Margaret_Thatcher

26 REACTIES

 1. Margaret Thatcher was een van de zeer weinige poiltici waar ook libertariërs respect voor konden opbrengen.
  Zij had meer vrijheidsprincipes dan al haar collega’s bij elkaar en verdedigde de vrije markt waar ze kon. Net zo als ze tegen de groeiende macht van de EU vocht. Het is ook aan haar te danken dat Engeland nog steeds een uitzonderingspositie in de EU inneemt.
  Nu in Engeland het streven om nog losser van de EU te worden weer toeneemt, kunnen veel Britten aan haar een voorbeeld nemen.

 2. Een groot verlies, maar laten we vooral dankbaar zijn voor de enorme verandering die zij heeft gemaakt. Niet zozeer politiek, maar dat de wereld anders is gaan denken dankzij haar. Was de algemene geaccepteerde consensus die van het socialisme, heeft zij het tij gekeerd naar een wereld waar velen meer vrijheid wilden en in kwamen te zien dat het socialisme een doodlopende weg is. Zonder haar overtuiging, vastberadenheid en tomeloze inzet zou de beweging voor een vrijere wereld niet zo ver zijn als we nu zijn. Laat haar voorbeeld ons inspireren om het de strijd verder te nemen als zij zelfs ooit had kunnen voorstellen.

 3. Thatcher was gewoon een conservatieve heks. Mensen die daar iets libertarisch in zien begrijpen het concept ‘vrijheid’ niet. De vrije markt waar zij zogenaamd voor opkwam is een vrije markt voor het establishment, voor de grote bedrijven, niet voor het plebs. Dit artikel is dan ook geheel misplaatst.

 4. Desondanks kan ik grote respect opbrengen voor haar strijd tegen het socialisme ook al was zij conservatief. En in theorie heeft zij goeie dingen gezegd uiteraard in praktijk niet uitgewerkt maar dat kan ook nooit als een politicus binnen de democratie.

 5. Margaret Thatcher is overleden. Samen met Ronald Reagan was zij een van de belangrijkste exponenten van het grote, neoconservatieve bedrog dat het in het belang van allen zou zijn om een beleid te voeren dat het vrije ondernemerschap zoveel mogelijk bevordert, het grootkapitaal zoveel mogelijk vrij laat, de staat zo ver mogelijk terugdringt en herverdeling van rijkdom zoveel mogelijk voorkomt.

  Eigen verantwoordelijkheid, doorpakken, ieder voor zichzelf en als je niet meekunt is dat je eigen schuld. En zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk is die verraderlijke ideologie voor domrechtsen er door dit koppel zo hard ingeslagen dat het er nooit meer helemaal uitgegaan is. Ook niet bij een belangrijk deel van de mensen die het hardst geraakt worden in dit soort samenlevingen.

  Omdat ze niks anders meer konden bedenken dan meehuilen met de rechtse wolven in het bos, zijn traditionele linkse partijen als Labour, maar ook partijen buiten het Verenigd Koninkrijk zoals de PvdA, er vrijwel rechtse partijen door geworden.

  Dat is de nalatenschap van Margaret Thatcher.

  chiel [8] reageerde op deze reactie.
  chiel [10] reageerde op deze reactie.

 6. Al met al kan je niet zeggen dat Mevrouw Thatcher het zo verkeerd heeft gedaan, immers, de in het slop geraakte Engelse economie kwam weer op gang en de macht van een aantal vakbonden (die een hoger doel dienden dan het welzijn van de werknemer) werd beperkt.

  Ook had zij op tijd door dat de EU een probleem was, en heeft ze haar land op afstand gehouden. Veel politici van die tijd hadden dat niet door en daar plukken wij nu de (zure) vruchten van.

  Of ze een echte Libertarier was? Tsja, wat is een echte libertarier? Is daar een officieel keurmerk voor?

  Het heeft mij altijd verbaast hoeveel verschillende stromingen onder de noemer conservatisme schuilgaan. Aan de ene kant de Liberale vleugel, (meer collectivistische neigingen) aan de andere kant een libertarische vleugel (meer libertarische neigingen) en uiteraard het een en ander opgekruid met religieuze opvattingen en een vleugje nationalisme als garnering.

