queen_sides_bu_1Als het ruilmiddel (geld) is vastgesteld bij wet, en slechts een fiat valuta is, en de hoeveelheid van het ruilmiddel onder de verantwoording valt van zogenaamd onafhankelijke functionarissen die claimen het publieke belang te dienen. En de prijs van het ruilmiddel (rente) door dezelfde functionarissen wordt geregisseerd, is er dan een vrije markt samenleving?

NO, Nein, NON, nee. Een vrije markt kenmerkt zich door contract vrijheid. Daar past de term wettig betaalmiddel niet. Geld mag goud, zilver of papier of electronisch zijn. Of kraaltjes. Of schelpjes. Of wat dan ook. Het geld dat men uit vrije keuze zal vertrouwen zal zelden een milde inflatie nastreven zoals de fiat valuta’s. Die zal zelden qua geldhoeveelheid en prijs kunnen worden gemanipuleerd door zogenaamd onafhankelijke derden. De Weimar republiek heeft ons postzegels gegeven van 50 miljard, tal van oosterburen geloofden niet in goud of zilver en raakten alles kwijt. 50 mld Er waren genoeg boeren in Zimbabwe die geloofden in het eigendomsrecht van hun onroerend goed. Het hard asset verhaal dus, echt productieve organisaties zullen hun waarde houden is de mantra van een aantal beleggingsadviseurs. En niet de slechtste. Voor de Zimbabwaanse boeren, die zeer productief waren een geruststelling. Of toch niet? Voor de boeren die niet in zilver of goud gingen. En geloofden in fiat valuta en eigendomsrechten van onroerend goed. Tsja, als je echt waardevol bent en je bent overgeleverd aan de overheid, een overheid die in geldnood zit, en die probeert te overleven, wat gebeurt er dan? Wordt je dan gesteund of wordt je geplukt. Het laatste natuurlijk! hard currency zimbabwe dollar Bovenstaand biljet is 6 eurocent waard. Toen ik het opzocht, zal intussen wel weer wat minder zijn. Niet alleen de Zimbabwanen geloven in illusies. nkr1 Hoe lang houden bijvoorbeeld de Noren het vol? De mensen die in hard assets geloven geloven vaak in beleggen in Zweedse of Noorse bedrijven. Is dat wel zo slim? Hard assets waarvan de overheid weet dat je ze hebt zijn soft assets gebleken in enkele landen. Het is dus te betogen dat de enige hard assets activa zijn waar je de overheid niet voor nodig hebt. Onroerend goed, is dat dan nog een hard asset? Neen, non, NEIN njet. Het is afhankelijk van de luimen van de overheid. Die naar believen de rente, de belasting, kan verhogen. En als je dat dan niet voldoet dan ben je je eigendom kwijt en wordt je opgesloten in een kooitje. Ga je voor papier, een illusie van eigendom, of voor zilver en goud? us1 De dollar dan maar? Met de hoeveelste quantitive easing is men thans bezig? Is het niet beter goud of zilver te kopen? Na het eerste bankroet (afschaffing Bretton Woods en de pariteit van 35 dollar is 1 ounce goud) is toch het nodige gebeurd. De dollar is sinds 1973 enorm gekelderd ten opzichte van goud. En is nog maar 3 procent waard. Bij een goudprijs van 1150 dollar……In werkelijkheid is de prijs van 1 ounce 1460 dollar. Dus is de dollar in 40 jaar tijd meer dan 97,5 procent van zijn waarde in goud uitgedrukt verloren. Fiat valuta of toch goud?

eur2

Tsja, de euro. Wat moet je daar nog over zeggen? De valuta die van niemand is, niemand is verantwoordelijk voor het behoud ervan, iedereen probeert te profiteren door deze valuta uit te hollen. Een onhoudbaar experiment dat Europa verdeelt in plaats van samen brengt.

