avatar MMAPWe kunnen er natuurlijk niet omheen in de media: een vader die zelfdoding heeft gepleegd en het vreselijke drama dat zijn 2 zoontjes Ruben en Julian nog steeds vermist zijn. Een drama dat je geen enkel gezin toewenst. Ik hoop van harte dat die jongens levend en wel gevonden worden, maar ik vrees het ergste.

Wat ik oprecht een goed initiatief vind, is dat er veel vrijwilligers meehelpen met de zoektochten. Of je het ermee eens bent of niet; deze mensen doen dit vrijwillig, om welke redenen dan ook.

Echter, nu is er sprake om dit soort vrijwillige teams in meerdere regio’s op te zetten. Ook nog prima, vind ik. als mensen dit vrijwillig willen doen, wie ben ik om daar iets tegen te hebben.

 

Maar, dit zou Vrijspreker niet zijn, als er geen “maar” aan zit: hoe ziet u deze teams over enkele jaren? Ik heb daar een ideetje over, dat puur giswerk en glazen bol kijken is. Ik denk namelijk, dat deze teams in dergelijke drama’s misschien wel eens enkele keren goed werk zouden kunnen gaan doen en zeer nuttig zijn voor onze arrogante (dat zeggen buitenlandse mensen die met onze politie samenwerken, zou ik nooooooit durven beweren) politie-agenten. Ik zie dan het bekende scenario weer voor me.

En dat is: de teams moeten natuurlijk gecoördineerd worden. Wie gaat dat doen? Een ambtenaar? En hoe lang gaat het dan duren, voordat deze vrijwillige burgers opeens aan een of ander, al dan niet nutteloos, eisje moeten voldoen? Bijvoorbeeld een verplichte cursus over vermijden van trauma’s bij het vinden van een kinderlijkje? Of bepaalde kleding voorgeschreven krijgen bij zoektochten in bossen? Een diploma walkie-talkie? En wat daarna? Nog meer gedwongen cursussen, eisen stellen om in zo’n team te mogen komen? Of de teams moeten “een afspiegeling zijn van de samenleving” en gaan ze strooien met percentages dat elk team X% vrouwen moet bevatten, X% gehandicapten en X% allochtonen? Langzaam uitgroeiend tot wéér een overheidsinstelling?

Roverheden hebben al vaker bewezen dat het overnemen van goedlopende burgerinitiatieven (vroeger de liefdadigheid bijvoorbeeld, toen de roverheid nog maar een miniem belang had in een natie) en deze opneemt in haar roverheidstaken en daardoor de mensen nu denken: “ik betaal al genoeg belasting voor die zoekteams, dus waarom zou ik nog vrijwillig bijdragen, met geld of tijd?” Zoals nu bij velen het geschooi voor goede doelen afgewimpeld wordt, omdat met voor die doelen al genoeg belasting betaalt.

Dus mijn vraag aan u is: hoe lang gaat het, volgens u, duren voordat dit vrijwillige initiatief overgenomen is door de roverheid en er weer een prachtig particulier initiatief om zeep geholpen is?

18 REACTIES

 1. Zodra er een pikkie is (m/v) die er een promotiekans in ziet, zal het spontane snel verworden tot iets bureaucratisch. Want pikkie kan dan eindelijk baasje worden in de pikorde. Is mijn persoonlijke inschatting.

  Overigens bestaat er al iets als ‘vrijwillige politie’, ik weet even de officiele naam niet meer. Dit zijn types die in hun vrije tijd boetes gaan uitdelen omdat, ja waarom eigenlijk? Werden zij vroeger veel gepest, en is dit hun wraak?

 2. Ik ben t in grote lijnen eens met dit stuk. Denk alleen niet dat t gaat neerkomen op ‘aan eisen voldoen’. Straks komt er een of andere hoge opsporings hotemetoot vertellen dat dit niet meer mag. Want er worden sporen stuk gelopen of een plaats delict bevuild.

