toinemandersCafe Bastiat presenteert haar derde cafe, deze keer in de Prinsenzaal van cafe Heffer. Een lezing over belastingontwijking door Toine Manders, voorzitter van de Libertarische Partij en oprichter van het HJC, die zich ondermeer specialiseren in belastingontwijking en vermogensbescherming. Aanvang lezing – 20 uur, Deuren open – 19.30 uur. Facebooklink.

Iedereen is welkom!

Libertariërs beschouwen belasting als een gelegaliseerde vorm van roof,

en pleiten op hartstochtelijke wijze voor drastische belastingverlagingen en de uiteindelijke afschaffing van alle belastingen. Velen onder hen beschouwen belastingontduiking als een legitieme vorm van zelfverdediging. Zoals Ayn Rand zei: „Je hoeft niet de waarheid te spreken tegen een inbreker die vraagt waar het tafelzilver is”. Deze vorm van belastingbesparing kan echter zeer riskant zijn: in Nederland staat er maximaal zes jaar gevangenisstraf op. Veiliger en verstandiger is de keuze voor belastingontwijking: het gebruik maken van de wettelijke mogelijkheden die er zijn om uw belastingdruk te verlagen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van mazen in de wet, en van de mogelijkheden die worden geboden door andere landen met een aantrekkelijker fiscaal klimaat, zogenaamde belastingparadijzen.

Belastingparadijs Nederland

Voor wie het nog niet wist: Nederland is een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Niet voor Nederlanders, maar voor buitenlandse bedrijven. Het FD schreef hierover: “Van de honderd grootste bedrijven ter wereld maken er tachtig om fiscale redenen gebruik van rechtspersonen in Nederland (…). De rol van Nederland in internationale belastingroutes wordt steeds belangrijker. Vooral populair zijn de zogeheten bijzondere financiële instellingen (bfi’s), houdster- en financieringsmaatschappijen die worden beheerd door trustkantoren. In 2010 steeg het aantal bfi’s naar een record van 13.000. In 2009 klom Nederland volgens het Internationaal Monetair Fonds van de tweede naar de eerste plaats op de ranglijst van grootste investeerders ter wereld. De bedragen die jaarlijks door de bfi’s in Nederland stromen, worden steeds groter. Bedroeg de omvang in 2003 nog € 4400 mrd, in 2010 was die verdubbeld tot € 10.005 mrd, 17 keer het Nederlandse bruto binnenlands product.” Vele journalisten en politici vinden dit uiterst schandelijk, en eisen een einde aan de fiscale voordelen die Nederland biedt. Zelden wordt iemand aan het woord gelaten die hier een andere mening over heeft.

Belastingontwijking als morele plicht

Toine Manders is een compromisloos voorstander van belastingontwijking, belastingparadijzen, en belastingcompetitie tussen landen, zowel op morele als economische gronden. Hij stelt dat belasting een gelegaliseerde vorm van roof is, dat ieder mens recht heeft op de vruchten van zijn arbeid, en dus ieder mens het morele recht heeft zich te onttrekken aan belastingheffing. Ook stelt hij dat belastingheffing en de daarmee gefinancierde overheidsinterventie en overheidsuitgaven leiden tot minder welvaart, welzijn en vrijheid, en dat daarom iedere belastingbetaler niet alleen het morele recht heeft om belasting te ontwijken, maar ook een morele plicht.

Hoe werkt belastingontwijking?

Wilt u meer weten over hoe u gebruik kunt maken van wettelijke mogelijkheden om belasting te besparen en uw vermogen te beschermen? In deze voordracht wordt uitgelegd hoe u de hoge belastingen in Nederland kunt ontwijken door gebruik te maken van wettelijke mogelijkheden die landen met een veel lagere belastingdruk bieden, zonder dat u hiervoor hoeft te emigreren. U zult niet alleen nieuwe manieren ontdekken om belasting te besparen, maar u zult ook leren:
• Hoe u uw vermogen effectief kunt beschermen
• Hoe u vermogensoverdracht aan de volgende generaties kunt optimaliseren door middel van estate planning
• Hoe u uw financiële privacy kunt vergroten

Over de spreker

Toine Manders is als tax planning specialist verbonden aan Haags Juristen College, onderdeel van HJC Group. HJC Group is gespecialiseerd in belastingontwijking, estate planning, vermogensbescherming en oprichting en beheer van vennootschappen en trusts voor ondernemers, consultants en vermogende particulieren. Daarnaast is hij voorzitter van de Libertarische Partij. Ook was hij lijsttrekker van de LP voor de Tweede Kamerverkiezingen in 1994 en 2012. De LP streeft naar onbeperkte economische vrijheid en onbeperkte persoonlijke vrijheid van het individu, en is principieel tegen staatsmonopolies, belastingheffing en regulering.

8 REACTIES

  1. Het is mij niet helemaal duidelijk wanneer deze lezing wordt gegeven… of zie ik iets over het hoofd?

  2. @JohnF [2]: Hi John.
    Als er staat “hedenavond” in de titel is dat ook een aanwijzing, zeker als de datum van het artikel 16 april is.

  3. en wie betaalt dan al die ongenode ” gasten “… die gezinsherenigingen en… en…en nog veel meer van dat …???

Comments are closed.