Als parting shot, zoek de verschillen….Hoe lang nog voordat de waardes overeenkomen?

eur vs zimbabwe2

NB: dit is deels een antwoord op een opmerking van Scrutinizer op mijn artikel vorige week. Hoe kunnen foute abjecte mensen die minder of geen belasting willen betalen hun kapitaal behouden. Dat kan door overstappen op goud en zilver. Er zijn echter een paar issues. Zodra de overheid weet dat je het goud hebt kan het worden belast en geconfisceerd. Er zijn foute mensen die goudhandelaren opzoeken waar het nog mogelijk is om als je minder dan tienduizend euro per keer komt kopen de transactie anoniem en contant uit te voeren. Ik zeg niet dat je belasting moet ontduiken, dat is een persoonlijke keuze. Ik wijs u slechts erop dat het gebeurt. Als u het doet en het komt uit dan wordt u wel goed geplukt, als u valsheid in geschrifte heeft gepleegd kunt u jaren de gevangenis in gaan.

Daarnaast is de vraag natuurlijk hoe lang marktmanipulatie door de overheid en de centrale banken blijft plaatsvinden. Het is een zeer onnatuurlijke situatie dat de schulden enorm zijn toegenomen en de prijs ervan, rente, zo historisch laag is. Dit kan slechts door massaal ingrijpen door de centrale banken. Deze onnatuurlijke situatie verspilt veel welvaart en kan niet eeuwig duren. Maar de manipulatie van centrale banken geschiedt al een eeuw. De laatste tijd lijkt het erop dat de goudprijs ook door partijen wordt beinvloed. Gaat dit ook decennia duren of stopt deze manipulatie eerder? Hoe lang wordt de goudprijs gedrukt? Dat is een vraag waar u een mening over moet hebben. Als het nog decennia lang gaat duren, dan heeft nu beleggen in edelmetaal minder zin.

Ik heb geen glazen bol en in dit artikel wil ik niet oproepen tot belasting ontduiking en het omzetten van uw vertrouwde bankbiljetten in goud, ik wil slechts erop wijzen dat gedurende de geschiedenis de nodige mensen veel spijt hebben gehad dat ze dit niet gedaan hebben. Ik weet hier niet wat wijsheid is.

NB2: ondanks dat iedereen een scanner heeft doen gelduitgevers vaak moeilijk over afbeeldingen van papiergeld, vandaar dat ik de biljetten heb bedekt met munten. Als slechts een klein gedeelte van de biljetten zichtbaar is doet men niet moeilijk.

7 REACTIES

 1. @Hub Jongen [1]: zelfs uw vege lijf is van de staat want u bent via het geb.bewijs staats-,eigendom geworden, ja zelfs zonder meedeweten van de aangever. u bent zelfs onderpand aan de internationale grote financiële instellingen. Er is op uw geb,akte een lening aangegaan met u als onderpand. Zoek het maar op hoeveel zelfbeschikking u heeft. U heeft slechts de illusie vrij te zijn.
  Dat is dus de reden dat u nooit iets kan bezitten alles is door die boevenbende door confiscatie van u af tenemen. U heeft bij gratie het gebruiksrecht.
  Waarom wordt er op overheidsdocumenten en bankrekeningen altijd uw naam in HOOFDLETTERS geschreven?

  Timothy [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Hub Jongen [1]: “Heeft een mens in dit land nog recht op eigendom? … Je eigen lichaam? Of ook dat niet meer helemaal?”

  Ik zou zeggen de laatste bariere (last-line-of-defense) tot je eigen-dom is die naar je eigen gedachten, herinneringen en fantasieen. Daarom vind ik Bitcoin zo fascinerend omdat dit een puur virtueel eigendom is waarvan je de sleutel (het wachtwoord) kunt opslaan in je hersenen.

 3. “NB: dit is deels een antwoord op een opmerking van Scrutinizer op mijn artikel vorige week. Hoe kunnen foute abjecte mensen die minder of geen belasting willen betalen hun kapitaal behouden.”

