maandag, 13 mei 2013
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Ingezonden: Conditioneren

Dit is een ingezonden bijdrage bedoeld ter discussie. Vrijspreker.nl
staat niet per se achter de meningen die erin verkondigd worden.

Dier_aap_banaanStel je een kooi voor. In die kooi zitten vijf apen. Hoog aan de kooi hangt een banaan. De apen zien de banaan, maar kunnen er niet bij.

Dan zet je een keukentrapje in de kooi. Het duurt niet lang of er zal een aap de trap gebruiken om naar de banaan te klimmen.  Maar dan . . .

 

Zodra de eerste aap de trap beklimt spuit je de andere apen die ook de trap op willen met ijskoud water nat. Na enige tijd zal er een andere aap een poging wagen. En weer spuit je alle andere apen nat met ijskoud water. Wanneer er nu een aap de trap op wil zullen de andere apen hem ervan weerhouden. Immers ijskoud water is niet prettig.

Haal nu 1 aap weg uit de kooi en zet er een andere aap voor in de plaats.
De nieuwe aap ziet de banaan en doet een poging om de trap te beklimmen. Tot zijn stomme verbazing slaan de andere apen hem helemaal lens. Na enige tijd wil hij toch weer de trap opklimmen, met als resultaat dat ie opnieuw helemaal lens wordt geslagen.

Vervolgens neem je 1 van de originele apen uit de groep en zet er weer een nieuwe aap voor in de plaats. De nieuwkomer, zich van geen kwaad bewust, gaat naar de trap om de banaan te pakken. Hij wordt echter door de andere vier apen compleet lens geslagen, zelfs door de 1e nieuwe aap die nu deel uitmaakt van het “team”. Vervolgens vervang je aap nummer drie, vier en tenslotte vijf.

Elke nieuwe aap die er bij komt zal door het “team” compleet aan plakjes worden geslagen. Uiteindelijk zal er geen enkele aap de trap op gaan.
Waarom niet? Omdat, in hun gedachten, het altijd al zo is geweest.

 Dit, vrienden, is precies hoe een regering werkt… En dat is waarom het van tijd tot tijd nodig is om ALLE apen in 1 keer tegelijkertijd te vervangen.
———-
Wees lief voor uw dierbaren
Pendragon

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Belastingen, Cultuur, Ingezonden, Onderwijs
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Naam * schreef op : 1

  Deze anecdote is al oud. Je vergeet een belangrijk detail: vanaf een bepaald moment zijn dus alle originele apen vervangen door nieuwe. Geen van die nieuwe apen heeft het koude water ooit meegemaakt maar allemaal doen ze mee aan het hysterische gedrag, zodra een aap op de ladder klimt.

  Vergelijkbaar gedrag zie je bij aangeklede apen die de monarchie, het socialisme of een andere religie aanhangen. “Het hoort zo”, “Het is altijd zo geweest”, “de majesteit geeft mij troost”, en andere drogredenaties om recht te praten wat krom is.

  Lees eens de boeken over “invloed” van Robert Cialdini.

  ric ardo [3] reageerde op deze reactie.

 2. deZotVanZwammerTotKletsMajoor schreef op : 2

  tsja, dat krijg je met in de aap gelogeerd zijn.

 3. ric ardo schreef op : 3

  @Naam * [1]: Maak van die apen maar ministers dan zien we hoe ze gerecruteerd worden voor leiderschap.