  De roverheid is niet gediend van burgerhulpjes

 3. Een of meer vaste ambtenaren die dit onderzoeken, voorbereiden en coördineren bij de uitvoering zijn natuurlijk wenselijk. Anders wordt het een troep!
  Daarbij overwegen die zoekers een honorering te geven zodat je ook meer van ze kunt eisen. Net als de honorering van grootouders die op de kleinkinderen pasten!

 4. Ik voorzie een iets ander scenario: De politie gaat steeds minder doen en de burger steeds meer. De start is al gemaakt met dat Burgernet. Nu nog vrijwillig maar aangezien de overheid zoveel van u wil weten, waaronder ook uw prepaid-telefoonnummer zou het mij niets verbazen dat het op een gegeven moment wel eens een verplichting zou kunnen worden.
  Hetzelfde kan zomaar gebeuren bij burgerinitiatieven die omgezet worden in burgerverplichtingen. Aangezien de overheid op die manier geld ‘bespaart’ door de burger het werk te laten doen, is dit geen ondenkbare toekomst.

  Wat echter een gevaarlijke bijwerking kan zijn is dat wanneer de overheden de burger gaan opzadelen met verplichte medewerking in dergelijke acties de kans op onbewuste of onbedoelde fouten door diezelfde burger. En met name fouten welke een nadelige invloed heeft op de daarbij behorende rechtszaken. Doordat de burger op een gegeven moment verplicht wordt om actief mee te werken aan dergelijke acties, zoals opsporing en zoeken naar ‘verdachten’ bestaat de kans dat bij deze onbewuste dan wel onbedoelde fouten, de verantwoordelijkheid wordt verschoven naar diezelfde burger met alle gevolgen van dien.

  Aangezien er door de overheden al genoeg fouten worden gemaakt en het steeds vaker voorkomt dat men deze fouten afschuift op een ander, zou dit zo maar eens werkelijkheid kunnen worden wanneer de burger daadwerkelijk verplicht wordt om aan dergelijke acties verplicht mee te werken.

  Ik zie het door mij geschetste scenario liever niet bewaarheid worden. liever niet. Zodra burgers op een gegeven moment verplicht worden om het werk van de overheden uit te gaan voren, aanvullend of in zijn geheel, kan en zal dit uiteindelijk leiden tot grotere problemen dan waar me nu al tegen aan lopen.
  Laten de overheden maar eens echt goed werk afleveren; daarvoor betalen we met z’n allen tenslotte sloten met belasting of is die belasting inmiddels slechts beschermgeld?

  THX-1138 [5] reageerde op deze reactie.
  MMAP [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Pieter Veenstra [4]: “Laten de overheden maar eens echt goed werk afleveren”

  Dat is niet mogelijk vanwege de monopoliepositie van een overheid.

  Als er geen druk van de concurrentie is, is er ook geen noodzaak om klanten goed te bedienen. In het slechtste geval is het uitsluitend nog belastinggeld innen en nog slechts in naam diensten leveren.

  Het failliet van de overheid ahw want het beetje morele basis dat er nog onder de belastingheffing lag is dan volledig weggeslagen.

  Geldtransporteur Brinks bijv. ziet met lede ogen aan dat de overheid keer op keer faalt in het voorkomen van overvallen op geldtransporten en in het inrekenen van overvallers.

  Brinks wil nu hun eigen personeel bewapenen om niet helemaal weerloos te zijn tegenover de criminelen. Brinks wijst er op, dat in landen waar zij hun personeel wél mogen bewapenen het aantal overvallen op geldtransporten fors is teruggelopen. De criminelen zoeken dan een makkelijker doelwit.

  Er is een precedent met de falende bescherming van de koopvaardij door de NL marine tegen Somalische piraten. Daar worden nu wél bewapende particuliere beveiligers op de koopvaardijschepen toegestaan, ondanks de vele bezwaren die de NL overheid eerst had.

