zilver_slave_queen_base_zgwDe MSM schreeuwen moord en brand. Er wordt bezuinigd op de AIVD en onze veiligheid is in gevaar. Vanaf 2014 wordt uiteindelijk in totaal 70 miljoen bezuinigd, een derde van het budget de minister zelf is er niet blij mee. Ik nam me vanmiddag voor dit ’s nachts in een artikel uit te werken en te plaatsen in een historisch perspectief. Een korte zoekactie leerde me dat het budget van de voorganger van de AIVD, de BVD, in 2000 nog slechts 80 miljoen gulden bedroeg (p 11 PDF). In 2012 is dit gegroeid tot 200 miljoen euro. En nu dus terug. Het is een geval van 40 naar 200 naar 130 miljoen euro.

Een teruggang naar 130 miljoen in een aantal jaar betekent nog altijd een behoorlijke groei van de 40 tot 50 miljoen euro die de voorganger van de AIVD rond de millennium overgang te besteden had. Ook indien gecorrigeerd voor inflatie.

Een beeld zegt vaak meer. Uit het jaarverslag van de AIVD over 2012 het volgende staatje (pag 67). In 2018 moet de taakstelling naar 130 miljoen voltooid zijn:

aivd verloop

Ik wil erop wijzen dat meer geld niet betekent dat de overheid een betere prestatie levert. Toen ik dit artikel deels klaar had ontdekte ik dat Sargasso me voor was en een mooi lezenswaardig artikel heeft gepubliceerd met dezelfde conclusie als ik. Volg de link voor mooie jaar op jaar budgetten van de AIVD en haar voorgangers.

Wat Sargasso niet mee lijkt te nemen is de naast de AIVD bestaande militaire inlichtingen en veiligheidsdienst, die hebben 85 mln in 2011 besteed. Ik heb geen volledig historisch overzicht van de budgetten van de MIVD samengesteld. In 2006 was dit maar 64 mld. en in 2002 was dit 58 miljoen. Duidelijk een minder sterke stijging dan bij de AIVD. Maar voor de beoordeling van de veiligheidsdiensten moet dit wel worden meegenomen.

Al met al lijkt de MSM zich niet echt in de feiten te verdiepen en is de waarheidszoekende burger afhankelijk van alternatieve sites als Sargasso en Vrijspreker.

MSM uitingen aangaande dit nieuwsfeit:

NOS: bezuinigingen AIVD raakt veiligheid

Volkskrant: bezuinigingen op AIVD schaden nationale veiligheid

BNR: bezuiniging AIVD raakt staatsveiligheid

NRC: Plasterk, bezuinigingen AIVD raken veiligheid, het is niet anders

RTL nieuws: VVD-ers bezuinigen op AIVD “zeer onverstandig”

Elsevier: Plasterk: bezuinigingen AIVD raken staatsveiligheid

Hierboven voorbeelden van het huidige MSM journaille. Een tenenkrommende kudde domme en luie “journalisten” zonder historisch besef die het googlen niet eens beheersen en illusieloos en kritiekloos de politiek en belangen groepen napraten, hoe ziek kan een maatschappij zijn…… Is de waarheidszoekende burger dan echt afhankelijk van die paar dozijn kritische bloggers op een handvol sites die de moeite doen om juiste berichtgeving te doen plaatsvinden? Is de marge van de waarheidsvinding in dit land dan echt zo dun?

De onovertroffen site de speld weet het AIVD standpunt aangaande hun taakstelling overigens mooi satirisch in een zinnetje samen te vatten: we hebben het moeten vernemen uit een onderschept ANP bericht…..

 

4 REACTIES

 1. Demmink is met pensioen, en dat haalt heel wat druk van de ketel waarschijnlijk bij de AIVD. Anders waren ze toch meer tijd kwijt met damage control, ouders van misbruikte kinderen zwijggeld geven, afluisteren en intimideren van dissidenten die zich niet aan de mediacode willen houden hiermontrent etcetera.

 2. Als de overheid elk jaar mijn bedrijf zou sponsoren met een dosis geld dan zou mijn bedrijf door gemakzucht en zonder prikkel tot innovatie , efficiency etc juist failliet gaan.
  Nu is het elke dag hard werken voor alle medewerkers en constant scherp blijven, nieuwe betere produkten bedenken om te kunnen blijven innoveren. Met mogelijk ook nog winst maken. Na die permanente inspanning mag je dan ook nog belasting afstaan die vervolgens door niet beter wetende ambtenaren zonder enig besef van noodzakelijke efficiency en prestatiedrang wordt opgesoupeerd .

 3. “Een teruggang naar 130 miljoen in een aantal jaar betekent nog altijd een behoorlijke groei van de 40 tot 50 miljoen euro die de voorganger van de AIVD rond de millennium overgang te besteden had. Ook indien gecorrigeerd voor inflatie.”

  Dit is onjuist. Want als men het met 130 miljoen euro moet doen, dan heeft men iets van 94 miljoen euro meer te besteden dan rond het millennium. Want de 80 miljoen gulden van toen is omgerekend circa 36 miljoen euro.

  De groei is dus nog groter dan jij aangeeft.

  Ratio [4] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.