achter-mijn-gat-vergaat-de-werelddoor Jan van Roy

Boekbespreking

Achter mijn gat vergaat de wereld is het verhaal van Jan van Roy en zijn gezin. Van Roy is een docent aan de Hogeschool Eindhoven die begin jaren negentig bij zichzelf onvrede bespeurt over het leven in Nederland en besluit achter de horizon te gaan kijken. Enkele jaren later, in 1995, vertrekt hij met zijn vrouw en twee dochters naar Canada, Noord-Amerika.

Het boek is een beschrijving van de lotgevallen van Van Roy en zijn gezin en zijn strijd om in zijn nieuwe land – het beleefde land, zoals hij het noemt – een bestaan op te bouwen.

Voor wie de afgelopen twee decennia in Nederland heeft meegemaakt is zijn verhaal een feest van herkenning. De huizenboom die in 1992 begon, de Y2K paniek aan het einde van dat decennium, ‘911‘ en het effect daarvan op de Verenigde Staten tot en met het knappen van de bubble in de huizenprijzen in de VS in 2007 (subprime crisis), het zit er allemaal in.

Al deze ontwikkelingen zijn het decor waartegen zich de ontwikkeling van de auteur als immigrant en entrepreneur zich afspeelt. Wat zijn boek voor libertariërs interessant maakt is dat de strijd om een bestaan bij de auteur samengaat met een groeiend inzicht in economische processen en de rol van overheden en centrale banken daarin. Van Roy wordt zich gaandeweg steeds meer bewust van het feit dat de boom van de jaren negentig en het begin van deze eeuw is gebaseerd op geldschepping en geen echte welvaartsgroei vertegenwoordigt. Sterker nog, de voortdurende geldontwaarding die het gevolg is van de geldschepping door de centrale banken maakt werkende mensen tot slaven van het bankensysteem. Hij is daarbij beïnvloed door boeken als The Fourth Turning, over het cyclische karakter van de geschiedenis, en The Creature of Jekyll Island, een boek over de geschiedenis van de Federal Reserve in de VS. En passant loopt hij tegen de Oostenrijkse economische school aan, op zichzelf al opmerkelijk voor iemand die uit het onderwijssysteem afkomstig is. Immers, als er ergens een wereld is waarin de ‘Oostenrijkers’ doodgezwegen worden (of gewoon volslagen onbekend zijn) dan is de wereld van (hoge)scholen, universiteiten en (dus) docenten en professoren wel.

Zijn Werdegang leidt ertoe dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen het groeiende realiteitsbesef van Jan van Roy en dat van zijn vrienden en familie die in Nederland, die net als de meeste Nederlanders in een schijnrealiteit leven en niet zien of willen zien hoe de wereld in elkaar zit.

Aan het eind van zijn boek formuleert Van Roy zijn tien principes van KISS (Keep It Simple, Stupid!) waarin hij zich een volledig ontwikkelde libertariër toont (of klassiek liberaal, voor wie dat een betere aanduiding vindt). Enkele van zijn punten zijn: experts zijn idioten (lees: vertrouw liever op gezond verstand dan op geleerde praatjes van mensen die belang hebben bij de visie die ze verkondigen), het bankensysteem is bedrog (lees: banken scheppen geen geld, maar inflatie, en gaan daarmee door totdat iedereen hun slaaf is) en vrijheid = risico. Die laatste behoeft voor trouwe lezers van deze site natuurlijk geen toelichting.

Het is even lezen, met ruim 400 pagina’s, en de beschrijving van de lotgevallen van Jan van Roy zelf zou wat korter hebben gemogen, maar al met al geeft het boek een mooi verslag van een Nederlander in zijn nieuwe land. Voor wie plannen heeft om Nederland te verlaten is het boek een aanrader, juist omdat het een realistisch beeld van het emigrantenbestaan schildert en ook Jan van Roy’s twijfels, zorgen en regelrechte teleurstellingen niet verhult. Daarmee onderscheidt het boek zich van het typische emigratieboek, dat vaak in de romantische fase van de emigratie is geschreven en daarin blijft. Een boek dat met beide benen op de grond staat dus, net als de schrijver zelf.

Paul Verhaegh

Achter mijn gat vergaat de wereld, Uitgeverij Boekenbent, Barnevelt (2012).

5 REACTIES

  1. Ik heb het boek gelezen, het had idd veel korter gekund. Na 50 pagina’s gekeuvel over overzees solliciteren, bier drinken en fysieke ongemakjes ben ik de KISS-bijlage achterin gaan lezen, die maakte het weer wat goed.

  2. Experten zijn , helaas , géén idioten , daarvoor zijn ze veel te geslepen , maar zijn volbloed “charlatans” , zonder meer !

  3. Dank voor de schitterende recensie, die op een uitstekende manier verwoordt wat ik met mijn boek heb willen uitdragen! Als trouwe bezoeker van de ‘Vrijspreker’, ben ik dan ook aangenaam bevestigd dat via een van de weinige, maar belangrijke educatieve bronnen voor individuele vrijheid & verantwoordelijkheid in Nederland, mijn boodschap verder wordt verspreid. Keep up the good work! – Jan.

  4. Lijkt me vrij logisch dat hij een beetje van de cultuur van over de oceaan overneemt. Wat hier “rechts” is zit daar links van Obama.

Comments are closed.