  Ahum, ik hoop niet dat het beeld ontstaat dat Scrutinizer geen benul heeft. Ik ben gewoon altijd geinteresseerd in zoveel mogelijk alternatieven, kwestie van als er eentje komt te vervallen, dan een plan B achter de hand te hebben.
  Met name als het om goud gaat, mailde ik enkele minuten geleden iemand nog een verhaal wat u kan intresseren.

  Ik zal het hier dadelijk copy/pasten en het wat redigeren (d.w.z. wat persoonlijke details uithalen).

 4. Hoi […],

  “‘De mensen in Azië gebruiken de prijsval om toe te slaan en goud te kopen. En wat we in het Westen niet altijd goed beseffen: zij kopen sieraden vanwege het gewicht aan puur goud dat erin zit en niet, zoals wij hier, vanwege het merk dat erop staat. Als ik een gouden ring hier omsmelt, krijg ik voor de hoeveelheid goud een derde van de aanschafprijs terug. Daar is het 99%.’”

  Dit kan ik uit eerste hand bevestigen (op de 99% na, da’s eerder 88%, maar dus veel beter dan 33 zoals bij ons).
  Ik was onlangs in HK. Zoals ik al eens had gezegd zijn juwelen daar 99.9% zuiver goud, i.p.v. onze 18kt (ofte 75%) en daarmee vergelijkbaar met munt en baargoud EN betaalt men er voor de juwelen een kleinere markup boven de wereldmarktprijs dan bij ons. In mainland China was dat ca. 40% (versus ca. 200% bij ons) enkele jaren geleden, toen wij er wat kochten. Maar dat is inmiddels al gedaald en in HK is het nog minder.

  Ik was er eens poolshoogte gaan nemen aan het begin van mijn verblijf, kwestie van de winkels onderling te vergelijken en te kijken wat voor spul ze zoal hebben (verderop meer hierover). Toen bleek dat hun pricing als volgt was: de “dagprijs” per gram van het “goud in winkels” (die ca. 11% boven die op de commodity markt ligt, en overal dezelfde is) + 2 % verkoopcommissie + een per object apart vastgestelde vergoeding voor het maken, die m.n. voor grote en simpele objecten relatief laag is t.o.v. de materiaalwaarde.
  Voor zeer mooie designs en relatief kleine objecten is die “maakvergoeding” relatief wat duurder. Maar als je dus een dikke halsketting neemt (relatief veel gewicht t.o.v. een ring of oorbel) en van een simpel design, dan is de vaste kost maar iets van 30-40 euro dus zeg een kleine 2% als je kleinnood ca. 50 gram weegt. M.a.w. voor ca. 15% boven de goudprijs kan je spul kopen.

  Op mijn laatste dag, zondag 14 j.l. wist ik hoe veel we nog te besteden hadden (kwestie van de creditcard limiet maximaal te benutten) en ging ik terug naar Chow Tai Fook, de grootste keten van goudjuweliers in HK (met ook vestigingen in mainland), die je er echt over al ziet. Ik schat dat ze in HK alleen misschien wel 20 locaties hebben.
  De goudprijs was de donderdag en vrijdag ervoor flink gezakt dus dat was mooi.
  Maar het was er nog drukker (inderdaad) dan het vorige weekeinde.
  De “goudprijs in winkels” was meegezakt maar (wellicht wegens volatiliteit waaretegen de handelaren zich wilden indekken) iets minder en dus was de marge nu eerder 15% (even tussendoor: de prijs waaraan zij terugkopen, was 1% boven de prijs op de goudmarkt). Vermoedelijk daarom waren ze makkelijker met wat korting te geven op de verkoopcommissie en maakvergoeding dus konden wij een sierraad kopen aan ca. 18% boven de wereldgoudprijs (zoals je die op kitco vindt). Maar de normale gang van zaken is dus dat je “all in” ca. 15% teveel betaalt maar ook 1% teveel kan krijgen. Dus als je 115 betaalt en er 101 voor terugkrijgt, dan is je verlies 14/115 ofte 12%.