  Bij Brinks speelt ook nog mee, dat het hier om contant geld transporten gaat. De overheid wil liever af van alle contant geld, omdat ze elektronische betalingen beter in de gaten kunnen houden.

  Zelfs de PVV wil liever meer geld naar de politie dan dat ze Brinks personeel zich laten bewapenen.

 6. @Pieter Veenstra [4]:

  of is die belasting inmiddels slechts beschermgeld?

  Bescherming tegen wat? 🙂

  Uw voorspelling is inderdaad net zo goed als de mijne. In de USA worden mensen ook gedwongen plaats te nemen in een jury tijdens een rechtszaak. “Omdat dat hun plicht t.o.v. de staat is”, of zo?

  Dat zou met die Burgerunits ook kunnen gaan gebeuren, inderdaad.

  Ben benieuwd welk uurtarief ik dan kan gaan rekenen. 😎

 7. “Dus mijn vraag aan u is: hoe lang gaat het, volgens u, duren voordat dit vrijwillige initiatief overgenomen is door de roverheid en er weer een prachtig particulier initiatief om zeep geholpen is?”

  Snel, wat dacht je van uitkeringsgerechtigden, die ze nu overal inzetten in het kader van ‘maatschappelijke participatie’? Zo doen ze ‘werknemersvaardigheden’ op, zoals ‘leiding ontvangen’, ze werken aan hun ‘persoonlijke groei’ en, wie weet, ooit een goede baan bij de politie.

  Vilseledd [11] reageerde op deze reactie.

 8. Weet je wat ik nu altijd zo leuk vind ?

  Dat wanneer het ” incident “er is , de infrastructuur voor de ” oplossing ” altijd al zo zachkens op zijn plek blijkt te liggen.

  Tja regeren is vooruit zien , en dan moet het natuurlijk wel iets ” politiek correct zijn ” , als je zo je bedenkingen hebt , zijt u al verdacht.

  Wie kan ” daar ” nou tegen zijn …..toch ????

  Raymond [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Vilseledd [7]:

  Heerlen zet bijvoorbeeld al bijstandsgerechtigden in op de Meldkamer cameratoezicht in het project “Baanbrekend werk”. Let wel: dit werk omvat zelfs nachtdiensten.

 10. Goed idee! En eenieder weet dat zodra je mensen een functie geeft, ze meer denken te zijn dan de ander. Ben benieuwd hoelang het duurt voordat deze club een bruin uniform aangemeten krijgt….

 11. Je kunt nu al (zogenaamd) vrijwilliger worden bij de politie, maar zo vrijwilligheid is er niet bij. Want je bent verplicht om minimaal 16 uur per week aanwezig te zijn om taken uit te voeren. Een weigerig van je opgedragen taken, worden direct beboet. Je bent verplicht om een semi politietraining goed te doorlopen, om überhaupt als vrijwilliger in aanmerking te komen. Dus hoe vrijwillig is deze bijdrage bij de politie als vrijwilliger, waar enkel je verplichtingen aan hebt. Dan zou het heel goed mogelijk zijn dat deze vrijwilligers de zelfde richting in gestuurd worden.

  Vilseledd [17] reageerde op deze reactie.

 12. In de Utrechtse Heuvelrug is het voornamelijk VVD en kerkelijk wat de klok slaat. Dat zie je aan de grote aantallen mensen die vrijwillig komen opdraven om mee te helpen zoeken. Mensen hebben daar hun zaakjes wél goed voor elkaar. En zijn ijverig, gedisciplineerd en sociaal voelend. Zet linkse mensen of PVV-ers allemaal bij elkaar om een bos uit te kammen en het valt in 1 groot gesteggel en geruzie uiteen, en in het geval van socialisten zou je die alleen een bos in krijgen als je eerst flink wat antidepressiva en jointjes zou uitdelen om hun angst in een bos wat te temperen.

Comments are closed.