeanen.

Zij  mogen over bepaalde eigenschappen beschikken die ons niet aanspreken en andere die ons wel aanspreken, maar ook wij Nederlanders hebben bepaalde gewoonten en eigenchappen die niet overal gewaardeerd worden.

Ons  gebrek aan gastvrijheid, gebrek aan inzicht in en begrip voor  andere culturen en religies, bepaalde gebreken in hygiëne, onze stijfheid  en de wijze waarop wij de koektrommel hanteren, zijn berucht.

Hadden wij  de geschedenis van Griekenland beter gekend en de cultuur van Griekeland beter doorgrond, dan zou Griekenland nooit  toegelaten zijn.

Laten wij allen tot Zeus  bidden. Misschien kan Hij  uitkomst brengen.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. Misschien moeten al die trouwlustige Grieken gewoon hier naar toe komen en huis voor huis, deur voor deur, met de collectebus langs gaan om zo geld op te halen. Ben benieuwd hoe veel men dan krijgt.

  Hoe was het 30 jaar geleden? Was de gemiddelde Griek toen ook te lui om te werken voor zijn bruiloft?

 2. hugo beschrijft de grieken en als je voor grieken “nederlanders” leest gaat dat evenzo op. wie spaart er nog in nederland? wie koopt hier een huis met een beetje eigen kapitaal? wie koopt hier niet op afbetaling? welke nederlander heeft geen schulden?

  Peter [5] reageerde op deze reactie.

 3. Grieken zijn evengoed slachtoffer van politici dan noord europeanen, met als belangrijk verschil dat Grieken geen makke schapen zijn als het om belasting betalen gaat …

 4. sssttt als de grieken de moraal hadden van de duitsers dan zaten ze nu niet in de ‘shit’. kankeren is makkelijk.

 5. Griekenland kan je best toelaten tot de EU, maar je moet niet zo stom zijn ze te subsidiëren. Als ze hun ambtenaren niet kunnen betalen, dan drukken ze maar Drachme’s of wat dan ook. Internationaal wel afrekenen in euro’s natuurlijk. En oorspronkelijk was dat ook de bedoeling.

 6. In Nederland barst het ook van het volk wat van alles koopt op afbetaling, dus zo heel vreemd zijn die Grieken niet. Hoeveel mensen zijn er hier niet die hun bruiloft met de creditcard betalen…

 7. Mooi verhaal, ik zat in de philipijnen een keer in de bus met ee Griek die toen er naar zijn kaartje gevraagd werd zei:”die dame achter de balie zei dat ik geen kaartje nodig had”
  Hij leek er geen enkel probleem mee te hebben,weigerde doodleuk een kaartje te kopen, maar verwachtte wel vervoerd te worden. Geen teken van schaamte. Daar kom je niet zo maar.

Comments are closed.