  Dan is verder de vraag wat te kopen.
  Wel, bij eerdere goudconfiscaties van overheidswege waren munten en staven betroffen maar werden zowel artefacten als sierraden ontzien.
  Je kan soms mooie beeldjes kopen maar om niet te minuscuul te ogen in je vitrinekast, moeten die wel behoorlijk groot zijn en zo rijk is ondergetekende niet. Verder zijn de maakkosten daarvan hoger wegens moeilijke “unieke” vormgeving en inderdaad is dat in slechts kleine productieruns want hoeveel mensen kopen nu een beeldje van 300 gram om in hun living te etaleren?
  Maar gouden kettingen van 24 inch (standaard lengte) of 26 of 28, vliegen als broodjes over de toonbank. Afhankelijk van het model zijn die dikker (zwaarder) of dunner (en lichter) maar zelfs de dikke van 28 inch wegen (zonder bijkomende hanger) minder dan 50 gram. 24 inch, dun en zonder hanger weegt misschien maar 20 gram. Dat kopen mensen veel en wordt dan ook zo massaal vervaardigd dat daar schaalvoordelen spelen. Hierop is de maakkost zeer laag.

  Als je sierraden draagt (ook al is dat niet de primaire bedoeling van een investering) dan kan je met een ring of een armband wel ergens tegenslaan (en dus krassen maken of erger) wanneer je wild gesticuleert. Bij oorbellen of een halsketting is dit niet het geval tenzij je regelmatig naar pogo feesten gaat en gaat stagediven met het hoofd vooruit…

  Dus je kan beter oorbellen hebben van 3 gram (elk) dan ringen van hetzelfde gewicht. Ook kan je beter een halsketting hebben van 30 gram dan 2 polskettingen van 15 gram.

  Dan is de vraag welke ketting. Wel, best is een die zoveel mogelijk identieke kleine “schakels” heeft maar wel van een type dat je makkelijk kan verwijderen d.w.z. 1 weghalen en de rest op mekaar laten aansluiten. Zo kan je makkelijk in kleine stukjes je ketting “kortwieken” elke keer wanneer je weer wat geld nodig hebt. Dus een ketting van 43 gram bestaande uit 40 schakels (+ een slotje) dat zijn vermoedelijk 40 stukjes van 1 gram die je kan te gelde maken voor hun goudwaarde (plus dan nog dat slotje).

  Verdorie, nog wat geld over… nou dan doen we er nog een hangertje bij. “Heb je niets van ca. 11 gram? Dat kunnen we nog net betalen.” Ik kon kiezen uit een draak of een traditioneel bootje in de haven van Hong Kong. Gezien dat laatste aan internationale mobiliteit doet denken werd het dus het bootje.

  Dus in dat uitzonderlijke weekeinde betaalde ik 118 voor iets waarvoor ik 101 kon krijgen. 17 te veel dus of dik 14%, maar da’s een heel goede deal vergeleken met hier in Europa en het belangrijkste was om te zien hoe stampvol die zaak was, net als alle andere goudwinkels van Chow Tai Fook en overige ketens. Drukker dan een Mc Donalds bij ons. Mensen stonden inderdaad aan te schuiven. Als je dat leest, dan is dat geen metafoor. Ik heb zelf mogen ervaren hoe het was dat weekeinde.

  Groeten,
  […]

  ====

  NB dit ging dus puur over de portie “dicht bij huis”-goud, die je bij je wil hebben voor als de pleuris uitbreekt en je wat goud wil hebben om uit te geven wanneer fiat waardeloos geworden is.
  Beleggingen in staven of munten (waarop minder dan 3% betaald wordt) kan je daarnaast ook doen ter bescherming van je vermogen (bv. 20% in je totale portefeuille), doch best niet in het land waar je ingezetene bent (of ueberhaupt de EU) en liefst niet bij een bank. Maar goed: ik ga hier geen hele cursus schrijven of al mijn prive mails met adviezen onder mekaar publiceren…

 5. Dat er een wettig betaalmiddel is, betekent niet dat je er mee moet betalen. Je mag ruilen, je mag andere middelen als ruilmiddel aanvaarden. Mag je allemaal zelf weten.

Comments are closed.