  Los van het feit dat de gehele conservatieve stroming niet mijn libertarisch keurmerk zal krijgen (dus geen stempeltje voor Mevrouw Thatcher helaas) kan je wel degelijk stellen dat ze een aantal dingen goed begreep.

  Als de keus was geweest om in plaats van Thatcher nog een paar jaartjes Labour te doen denk ik dat er toen, met de beperkingen van die tijdsgeest, de beste keus is gemaakt kwa regering.

  Dat er teveel nadruk is gelegd op de ontwikkeling van de “Financiële Markt” en te weinig op de productie, handel en dienstverlening is wel een punt.

  De productie, handel en dienstverlening was op dat moment “Victoriaans” verouderd en zwaar beperkt door de almachtige vakbonden die oogkleppen ophadden en dus niet begrepen dat het voortbestaan van een bedrijf de garantie was voor werkgelegenheid, maar zich meer bezig hielden met hun eigen politieke doelen. Soms op een manier waar de arbeiders nou niet bepaald beter van werden en ook vaak aan het kortste eind trokken.

 7. @frank [7]:

  lol wat een bullshit PvdA recht laat mij niet lachen luister en huiver naar hun dagelijkse collectivist gezeik. Het is socialisme wat de overhand heeft gekregen in elke democratie na de 2de wereld oorlog. De echte oplossingen zijn nog niet eens probeert en zal ook nooit mogelijk zijn binnen deze centraal geplande zooi.

  Overigens vind ik Margaret Thatcher redelijk goed passen onder de label van klassiek liberalisme.

  arvr [15] reageerde op deze reactie.

 8. @chiel [12]:

  Ik noem een overheidsbudget van 40% socialisme. En niet een klein beetje. Nee, niet klassiek liberaal. Neo-liberaal. En neo-liberalisme is een vorm van socialisme.

 9. @chiel [11]:
  Ik betwijfel of een label het probleem oplost. Voor zover een label niet het probleem zelf is.

  Het enige wat je je nu nog kan afvragen is of we de goede kant opgaan. Op dit ogenblik? Nee. We gaan de verkeerde kant op. Meer verstikkend collectivisme, meer overheidsmacht, meer overheidsinvloed en als bonus de EU. Stapje voor stapje worden wij gaargekookt tot slaaf.

  Vraag jezelf af, ging Thatcher de verkeerde kant op of de goede? Nee, het is niet wat wij voor ogen hebben, ja, het is wel de goede richting.

  Of laat ik het zo zeggen: Thatcher of Samson? Wat gaat (ging..) op zijn minst de juiste kant op?

  Het gaat niet werken om alles een label te geven en af te keuren. De collectivistische trein dendert gewoon door. Desnoods over u heen. Er komt pas kentering als een fors deel van uw medeburgers een kleine jeuk op het achterhoofd krijgt en denkt van “Ho… wacht es ff, wordt ik niet belazerd hier?”

  chiel [16] reageerde op deze reactie.

 10. @arvr [15]:

  Je hebt gelijk een label plaatsen heeft niet veel zin. Voor de rest sluit ik mij bij jou aan dat het de juiste richting op ging.

 11. @Paddy [17]:
  Daar heb je absoluut gelijk in. Thatcher is zeker niet *plop* uit de lucht komen vallen, maar had een behoorlijke carrière achter de rug bij de Britse conservatieve partij.

  Misschien maakt dat het geheel wel zo fascinerend, immers, de Britse conservatieven wekken bij mij een behoorlijk muffe geur op.

 12. @arvr [20]:

  Thatcher ook niet. Maar wat ik bedoel is dat ze overeenkomstig gedachtengoed hebben (Hayek, Friedman, Thatcher, Reagan)….en ja, a bunch of socialists om met Mises te spreken.

 13. Als ik me goed herinner, was zij voor apartheid en voor het ijzeren gordijn …

 14. IRON LADY WAS OUR HOPE IN THE FIGHT AGAINST THE IRON CURTAIN AND WE ADMIRE HER IN THE BALTIC STATES.
  Sorrow knocked at my door and I got tears in my eyes,when I heared that she died.
  BARONESS MARGARET THATCHER WAS ONE OF THE GREATEST POLITICIANS OF MY LIFE TIME.
  R.I.P.

Comments are closed.